用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 15分自行有機會入到嗎??
樓主: B媽-Blue
go

15分自行有機會入到嗎?? [複製鏈接]

B媽-Blue 發表於 12-6-3 19:21
我係今年9月先選校呀
我想問,小朋友有自閉問題,自行時駛唔駛話俾學校知??
會唔會影響收唔收佢?

妳個小孩現在是讀緊i位(兼收位)嗎?不會受影響,仲要一定在表格填寫,如不填老師又不知佢問題,會遲了幫小孩,最好有record比佢地,每年學校都會在觀察升上來無record既小孩,可能已經是P.1下學期先有又要再見這見那先得到小組和言語自療或其他了~

superyen 發表於 12-6-3 19:28
妳個小孩現在是讀緊i位(兼收位)嗎?不會受影響,仲要一定在表格填寫,如不填老師又不知佢問題,會遲了幫小孩, ...

我個仔係兼收位,
你指係自行時要mark低佢有自閉??會唔會唔收佢架??
你當時有冇mark??

當妳K3要選小學前會要妳回評估中心再進行一次評估,看看能否入讀主流學校....

表格上有格仔填寫~我當然有mark,唔mark老師唔會有妳之前資料呢~

superyen 發表於 12-6-3 19:51
當妳K3要選小學前會要妳回評估中心再進行一次評估,看看能否入讀主流學校....

表格上有格仔填寫~我當然有 ...

未排到呀,我問過喇,好多都係升小學前評估,已過左要選校既時間,不過我上網見到,如果o係其他學校讀,有需要轉過去,係可以安排,我睇咁多間,呢間最啱,佢地既配合我感動到想喊

或者這兩年真是多了有需要小孩入小學前進行小一評估,我上年自己間幼稚中心都是在選小學前就評估好了。

個人意見,如果妳決定入聖文德,不要怕他們不收,佢地都是主流學校,即是代表一定要收有需要小孩,同時好多人都會在表格唔mark小孩有特別需要,這樣會錯失好多,因為9歲前既治療真是好重要,當初我都有擔心老師們會忽視或歧視我小孩,但入讀咁耐老師都很愛護她,我細女比較早發現早治療,他現在社交ok..讀障這方面.老師都好體諒.除非真是一個字寫得太開會扣分,有時都比佢過骨kaka...

而且聖文德2位社工都是很好人,如果往後有需要可以隨時找他們談談,....

妳要好好加油,有這樣的小孩我們有時會受了錯折,媽媽的開朗會帶比小孩更進步的。

superyen 發表於 12-6-3 21:38
或者這兩年真是多了有需要小孩入小學前進行小一評估,我上年自己間幼稚中心都是在選小學前就評估好了。

個 ...
我個仔除左成日發夢同情緒起伏之外,其他方面問題都不大
多謝你既意見

ling1211 發表於 12-6-3 16:13
我甲1.嘉諾撒   2。慈天
乙.同上  3。聖文德
恭喜你~歡迎你

ling1211  thx  發表於 12-6-13 14:25
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

kcpak

聽日湊唔湊返學?

superyen 發表於 12-6-3 21:38

個 ...

唔記得問你,你係自行定攪珠入??
如自行幾多分入到?

ling1211 發表於 12-6-3 09:49
我個囡尋日派到第3志願,鳳凰邨聖文德,我都好开心,仲眼濕濕添,呢間我都好鍾意,人人都話係好校

...
難以置信竟然第2慈天唔收反而第3聖文德收!! 可能係區內D小朋友住慈雲山多D啦.

小兒P.1, 讀得都OK. 如果家長英文OK, 可以考慮報入其中一班英文班, 英文可以行快兩步. 不過中文班都好多野教, 功課唔少, 每月一次測驗, 不設考試, 其他如要學英文打字, 九方輸入法都係小一開始要做.

ling1211  我都感到好意外,慈天第2竟然入唔到 (好彩最後都唔入,因我交表後先知麻麻,唔啱我個囡  發表於 12-6-13 14:36

回復 ling1211 的帖子

其實呢間學校不是各位所講這樣好,本人認為呢間學校不知所謂,一間學校經常要學生捐錢,

其實無話佢好好,梗有不足之處。捐錢就覺不知所謂?其實覺得捐得不值,可以不捐嘛,我兩年前見有d家長有經濟問題,早上就走去同校長講唔捐得唔得?我見佢都話得既,佢都無羅住枝槍叫你捐xD~~~

醒目開學勳章

superyen 發表於 12-6-12 22:59
其實無話佢好好,梗有不足之處。捐錢就覺不知所謂?其實覺得捐得不值,可以不捐嘛,我兩年前見有d家長有經 ...
不過其實捐錢多數都係作慈善用途, 唔係一定要捐, 我多數都係捐20蚊咋.

luckybabymama 發表於 12-6-12 15:49

其實呢間學校不是各位所講這樣好,本人認為呢間學校不知所謂,一間學校經常要學生捐錢 ...

如果不是強迫或硬性規定捐幾多,我又覺得問題不大喎(純個人意見)

luckybabymama 發表於 12-6-12 15:49

其實呢間學校不是各位所講這樣好,本人認為呢間學校不知所謂,一間學校經常要學生捐錢 ...

每間小學都會叫家長捐款, 呢間約上學期多D, 下學期少D, , 剛剛呢個禮拜又捐一次, 我會睇捐款性質, 不會次次捐, 亦沒有話一定耍捐, 呢次係話幫其他家境較差的同學參加課外活動. 我覺得都OK, 所以有捐DD.

我倆要返工, 無參加家長義工, 久不久捐些少, 同班熱心既家長義工比較, 實際付出的祇一個零頭而已.

我都系最低消費

回覆:superyen 的帖子

你的分享給我一支強心針,謝謝!我囝會在14-15年小一,現兼收位k2,此校網上說sen小學朋友會有專門老師和家長溝通另升中也不錯,也想選此校現希望自行入或跨區入,現我是43區。

‹ 上一主題|下一主題