用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位應該點填?
go

統一派位應該點填?

我小朋友係band 1 中的成績, 請問統一派位應該點填, 請幫忙!
KooKuKooKu :pint:

邊區o者????

係邊區? 心水學校有邊幾間?

Sai Kung District

I want to know too.

如果肯定band 1, 我會咁填:

1. 1a
2. 1b
3. 1b
4. 1c
5. 1c
6 to10.  2a

sumheima  西貢b1學校僧多粥少,咁填會唔會好睇唔好用呢?!我會第3或4開始填b2頭,保險d!  發表於 12-4-3 14:55

如果band 1頭, 九龍城區呢?

cellon  對於大抽獎,band 1頭同band1尾沒有任何分別。  發表於 12-4-4 02:20

抽獎靠好運, 唔再分band1頭定尾

ohnono  對,大抽獎冇分band 1頭、中、尾,但選校和志願排序可能會影響叩門。不過我相信好多人未必會理會,更係搏左先算!  發表於 12-4-3 14:22

MARGLAM 發表於 12-4-3 12:23
如果band 1頭, 九龍城區呢?

1. 華英/迦密
2. 旅港/黃笏南
3. 丘左榮
4. 銀禧

旅港和黃笏南因為最多位,比起華英和迦密多成廿幾個位,所以我將佢地放第二志願,但有家長話旅港和黃笏南放第二都派唔到,都有d搏彩的成份!不過勝在九龍城位多,而且扣除一班往外闖的band 1頭的同學,他們可能在自行或直資階段已被學校取錄。我估計,派到銀禧應該都好穩陣派到架la,再唔係搵多間何官墊一墊,最多派彩後叩門姐。

另外還可考慮有11.12個位瑪利諾、聖家、民生,兩、三個位有ST Mary,還有一些他區學校,例如上年有7個位曾肇添....,夠膽就可以放一、二位去搏,可能有意外驚喜!

若是九龍城區的4間官小還可以多一個選擇———你們的聯係學校伊利沙伯中學。

Yanamami  Yeah~~~  發表於 12-4-3 14:22
:verycold: :verycold: :verycold:

黃笏南會暫時搬去沙田, 可能少人揀, 唔嫌有幾年要返沙田可博一博.

sumheima  西貢b1學校僧多粥少,咁填會唔會好睇唔好用呢?!我會第3或4開始填b2頭,保險d!

會有他區的band1學校揀, 雖然位唔多, 點都要博吓, 唔好忘記, 係派晒Band1學生先輪到band2, 所以我覺得可以第6位至選band2a學校.

引用:Quote:MARGLAM+發表於+12-4-3+12:23+如果ba

原帖由 ohnono 於 12-04-03 發表
1. 華英/迦密
2. 旅港/黃笏南
3. 丘左榮
Hi Ohnono - 為何沒有喇沙呢?他是b1啊。

ohnono  因為他的小朋友是囡囡!  發表於 12-4-3 16:07
Thanks
Mo-ma

統一派位大家都是band 1的就看運氣,所以LSC可以排第一

回復 nganc9 的帖子

Really? Where?

請問喇沙今年給九龍城區統一派位有多少位?

回覆:統一派位應該點填?

如果1-10都填band1係唔係唔好?

楠 發表於 12-4-3 15:59
如果1-10都填band1係唔係唔好?
當然啦,萬一頭1-2派唔到,就跳到很後啦!

ohnono  視乎邊個區和那些所謂的邊緣人唔好估錯band。  發表於 12-4-3 16:38

看這裡

nganc9 發表於 12-4-3 15:09
黃笏南會暫時搬去沙田, 可能少人揀, 唔嫌有幾年要返沙田可博一博.

好多人都會這樣諗,包括我自己。原來黃笏南上年都有部份同學放第三位唔得。看來佢都有一班die hard fans ,所以有心搏的話,正如我上面將黃笏南放係第二位穩陣。

:verycold: :verycold: :verycold:

baekdoosan 發表於 12-4-3 15:59
請問喇沙今年給九龍城區統一派位有多少位?

喇沙上年和今年都沒有縮班,上年得16個位抽,搏唔搏就見人見智。不過九龍城差極都有個譜,最緊要唔好估錯band 。

Thanks "nganc9 ". The existing campus is really old and need to be redeveloped. The new campus looks very nice!!

黃笏南is actually a very good school but just in academic. However, many good schools in the district are similar expect, of course, La Salle but there are few places for "outside" application. Many primary school pupils would like to study the College.

ohnono  黃笏南is good in academic as well as musical performance。  發表於 12-4-3 18:09