用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 超級怕事
樓主: littleape0129
go

超級怕事 [複製鏈接]

我的儿子都是超级胆小,胆小到看到小朋友走近都要绕开,读了一年的PN都不敢和小朋友交流。忍无可忍,上周去看了心理医生,医生说他绝对不是自闭症,因为他有很好的眼神接触及懂得SHARE。但是医生说超级胆小,引起社交困难,都需要及早介入。这种孩子往往天生敏感,后天教养上又因家里保护得太好,导致独立性差,不能适应陌生的环境。医生叫我自己先要转变教养的模式,再让孩子去尝试不同的环境,让他多碰点挫折,不要不舍得让他哭闹,这样慢慢就可以克服。如果自身做不到,那就要出外治疗。我也参观了一些治疗机构,不过大多都是自闭症孩子治疗机构,不是很合适。昨天报了朗研社开始为期一周的密集型训练班,然后还想给他做一点音乐治疗,因为我都怀疑他有点选择性缄默症,不过和好几个儿科医生和心理医生提起,他们都很不赞成这样的LABEL。

我儿子还是个左撇子,刚才看了左脑右脑的说法,觉得是否左撇子用右脑思维,真的会和我们大部分人不太一样。

littleape0129 發表於 12-4-5 00:24
我囡而家22個月,佢對好多嘢都好驚。elmo 公仔超怕,連係電視卡通睇都怕。去Disney 又超怕人扮嗰Dmickey.  ...
我個囝而家2 1/2 YR, 佢1YR時我帶佢去迪迪尼時, 佢都好怕果D公仔人, 死都唔很靠過去, 果次仲係佢生日, 果2隻老鼠想同佢影相切蛋糕, 佢即刻喊. 之後大D, 係街見到D人扮公仔, 佢都驚, (好似賣魚干油果個大頭仔, 佢怕到唔敢過去攞糖食).
到早几個月, 我同佢去OCEAN PARK, 佢一見到果D人扮公仔, 即刻要我抱往, 唔很落地. 又怕去兒童天地入面果個彈彈床玩,

但佢就唔怕同人溝通, 見到小朋友佢會好熱情同小朋友玩, 熱情到成日抱往D小朋友, 又KISS KISS, 攪到好多小朋友都怕咗佢. 尤其係女仔, 佢真係特別鐘意, 成日跟往D女仔, 眼金金咁. 同大人溝通都冇問題. 成日係條街到同D三唔識七既人講嘢同SHOWOFF.

我個女成3歲去到迪士尼見到D人扮的公仔都吾想,避遠D先得
‹ 上一主題|下一主題