用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教小朋友練習鋼琴問題?
樓主: bluefriend
go

請教小朋友練習鋼琴問題?   [複製鏈接]

我想多數人都會感慨和婉惜小朋友學壞手勢.
我想沒有人會取笑小朋友彈錯吧?點會笑人0架....
因為錯姿勢小朋友自己也是不知道的, 姿勢問題是要老師或者大人提點, 小朋友才會知道的.

四隻貓 發表於 12-4-3 16:14
因為錯姿勢小朋 ...

話說之前係youtube上見到一段學壞手勢既片...真係壞得好恐怖
之後有勁多人係到comment,但個老師仲聲大夾惡唔覺有咩問題!!
唔知條片有無比人del到

chrismon  學壞手勢影響深遠,令人嘆息!  發表於 12-4-3 16:34

是否要陪練,除了父母期望之外,其實亦好睇小朋友的。
如果小朋友音樂天份高,又聰明,8歲考5級甚至8級,父母陪練與否可能分別不大。

但有些小朋友是天生有困難,做很多事都力不從心,若父母不陪伴在側,加把力,可能是一事無成。不是所有父母都想show off, 孩子自己亦很想證明自己是有能力的。父母幫孩子達成自己的願望,不覺得有何不妥。 箇中的辛酸不是那些聰明能力高孩子的父母能夠體會和理解的。

stinkyrabbit111   agree no more!  發表於 12-4-4 08:28
chrismon    發表於 12-4-3 16:32
for every one criticism, three positives must be given.

四隻貓 發表於 12-4-3 16:14
因為錯姿勢小朋 ...

我好奇左好耐,想問下你。

你自己都考左8級,教初級應該冇問題,點解你唔自己教返個小朋友,然後用D錢自己去進修?横掂你都用左好多時間陪佢。

點解我咁問?因為最近有個POST講D學費,嘩。。。。。,平既又話唔再收生,貴既又唔知值唔值。。。幾仟蚊個月,真係上堂時講句廢話都會想打佢。

lillymarie 發表於 12-4-3 16:28
是否要陪練,除了父母期望之外,其實亦好睇小朋友的。
如果小朋友音樂天份高,又聰明,8歲考5級甚至8級,父 ...

箇中的辛酸不是那些聰明能力高孩子的父母能夠體會和理解的。

hyatt  你是否想說, 都有其他煩嘢啊  發表於 12-4-3 18:24

善意批評,虛心學習,家長及孩子得益良多!

從不懷疑孩子的能力,
反問的是作為家長的自己可以為孩子做些甚麼!
從頭再來一次、我還是會陪伴著孩子練習。

steamball  fully agree  發表於 12-4-3 22:03
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

作為家長的我,會配合老師的要求,協助孩子糾正錯誤的手勢,將來是興趣又好,職業又好,無愧於心!

bebebe12345  做家長的心聲,  發表於 12-4-3 18:45
radioma  很好的學習態度  發表於 12-4-3 17:03

無氣同你講 發表於 12-4-3 16:31
我好奇左好耐,想問下你。

你自己都考左8級,教初級應該冇問題,點解你唔自己教返個小朋友,然後用D錢 ...

因為我覺得8級不代表可以教初級.有朋友考了LTCL 都幫孩子另找老師......
而且我知道自己有很多姿勢問題, 又唔識造歌, 對音樂的理解和知識也不足, 所以都係幫女找個老師妥當.
我自己先後跟過四位老師, 分別可以好大, 所以深明老師的重要.

至於點解唔自己進修再教女. 一是因為我成日講的姿勢問題, 長久以來的錯真的很難改, 再加上我有兩個孩子又要返工, 很難再有時間練習, 唔練就學0黎都無用.所以最後決定留返錢俾女出去學.

不過陪女上堂我都學到野0架, 所以我一定陪上堂.

hyatt  我覺得有8級可以陪練已經好好。如果我懂得彈琴,陪練的過程會順暢好多。  發表於 12-4-3 18:23

無錯,陪上堂,真的學到好多!
for every one criticism, three positives must be given.

四隻貓 發表於 12-4-3 15:00
除左音樂節見到, facebook, youtube 都見到好多人登自己小朋友彈琴既片段.佢地覺得自己小朋友彈得好好, 但 ...
'd姿勢真係錯到慘不忍睹, ' for example? can you explain more,

chrismon 發表於 12-4-3 16:50
作為家長的我,會配合老師的要求,協助孩子糾正錯誤的手勢,將來是興趣又好,職業又好,無愧於心! ...

同意,一係唔好學,既然學不能太差。

我仔k3,姿勢雖不是最好,但都算係咁,最重要是老師(我是他第一位老師)有冇比明確的指示
藝術就是要接受批評,預左的,收生時也會向家長表明我是吹毛求疵的,當然市場上各類老師也有,家家有求,向家長表明,只是不希望日後出現錯配
經驗話比我知,姿勢問題,越大越難改,就算得都要比起在細時改所付出的努力要多好多好多

steamball 發表於 12-4-3 17:49
'd姿勢真係錯到慘不忍睹, ' for example? can you explain more,

近來見到一個是, 手碀過低, 手腕向下傾斜, 手腕貼住鋼琴邊, 但小朋友很努力提高手指用指尖去彈, 整個手臂近乎扭曲...我形容得唔好, 唔知道大家明唔明.
我真係睇到有d驚.我有溫馨提示她椅子有點太低.

另外常見的是肩膀緊張提起(我也有這問題), 手扁(初學常見問題), 手碀過低, 用錯手腕力, 用錯前手臂力之類.

steamball  oh, hope u r not talking about my girl......  發表於 12-4-3 21:16
steamball  so complicated......  發表於 12-4-3 19:42

"hyatt  我覺得有8級可以陪練已經好好。如果我懂得彈琴,陪練的過程會順暢好多"

我都好慶幸呢樣野. 有時可以同女一齊彈, 感覺真係好好. 好感謝我媽媽當年死慳死抵俾我學琴又成日要我練習.

我細囝7歲遇到新老師,用了一年去改姿勢。每隔兩三日就去老師度上課,由佢親自教細囝正確姿勢。我就要在家不住提佢老師教過的。老師當時要求我睇住細囝練琴,話盡量唔好錯,因為一次錯的姿勢,就要練三五次去改。

我大囝以前手踭貼身,手腕拱起。因為手指唔夠力,就想用手腕去幫,於是提得好高。所以有時手背會痛。現在姿勢改善咗,就好少聽佢話手痛了。

講真,呢D真係要靠老師去改,家長做輔助角色。老師除了口講之外,還捉住阿囝隻手去彈,好似在塑造他的姿勢咁。

hyatt  辛苦你了!!  發表於 12-4-4 01:46

我朋友送左本HANON書俾我,而家我學緊DROP AND ROLL,冇錯,係我。夜晚又捉住亞囝去改佢姿勢手指,真係好累。姿勢我覺得越早學啱越好。大個左d歌又快又急,難度更大。
‹ 上一主題|下一主題