用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 超級怕事
go

超級怕事 [複製鏈接]

我囡而家22個月,佢對好多嘢都好驚。elmo 公仔超怕,連係電視卡通睇都怕。去Disney 又超怕人扮嗰Dmickey. 波波池同D坐嗰D車仔都怕。同佢去買鞋一定唔比試鞋,會喊。縂知D嘢唔係佢平時見開嘅,佢都唔會接受。請問有冇人係咁?我需唔需要擔心?
   5    0    0    0

回覆:超級怕事

不如多同佢預告會看到什麼,比個心理準備佢,叻的話會有小小奬勵(如貼紙),有試過嗎?

上次去 Disney 之前都有不斷提醒佢嗰D Mickey 會好大, 但佢見到后都依然好驚. 而家攪到連見到 Mickey 公仔都驚埋, 唔知係咪有陰影...

引用:我囡而家22個月,佢對好多嘢都好驚。elmo+

原帖由 littleape0129 於 12-04-05 發表
我囡而家22個月,佢對好多嘢都好驚。elmo 公仔超怕,連係電視卡通睇都怕。去Disney 又超怕人扮嗰Dmickey.  ...
我阿囡有相同問題,依家24月.買鞋買衫唔俾sales同佢試,會喊。disney 好d,細個時喊,依家去之前同佢講定好多次,結果無喊。但睇show唔得,黑d又喊。見cartoon片主角跌倒,又喊。試過係公園有個叔叔睇住佢,佢話驚,仲大喊!兩個月佢都唔再去公園。有d大人巳知的,可以事先張揚,有幫助。不過太多野佢會驚.
我試過帶佢去旅行幾日,番黎後有改善。

littleape0129: 請問佢做你講個D野時,你有無同佢一齊做?

回復 Glucks 的帖子

有架, 嗰次去波波池, 我直頭入埋去 (冇人嗰時), 但佢都係唔敢入...
去Disney 我都有同 Mickey and Daisy 影相, 特登做比佢睇...
嗰次仲攪笑, 我哋同佢表姐 (4 歲) 一齊去 Disney, 表姐當然唔驚, 仲走埋去 Mickey 度, 佢見 Mickey 抱住表姐, 就好大聲而又驚恐地叫表姐, 好似叫佢快D走咁...

佢而家25 個月,叫做好少少,冇甘怕生。但依然驚 Elmo and barnie 卡通,一見到就叫關電視。佢都係唔鐘意著新衫,新鞋。新嘅嘢都係驚。今日同佢剪頭髮,喊到死甘。游水游過一次就唔敢再去。上 playgroup 成幾個月,都唔太投入,人哋一大班人跳舞,佢都冇跟。miss 拖手又唔比。
我睇到自閉症嘅其中一個 symptom 係唔接受新事物,佢呢個情況,我需唔需要擔心?言語方面,佢絶對冇問題,從 14 個月開始已講單字,而家可講到句子。我有少少擔心,唔知應唔應該帶佢去 check 下。

回覆:littleape0129 的帖子

請問有冇試下比佢玩啲靚態又要動腦筋的遊戲,如LEGO,看看她反應?

回復 bubucatcat 的帖子

咁應該去邊度做?佢都有同小朋友玩,但唔係一齊玩嗰隻玩,我諗呢個年紀未係太識,但佢好鐘意去表姐屋企玩,亦好喜歡去會所。見到人都會同人揮手打招呼 (如我叫佢)。我唔知佢算唔算聰見,但佢已識晒 a-z,數英文 1-30. 記性幾好,字卡D圖畫記得晒,識講自己名,父母名,公婆爺嫲名,等等。我只係唔知點解佢甘怕事,唔知喺邊度做評估好呢。

回復 bugsmummy 的帖子

Lego 有玩,佢通常喜歡切高佢,或叫我切隻馬比佢睇。佢都鐘意 coloring, drawing, and read books.

回復 bugsmummy 的帖子

仲有,佢喜歡玩 flash cards. 最鐘意叫我排好 (not in order), 我問,佢抽番張咭出嚟

可試下比佢參加LEGO班(中文或英文),慢慢讓你小朋友螎入羣體也有幫助。

回覆:littleape0129 的帖子

回復 bubucatcat 的帖子

多謝你嘅意見!其實我都不太明白左右腦嘅發展分別,請指教!你有冇評估地方介紹呢?據你嘅意見,佢只係太 sensitive?! 甘其實會有咩影響?
Sorry, 我問題太多,請見諒。

回復 littleape0129 的帖子

我小兒年幼時亦好"麻煩"。新衫的招牌一定要剪去才肯著;未嚐過的食物不肯食;對紅或克色的食物甚抗拒;唔好話陌生人,見到相熟的親戚在他情緒低落時連叫人一聲也不肯,點樣責罵佢,小兒都唔肯開口,但當佢情緒穩定後佢知道自己唔啱又會補叫人一聲。上他喜歡的興趣班如LEGO或英文班時,佢又會變成另一個小孩,玩得好開心好投入。我唔識左右䐉教法,只能給他多些機會比佢接觸佢喜歡的事物,慢慢讓佢改變。不用太擔心吧!

susuwai  多接觸;多預告,一定有幫助  發表於 12-7-27 16:42
susuwai  AGREE.  發表於 12-7-27 16:41

細膽唔駛驚, 大大下就咩都唔會怕.. 只要唔係有特殊問題就OKAY. 我女女細時超細膽, 對咩都係驚餐死. 係我在家連去TOILET都要跟住我. 我去到邊佢地又跟到我去邊. 在婆婆屋企無數次, 次次去到都一樣驚. 有人黎又驚, 日日都在驚驚驚. 所以咩COURSE我都冇同佢地報. 最初我媽咪都以為佢地有甚麼問題, 我亦曾懷疑她們有特殊問題. 直至到K3我自己湊返, 佢地又大個左. 突然變得大膽好多, 我先開始敢同佢地報COURSE. 今年升小二啦, 冇咩問題呀.  
‹ 上一主題|下一主題