用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 VS Boxhill VS 翠茵
go

學之園 VS Boxhill VS 翠茵

小女現有以下offers,這些KG都是我當初心目中的no. 1,2,3,而經過參觀校園和Interview經歷,排名也有些不同,各位住TKO既媽媽可否幫手給下意見? Many thanks!!!

翠茵 pm offer - 第一間interview的KG,也是離家最近的一間,步行往返只需5分鐘;
                        對這間學校的感覺是不差也不是最好,雖在商場內,但都算大,而老師和ee也親切,是TKO區
                        內口碑不錯的學校.....

Boxhill am offer - 離家有3個地鐵站,唯一的am offer,就讀後會親自送囡囡番學再上班;
                           由於interview前已in過數間其他的KG,囡囡的反應不錯,很合作,外籍老師十分親切,唱歌
                           講故事時也很生動,其他老師,ee也有禮,給家長們很受尊重的感覺,全面的英語學習環
                           境;但位於商場2樓,不算大,也不是很細,學費是3間入面最貴的一間;

學之園pm offer - 原本是最想入的KG,但Open Day參觀過學校後,覺得交通真的不便,囡囡interview時也
                           表現麻麻,老師問問題,她的回答好像有蚊子飛過般細聲,最後兩part,更因為我不肯再給
                           她零食而爆喊,原本打定輸數,想不到收到pm offer.......interview當日,老師不算很親切,
                           外籍老師的故事時間也不算生動(只是我的感覺,不喜者勿插),但學之園的課程是出了名
                           的好,升讀我心儀的直資和私立學校的比率也高,名氣也是3間入面最大......

小女也有Greenville and LH offers, 但已決定了選LH。喜歡LH名氣較大而有英普班(K1以上), 就算K1考不到其他龍校都是一個理想的好選擇。

Boxhill沒有考, 因為不喜歡它的campus太小了, 因此對它的課程不了解。不過我眼見campus的玩具設施都是很新和看上去似貴價產品, 感覺是學校把錢都往這方面花了(不喜勿插)。其實Greenville, LH 和Boxhill 的campus都不大, 但相對起來LH的indoor playground地方較闊落, 樓底較高, 感覺沒有那麼焗促, 比較舒服。

三間都是離我家一個地鐵站, LH算是最不方便, 但坐校車路程不太遠都可以接受。

至於你的情況真的好難選啊! 因有一家不錯的翠茵在家附近, 而唯一Boxhill有 am offer....你是否介意女兒讀PM呢? 如果真的介意, 是不是Boxhill比較適合, 因我想LH比較熱門也應該比較難轉AM....

如果你以要近為主要考慮, 選翠茵吧, 翠茵早收生, 要由PM轉AM應該比較易吧(本人估估而已, 請勿儘信...:;pppp:)

希望幫到你...

To Retriever, both are am offers ar...

retriever  am or pm offer for LH?  發表於 12-4-3 23:41

ggsbb,很多謝你的意見啊!你都很老實呢 - 喜歡LH名氣較大而有英普班,哈哈.....

不過,有幾個地方要指正一下H PN已經有英普班啦,另一位媽咪的資料,上午1班英粵,1班英普,下午2班英普。還有,其實康城LH不是比BOXHILL大很多,LH大約9千呎,BH 8千呎,但LH比BH劃分得較多課室 - 8-10個,BH只有5個而已,而2間學校每班的收生數目如果相同,咁會不會LH反而較少活動空間?這個純粹提出大家討論下,我也覺得LH的indoor playground幾濶落......

翠茵想轉am也不是很容易呢,我排waiting list前面還有7x個人,個staff話機會好微喎......唉

回覆:學之園 VS Boxhill VS 翠茵

我係學之園pm同翠茵am之爭!
我比一下我自己意見你:
LH: 我朋友個女讀緊,PN係英粵,上K先有英普揀!pro: 識人讀過,名氣較大,到K考不到其他也可直到K3! con: 地點唔好,要坐校車,校舍普通
GV:
pro: 我自己同仔去番左一個月pg, 感覺良好,老師同課程也幾好!
con: 到升K又要煩,唔會升K!一定出去讀!

是的,如果LH地點就腳d,校舍能有戶外遊樂場,加上佢的名氣,即使只有pm offer,我都會仆倒去讀,現在真的很難抉擇

回復 pekkle321 的帖子

點解一定會出去升K1?九龍塘個D?

my 2 cent.

boxhill could provide a very good english environment. however, if u target on local school, boxhill may not be a good choice.

gv, i joked with my boss, gv is york in tko. in k2 they offer extra curriculum for whole day session, just like the multi sensory course of york. u do not need to look for activities for your kid, just put him/her their for whole day... less hassle.

lh, tricky location, 3 teacher/assistant per class, good english... pm session not easy to arrange activities for your kid.

回覆:TKO_NANA 的帖子

我都留左am 位。 仔仔一歲多少少時我上過兩個月boxhill PG, 感覺比其他PG hea, 每堂既變化不大。 我覺得老師 nice, 又仲意聊阿仔傾啟, 雖然唔係net, 但英文都好流利,但老公覺得老師只會係你望住佢時先會笑, 唔夠愛心喎.. 同埋依我所見, 學校無窗, 即無新鮮陽光走入黎.. 呢d會係我既concern!

回覆:CatEgg 的帖子

咁當然如果你想大抽獎,GV會冇問題!但佢私小record一般囉!

引用:我都留左am+位。+仔仔一歲多少少時我上過兩

原帖由 littlepigsheep 於 12-04-03 發表
我都留左am 位。 仔仔一歲多少少時我上過兩個月boxhill PG, 感覺比其他PG hea, 每堂既變化不大。 我覺得老 ...
我都有同感。我個女18個月時上咗兩個月boxhill PG,  老師唔係Net問題唔大,課堂內容有d單調,成半個鐘都係坐係地下。我都覺得佢對小朋友唔係特別有愛心,頭一二堂個女未習慣坐定,好奇咁走出去想模老師手上面既蘋果,老師既反應竟然係黑面同收埋個蘋果係身後唔俾佢掂,我感覺係老師未好有經驗應付小朋友。

不過以上都係講PG,PN係點我就真係唔清楚。

我個仔上左兩個月boxhill pg 又ok bor。個先生兩個月之後係地鐵見到佢仲聊佢。 不過係ft boxhill

引用:小女也有Greenville+and+LH+offers,+但已決

回復 ggsbb 的帖子

delete

如果我無記錯, 你要係想K1轉Kln Tong 既kg, right? 而加km未出result wor! 你等埋km,

如果km收就唔駛諗呢3間. 如果唔收, 我都會係LH同BH 2選一.  如果你有信心k1可以考到kln tong既kg, 咁LH同BH都無咩大分別, 我會選BH, AM offer, 加上我都唔係好鐘意LH既地點 (LP環境+from mtr行好遠, 除非school bus). 如果無信心考k1, 就LH可以打底升到K3. BH so far話好d人, 讀完n1, k1都走啦,  我講野assume你唔係想升int'l school既小學.  

pekkle321 發表於 12-4-4 01:27
咁當然如果你想大抽獎,GV會冇問題!但佢私小record一般囉!
如果無其他更好的offer,翠茵當然是一個不錯的選擇,話晒有英普,又近我屋企,學費也不算很貴,應該還是3千幾吧?而且在區內口碑好像真的不錯,無論係我老公同事(住TKO),在公園玩時認識的媽咪,搭地鐵時閒聊了2句的媽咪,佢哋既小朋友都係讀翠茵的......但我都要考慮埋升小的往績,呢方面翠茵同LH比較,當然讀LH考到心儀的直資/私小的機會會高些啦!

retriever  lh lp is a new campus and has yet announced their placement results. wish that they could do it better for their first yr.  發表於 12-4-5 17:59

retriever 發表於 12-4-3 23:49
my 2 cent.

boxhill could provide a very good english environment. however, if u target on local sch ...

Retriever,你的分析很正確,這正正就是我在BH和LH之間猶疑不決的原因........

littlepigsheep 發表於 12-4-3 23:50
我都留左am 位。 仔仔一歲多少少時我上過兩個月boxhill PG, 感覺比其他PG hea, 每堂既變化不大。 我覺得老 ...

但是康城分校的校外環境也不理想,不遠處常有很多大貨車,卡車經過,夏天時開冷氣就不用開窗,不開冷氣的日子,我想也不要開窗好過,不然很擔心室外的嘈音和沙塵影響小朋友呢......

ggsbb 發表於 12-4-4 08:49
我都有同感。我個女18個月時上咗兩個月boxhill PG,  老師唔係Net問題唔大,課堂內容有d單調,成半個鐘都係 ...

我想PG同PN的課程是不同的,呢個我都有D信心,我反而真的不太喜歡佢位於商場內,被很多食肆,商舖包圍.....

Gerard 發表於 12-4-4 11:13
和我去年的情況一樣,我和Greenville 的老師很熟,也都放棄Greenville 改LH, 因為顧及到上K班,LH考小學越 ...

真的好叻,難怪很多家長也給予LH很高的評價......

cycream 發表於 12-4-5 12:14
如果我無記錯, 你要係想K1轉Kln Tong 既kg, right? 而加km未出result wor! 你等埋km,

如果km收就唔駛諗呢 ...

我囡好慢熱,KM係Group-in形式面試,我囡當日的表現,只能用一個字形容,就係"呆"囉.....KM係九龍區最多人考的KG之一,我們根本不可能入選,就算真係咁好彩,最多只有pm offer,如果又係pm,我更有可能選較近的LH.......

我哋暫時無意升讀IS小學,我對下午班有保留,不只因為怕囡囡無時間午睡,還有就是擔心囡囡不是太晚睡覺,就是沒有時間見面......我聽身邊朋友和同事的分享,佢哋有小朋友讀下午班,一個仔仔每晚12點先睡(可能因為回家後有小睡),已經K2了,但看上去還是很矮小;另一個囡囡放學回家後沒有小睡,晚上一早就上床睡(8,9點),我同事晚晚陪佢早睡,睡到2點就起床做自己野,然後個囡早上6,7點起床,佢又跟住醒,不用說,這樣在職媽咪當然辛苦了.......

cycream,你細仔將入讀pm class(是否已落實讀BH?),你有什麼看法?