用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 現今家長報英文playgroup 係乜心態?
go

現今家長報英文playgroup 係乜心態?

好奇怪嘅經驗,我同阿女報左親子英文playgroup, 而已經上左9堂,當中只有4個小朋友,(包括阿女),其中一個3歲多啲,但冇大人一齊上,其餘兩個有媽媽陪,但全程自己坐係一二邊,冇同自己小朋友一齊互動,咁點解要報親子班?任由小朋友走黎走去,起飛腳踢人,開門,老師問問題冇反應,連阿媽都冇、老師帶領跳舞,小朋友只有呆企,阿媽冇反應、老師叫小朋友重複啲字母及發音,小朋友冇反應,阿媽又冇,全程比小朋友自由發揮(如果呢啲都叫發揮的話),每一堂都會重溫上堂啲單字,上左9堂都未聽得明open or close ,好懷疑有冇係屋企提過,如果只係短短一個鐘、每星期一堂、又係屋企冇講的話,點會學識英文呢?

更奇怪嘅係,啲媽咪問我平時係咪成日同阿女講英文,所以阿女識聽得明同回答,大佬呀,我都有係課堂上同阿女走走跳跳,阿女聽唔明咪做阿媽嘅講解下,再叫佢答,雖然係提水,但都要比啲反應比老師架,如果乜都唔參與,應該報啲獨立上堂嘅,教法都唔同,親子班係同時間比父母學習點同小朋友玩及增進感情。

定係我誤解左親子班呢?

係埋o個兩個媽咪自身英文唔好, 所以先唔同d小朋友一齊玩我見過有d家長英文唔好但又想小朋友學英文...就幫佢地報ENGLISH PG, 但又怕自己英文唔得會出醜所以就企埋一邊

... 我之前同阿囡上english pg, 個老師係要求家長同小朋友一齊唱, encourage小朋友去perform tasks etc, 個miss 仲話, 如果家長唔參與, 唔好上pg, 因為如果1個幾小時都俾唔到小朋友(talking on the phone ar, chatting ....) 咁本冇意思, 老師仲要求家長睇返自己個小朋友, 唔可以影響其他人

人地mami唔識英友呀

做家長要投入小朋友的學習有時都不易, 不過報得親子班, 都想小朋友在互動中學到野, 未必只是英文, 跟下老師指示都好呵.

回覆:現今家長報英文playgroup 係乜心態?

係呀,當然可能阿媽唔識英文先報,更加想自己仔女學識,但佢地真係冇諗過適唔適合,因為老師係外藉人氏,報得都預左,其實我唔介意小朋友走黎走去,但我介意連家長都唔投入,點親子?真係浪費金錢同時間。

3ages..應該上英文學前班..反正自己上堂...2hr時間學英文,,學獨立...自理
我仔由一舊木變左會跟下唱歌時做下動作...扭下...聽指拎..