用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局唐乃勤中學好不好?
go

保良局唐乃勤中學好不好?

真心請教。

回復 Le0088 的帖子

Le0088 妳好.
              妳指的是那一方面好不好.
       其實妳想多一點了解唐中.可到家長交流區.看看現有小朋友在讀的家長.對現今唐中的校風.教學.學生支援.師生關係的睇法..作多方面的了解.

我本人覺得學校是否適合自己小朋友比較重要一點,如果你的小朋友是那種遇強愈強,自理能力非常好又有充足家庭支援的人,我想他/她可以選擇一些比較有名氣的學校,但是如果你的小朋友是一個需要別人鼓勵,認同及多給機會去發揮自己的人,唐初是一個不錯的選擇.

回覆:保良局唐乃勤中學好不好?

唐中而家是否升左呢呀?難入嗎?

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

唐中同莊啟程接龍之後收生已經好了好多,的確比以前難入的。不過,我覺得有更加好的選擇。

回復 jojohot 的帖子

小女在唐中讀 F.1, 正如這位家長所說, 如可選擇, 可選其它!

因我有少許後悔選這校, 發覺它跟開放日所說的不一樣, 學校好想升level, 想收 bank 1 生, 但老師的教學態度及質素跟本不能符合!   

回覆:Mcandy 的帖子

Hi Mcandy,

可否講多少許唐中的老師的教學態度及質素怎樣不能符合?謝謝!

Estee88

我覺得大家揀學校唔係睇段宣傳片有幾靚有幾好,因為永遠只有你讀咗入去先知道裏面發生咩事。我建議大家唔好將同莊記接龍看成一個重要考慮因素,因為學生質素是不一樣的,而卓越的學術成績很大程度上是決定在學生能力的。

Mcandy 發表於 12-5-20 12:27
回復 jojohot 的帖子

小女在唐中讀 F.1, 正如這位家長所說, 如可選擇, 可選其它!

每個人要求同把尺都唔同, 好難講一間學校好唔好. 正如鮑蔘翅肚, 亦非人人鐘愛. 小朋友搵到一間適合自己的學校, 那管是band 1 定 band 3都係好學校.  何況香港有幾百間學校, 可選擇既, 何奇多.....

mcandy,

你好, 我小朋友亦是唐中的中一生. 從你早前在中學交流區的留言, 知道你覺得令千金在學校生活與你期望的有些略差, 當中有很多家長都建議你可多向學校查詢, 了解事情, 免得因缺少了溝通而產生不必要的誤會.  正如剛剛上星期六的與校長真情對話的聚會, 不知閣下有否出席, 當中校長, 兩位副校及助理校長都列席, 為家長解答問題. 全程比預定時間長了一小時多, 直至解答哂家長的問題為止.

我很感激學校的安排, 因為它真的令我知道一些家長的共同困惑, 而當中, 學校亦正面回應了一些學校可再提昇既地方. 亦令我了解到, 原來有些安排是因老師安排補課時間急速, 而並非小朋友刻意忘記通知家長而引起的誤會. (我當初成日仲錯怪自己小朋友不早早通知我有補課)

此外, 在聚會中, 校長亦很明確地講出近年學校在外界的認受性和在公開比賽中令人鼓勵既成績.

我相信, 如果你當日能抽空出席, 可以解答到你很多的疑慮.

當然, 我並非指唐中是一間十全十美既學校, 不過, 校長, 老師既努力同熱誠, 係真係見到的.  你有時間, 可看看他們中文作文和英文作文的功課, 老師所寫既評語是多麼具體, 並非草草幾個字的評語.  學校係不斷進步緊, 不斷努力吸取家長同學生既意見而作出改善. 當中可能有些安排未能盡美, 但我覺得亦可體諒.

再者, 我小朋友在學校亦非成績好, 聽話的一族, 但我亦察覺到老師對佢很包容, 有時反而我作為家長的覺得唔駛比咁多機會佢..

昨晚, 我小朋友又再投訴我比壓力佢, 佢更說出, 學校係佢既天堂, 屋企係佢既地獄. 我初初聽到都幾傷心., 不過再諗深一層, 佢係學校既時間遠多於屋企(除了瞓覺既時間之外), 既然佢覺得學校係天堂, 都係一件好事, 起碼唔駛擔心佢唔返學啊 !!!

98730    發表於 12-5-21 15:59

我唔會回應其它家長的內容, 只有自已親身感受先知是什麼一回事! 其中一位家長說得對, 不要只著眼於莊啟程!

回復 霖霖B媽咪 的帖子

我的兒子也是唐中中一生,   如你所說,  學校都係我個仔的天堂, 因為他每天放學後都不想回家, 留在學校玩.  不到7時他王回來.   另我己 PM 了你.

回復 2kidsma 的帖子

學校有何吸引之處?或參加一些課外活動。

我今年都是小六家長,以我選校經過發覺很多小學都著重派位出來要靚仔,令小一收生保證.無可厚非間間學校都是.所以都是家長自己收多D風了解多D.我女兒在校是全級頭20內一定B.1而老師要她選上智,銘賢更甚的女英華(因重建校舍而進駐深水渉)但我驚女兒壓力大,連一些同區B.1尾老師都不建議放太頭,我朋友兒子現讀唐中中三,她說如女兒入B.1校可能會在中下位置,但在唐中可在頭可增強自信心,而唐中資源不會只放在某些同學身上而是很全面的.
最後我多年在校認識的家長,有的已升中,她們到了放榜日入不到心儀中學,小學根本幫不到你.又或者有的入到但每天都是返學放學補習直到9點10點才回家.但仍是跟不上還被中學勸告轉校.這對小朋友真是很大打擊.
希望我們各位都以平常心面對7月10日.

請問現讀唐中的家長, 學校能貫徹使用英語上課嗎?
Thanks!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

真係好煩...

janetc 發表於 12-6-11 23:43
請問現讀唐中的家長, 學校能貫徹使用英語上課嗎?
Thanks!

終於有時間問用家啦. 絕大部份時間都係用英文, 但有d特別既term 或者例子, 老師會用加少少中文再輔助.

weaknesses :

1.点解中三要轉校? 學生老師又要重新适應。PLK與EDB唔知有也祕密協議, 明知對學生唔好都有這安排?

2.其實學生主要是band2生, 預期公開試成績一般。
3. LS非EMI, 即實力一般
4.EMI 教學只有試驗, 無真經驗

眾所周知,莊預以前是收預科生為主,因此老師們對教高中學生比較有心得,為了延續老師多年的教學經驗及繼續辦校,與全港唯一初中結龍,雖然會有短暫適應的問題(跟大部份同學會一起升讀亦算不錯),但對兩間學校都有好處,一提高初中收生質素,二能繼續讓老師在莊預原校教學,至於學生適應問題,相信只要兩校管理層能多加溝通,問題倒是不大.  其實兩校正式接龍是在2006年才發生,今年應該是第一屆新高中文憑試,又何來公開試往績可尋? 公平一點,我們只可當它是一間新學校,所有東西(包括學生banding, EMI教學經驗...等等)都需要時間一點一滴的聚下來.  

至於通識教學語言究竟中好還是英好,就留給日後這科公開試成績告訴我們吧!當然又要等三,五,七年了!