用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 得15分既請進
go

得15分既請進 [複製鏈接]

你地會唔會自行時,博1間熱門既小學?

fw9166  我朋友15分入灣仔軒官小自行入左(後補),之前夠多人話無可能,最後咪一擊即中,所以世事無絕對既....  發表於 12-4-7 20:57
   0    0    0    0

回覆:得15分既請進

我女得15,我心儀既女校其他家長話無可能收,我可能放棄,因為其他人話簡左等於放棄

問下自己,如果用15分入左間其實自己唔太喜歡的會唔會選擇去讀,如果自行得左你最終唔要,我覺得一樣係浪費左機會,反而如果自行有選,可能有利日後叩門

引用:問下自己,如果用15分入左間其實自己唔太喜

原帖由 marcuscyrus 於 12-04-06 發表
問下自己,如果用15分入左間其實自己唔太喜歡的會唔會選擇去讀,如果自行得左你最終唔要,我覺得一樣係浪費 ...
我想入嗰間要20分先入到,派位都多人爭,相信派完位都冇位剩

B媽-Blue 發表於 12-4-6 00:25
我想入嗰間要20分先入到,派位都多人爭,相信派完位都冇位剩

我兒今年k3,聞說今年連比較好的官校15分也爭不到,那用15分必入的,是否真的會要?
如果要左,後來見到朋友抽到/叩門入到你心儀o個間會否後悔?
如果想清楚這些,應該就可以決定了
^_^

marcuscyrus 發表於 12-4-6 00:31
我兒今年k3,聞說今年連比較好的官校15分也爭不到,那用15分必入的,是否真的會要?
如果要左,後來見到朋 ...

心儀o個間,自行冇20分入唔到,到攪珠,我係誇區,得7-8個位,你話入到既機會有幾大?
如果入唔到呢間,派返原區(西貢)既機會好大
我仲有個女o係九龍讀kg,所以最好自行搵到九龍的

醒目開學勳章 貢獻勳章

15分,我會試抽官校 (或今年/過往有人15分抽到嗰d)
因為大熱嗰d,你明知15分係陪跑嘅,咁樣做.. 我覺得會浪費咗一次機會囉~
當然,你真係諗唔掂都無計啦!
同埋要考慮埋你想入嗰間叩門時,駛唔駛show 誠意!我聽返舊年嗰批,好似唔太多學校要人第一輪揀佢地先考慮
恐龍家

我個囝今年15分入到。係區內排5,6熱門的學校,但就係我們最心儀的一間。
熱門唔等於最適合自己小朋友!
‹ 上一主題|下一主題