用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問屯門區頭10個志願應該點填?
go

請問屯門區頭10個志願應該點填? [複製鏈接]

自行多數係陪太子讀書,下個月就要填大抽獎,但到而家都冇頭緒,請問有冇媽咪可以比d意見我呢?

我個仔頭兩次呈分試次第係廿幾,校內試全級考十幾,心儀董中,請問頭10位置我應該點填好呢?

2    0    0    0

我都諗唔掂究竟第二位排一間好的band 2 中中, 定係排間band 1英中.

陳瑞x (首位)
譚伯x
馬可x
申x年
崇真

己無頭緒!   我小朋友成績成同你的差不多, 好懊腦

GUOMAMA  點解申x年排第3呢?  發表於 12-4-22 17:51
KooKuKooKu :pint:

我自己可能會咁排:

1 - 四大天王選一間
2 - 譚、田、馬 三選一
3 至 4 - 南屯 和 屯官 (次序未定)
5 至 8 - 屯天、呂祥、崇真、辛亥 (但派到會去叩門)

咁排法係咪太正路或保守?唉!真難諗。

mchoy 發表於 12-4-3 13:26
我自己可能會咁排:

1 - 四大天王選一間
我覺得好正路,唔算保守.
要知道千禧年升中的屯門band 1學生,只有約7成可抽中英中學位(以上年數字推算).
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

我暫時頭三個既排位係:

1. 董中
2. 馬中
3. 屯天

咁樣算唔算保守呢?本來我想係馬中前面攝多間banding好d既,但又驚萬一排唔到首志願會彈到好後,真係唔知點揀…
另外,我仲諗緊譚中同馬中揀邊間,有冇朋友可以比d意見?

回復 mchoy 的帖子

請問'南屯'同'屯官"唔係band 1咩?  點解你會放係"馬中"田炳同"譚中'係佢地後面呢?

1-2位已放band 1,
係咪唔好3-4位都放band 1 呢?

我小朋友全級考2x
請指教!  唔識玩!

大家對'田家炳"及"譚伯x"及"呂祥光"的評價如何?

According to the increased no. of student in the TM district: http://www.edu-kingdom.com/forum ... age%3D1&page=24
I think "mchoy" is fine.

B1生係咪應該第三志願開始填B2學校?如果係,點排位先好呢?
好驚填錯位置會後悔莫及,有冇媽咪可以比d意見,或者分享下你哋填表既選擇,大家交流下!
Thanks!

如果屯門Band 1 生約千三多人, 而九間英中加埋譚中, 喺咪應該夠派比Band1, 而唔駛咁快填Band2 呀?

董中, 百周年, 陳瑞芝, 梁球琚, 屯官, 南屯官, ??? 仲有邊三間係英中?  馬可賓? 劉金龍???

就係煩緊第2-3位填英中定中中, 又怕咁快填b2, 又怕no.抽得後,B1派哂, 所以要填間校風好的B2. 有冇高人可以指點一下.

其實5月何時交表?

band 1 學生, 第二田中ok嗎?
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

看過khmama的選校策略後,加上覺得屯門區情況不太差,我可能會改為進取一點。除了四大天王選一間做第一志願外(另外三間不選),跟住填哂所有Band 1, 再填三間有英文班的Band 2。等埋老師的意見才決定。 又想請問大家 知唔知屯天,呂中和辛亥各自有多少班英文班?

請問馬可賓係B1定B2(有英文班);  我知譚伯羽有英文班.

除左四大天王, 屯官, 南屯官仲有邊間係B1英中呢?

請問較好校風的B2中中, 是否申亥年, 呂祥光, 譚伯羽, 還有其他嗎?
仲有30間唔埧哂可以嗎? 因為我只諗到十間.

引用:看過khmama的選校策略後,加上覺得屯門區情

原帖由 mchoy 於 12-04-16 發表
看過khmama的選校策略後,加上覺得屯門區情況不太差,我可能會改為進取一點。除了四大天王選一間做第一志願 ...
P

Thanks
Mo-ma

南屯官  / 田家炳 / 馬可賓 / 譚百羽    / 屯天   的排序如何, 請指教!

大家覺得田家炳怎樣?我冇去參觀佢哋既學校,只係睇過附近環境,覺得間學校好細。你哋會將佢放第幾志願?
‹ 上一主題|下一主題