用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問屯門區頭10個志願應該點填?
樓主: 小時候
go

請問屯門區頭10個志願應該點填? [複製鏈接]

我去唔到佢個講座, 但我個人覺得大當然好, 但佢由中中升到英中, 相信係進步中, 老師亦有建議呢間做第二位(乙部), 因為四大天王太渴市, 只可放一間在第一位.

我只係諗緊第三位定第四位放BAND 2A, 但有邊間係BAND 1C呢?
KooKuKooKu :pint:

我諗住第二位放馬中,老師提議我第三可試田中,但又覺得田中位置唔係好就腳,而且對呢間學校完全冇認識。本來諗住放譚中,但我知譚中放第三絕對係浪費機會,冇可能派到,但又唔係好甘心第三就放B2,真係好煩!冇得揀之下,我或者都會跟老師意見,將田中放第三。

GUOMAMA  咁你第4之後又點填呢?又是否填晒30間呢?  發表於 12-4-22 17:48

我小朋友係band1頭的,我都唔知第二至五點填,學話齋我都係唔甘心第二自願開始就填band2,所以我好煩惱,這樣填是否可以?
第一.董中
第二.田家炳 / 馬可賓/ 南屯 / 譚伯羽 (不知那間好)
第三.鄉議局 / 陳瑞芝 / 南屯 (不知那間好)
第四.南屯 / 屯門官立
第五.譚伯羽

還有,對屯天/呂祥光/辛亥年可以比些意見嗎..?

Thanks!!

頭痛中,第四已經填B2學校,對B2學校又完全不認識,有沒有人可以给予意見?

大家決定左排位未?我而家都只係好勉強咁揀左三間B1,屯門既B1學校唔多,唔可以好似其他區咁可以揀10間8間擺係頭,好擔心唔好彩會派B2,但又唔敢太進取,好煩啊!

janetc  屯門Band 1已有10間算多架喇, 仲有3間有英文班的Band 2頭學校. 其他區仲慘呀!!!  發表於 12-4-25 01:33

我的選校草稿,都比老師 rejected,話太進取。其實計一計數,屯門乙部十間 Band 1 加埋 三間有英文班的 Band 2頭,應有超過一千個位,而當自行加甲部加直資走了三百個 Band 1 生(只是估計),餘下最差的亦應可派到上述學校。問題是男仔少了一間、入了 Band 2頭的可能入不到英文班 及沒有盡填 Band 1 學校而格食格入了 Band 2 中尾學校。 而家仲心大心細,未決定是否跟老師填。

如果要填第二自願,你們會填"譚伯羽或田家炳"呢..??另外,南屯官同田家炳又邊間好d呢......
弊家伙啦..聽日要啦交..到而家都未下到定論...

回復 mchoy 的帖子

mchoy:
我都係填哂BAND 1先填BAND 2(四大只填一間在首選), 老師亦話冒險, 唔可以咁, 唉!!!

老師話第一及二填B1, 第三填B2頭;   但睇以往派位(現小學), 又真係BAND 1學校收咗九成BAND 1生喎!

所以第二至五排位好重要, 聽日交啦, 好煩呀!:loveliness:

KooKuKooKu :pint:

尋晚用另一個方向諗,四大天王在第一輪(志願)抽曬,譚、田、馬第二輪被瓜分,南屯和劉金龍第三輪滿座,到第四輪只餘屯官及三間有英文班 Band 2。所以如果怕 No. 唔靚,跟老師意見第四開始排屯天、呂中及辛亥,亦不無道理。況且我小朋友可能自行入咗呢!(發吓夢先),今次我會參考老師意見,希望成功喇。

如果成績是 band one 頭, 頭3間都可以填band one la, 但如果band one 中,  頭2個志願可以選band one 既英中, 第三志願選次要少少, 不過一切要講彩數, 另我有個朋友, 成績幾好, 第一選八周, 第二選田中, 最後入左第二志願田中, 但竟然有差個佢的同學都入到八周, 呢d好講彩數, 不過最後她 in 八周都入到!!  仲有, 我見我女果界入唔到第一志願都入到第二志願, 因為依家家長會因應成績而編排, 所以頭2個志願要好小心填!!  

我覺得第一志願可以選比自己banding 好少, 第二志願保守少少會機會大些! 這只是本人之經驗分享!!  3年前我女是第一馬可, 第二崇真, 第三是永隆, 而她是band two 學生(老師話頭至中), 最後入到第一志願好開心!! ^^  而馬可賓是band one 尾~!   不過千禧年, 人數自然很多! 機會可能相對地少!!

更正,--  係我覺得第一志願可以選比自己banding 好少少!!

‹ 上一主題|下一主題