用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 子女練琴, 你哋會唔會坐係隔離陪佢?
樓主: Singpiano
go

子女練琴, 你哋會唔會坐係隔離陪佢? [複製鏈接]

"  個多小時.....陪完了吧!....可以去街了吧!  "
finished one, still have two in the afternoon

陪咗6年啦,仲會繼續

醒目開學勳章

哈哈!我陪了近十五年,陪完大的又陪細,雖然細的還是漫漫長路,但也會繼續陪下去,反正音樂也是我的最愛,不亦樂乎!

chrismon  佩服佩服  發表於 12-4-9 22:43

陪...... 梗係陪啦,
間屋有幾大啫~~
不過, 好似放長假, 我早上去買餸, 佢要練嘅咪, 無我坐喺度囉~~

我好享受陪囝囝練琴,佢都好享受...因為我地一度玩一度練...有時擺張紙係佢頭上面玩平行.. 有時又用毛巾包住佢對眼嚟彈...有時我會扮評判比分..又可以練琴又可以親子

我的小朋友仲細(5YRS), 佢練小提琴我一定要陪, 一來為左指正他錯誤的地方, 二來他係好需要鼓勵的孩子, 做得好的時候, 他好鐘意我攬住佢和拍掌, 如果唔陪, 他係唔會練的.....  
url=http://www.TickerFactory.com/]

我正在等待囡囡回來讓我陪一陪!
她彈多久我陪多久。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 12-4-10 14:47
我正在等待囡囡回來讓我陪一陪!
她彈多久我陪多久。

還未到嗎?我以為已返來

bebebe12345  現正在德國!  發表於 12-4-10 15:01

我沒有特別要求家長唔可以陪小朋友學,但我個個學生d家長都會主動入房or做其他野, 其實我個人覺得家長唔陪喺好d, 因為長期陪住個小朋友會成為依賴, 冇個家長係度就唔識學/練(因有一個就係咁)

我個人性格問題, 不宜陪練, 不想打沉佢地. 但我不在家她們又惰性出來, 所以找了有8級以上的大姐姐下午來陪練. 可以同他彈duet (我彈不了的). 而且氣氛似玩, 他沒有壓力. 他有次主動告訴個姐姐自己那裡彈得不好,著姐姐陪他練.  這是我從未聽過他在老師面前"表白", 可能上堂時間趕,而且老師.....都惡!  各施各法, 總之希望有幫助.  

我讚成家長陪練琴...
因為小朋友太細個,未必明白自己有咩問題,或者好快會唔記得
提佢地用手指頭彈琴都唔知要講幾多個月=.=
反而同家長講小朋友既問題(例如手型,大細聲)
家長容易明白,小朋友練琴時可以從旁提醒,
問題會改善得快D,學習都會加快!
~*樂器只是學音樂的渠道*~

我覺得唔好俾太大壓力小朋友,佢自己練,媽咪係旁邊聽(當然係煮飯上網時啦:>)
佢彈完之後要先讚後彈,一定要肯定小朋友的努力呀,當佢地有自信又有興趣時,你唔迫佢都自己練啦

我現在就坐在她對面聽她練琴!

stinkyrabbit111    發表於 12-5-1 20:39
steamball  me 2......  發表於 12-5-1 15:15
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我坐在旁邊或站後面,要看看他們的樂譜。
for every one criticism, three positives must be given.

不同之處.....
我用的是....."聽"
你用的是....."看和聽"
用得比你少50%>>>>>留下50%上網+錄音!

steamball  me is 80 % online or sleeping, 20% listen, haha  發表於 12-5-1 15:56
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回覆:bebebe12345 的帖子

我剛才陪陪下打蓋睡20",是阿仔叫醒我的。

Singpiano  Sometimes me 2  發表於 12-5-2 09:18
bebebe12345  steamball 一樣照睡!  發表於 12-5-1 19:11

此耳不同彼耳。我耳鈍,要用眼撘夠。

bebebe12345  哈哈!是我不懂看譜而己!  發表於 12-5-1 19:09
for every one criticism, three positives must be given.

不過,覺唔覺得眼睛有時會騙了人? 我望住細囝拉,替他錄影,當其時覺得幾好。怎知放出來再聽一次,二次,三次,到第三次竟然聽到之前沒留意到的問題! 亦可能是我耳鈍,要聽多幾次才聽到。 我話細囝,點知給他話我轉頭,“妳當時又話好?!”
‹ 上一主題|下一主題