用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教小朋友練習鋼琴問題?
樓主: bluefriend
go

請教小朋友練習鋼琴問題?  

"點評bebebe12345  唉!到了那時,還可以找更好的老師.....那要有非常好的運氣!"

學錯了手勢, 真是有排改...要找一位有耐心幫你改的老師, 真是要一點運氣.
有互信係好, 但有時......
我站在家長的立場, 只是希望孩子避免行冤枉路.

lillymarie, Hyatt, 我都見好多小朋友彈琴有手睜過低問題.我一直以為是坐位高度或是坐姿問題所影響.你們所知是什麼原因引致呢?

hyatt 發表於 12-4-3 11:24
借個機會問下大家

其實彈琴是否需要用手碗等姿態? 我仔一向彈的尾音較硬唔夠圓,最近至知原來要用手碗, 禁 ...

同意Lillymarie 所說, 其實不單是手腕姿勢.還涉及多個身體部分.

我女上任和現任鋼琴老師都有教.我女bb級咋, 老師已經有教佢你講果種"點樣用手臂手腕去按琴後昇起". 老師不是形容俾我女聽, 而係捉住佢手做, 等佢感受的.

醒目開學勳章 王國長老

我女個老師曾經話過, 就黎忍唔住擺把間尺O係我個女手背上黎彈琴, 睇佢隻手郁黎郁去就勞氣WOR

hyatt 發表於 12-4-3 11:24
借個機會問下大家

其實彈琴是否需要用手碗等姿態? 我仔一向彈的尾音較硬唔夠圓,最近至知原來要用手碗, 禁 ...
這個大約在學琴兩個月,在樂譜上見到就開始教。

坐得唔夠高,冇relaxed arm,都會令個"架"塌左,所以問題多不在手指/手背,在於個架
手爭太低,可用的arm weight 唔夠多變化,日後要做不同的音色比較難

無氣同你講 發表於 12-4-3 12:03

我教仔就先教呼吸,再教動作,先再比個譜佢睇見到乜野要做
後期就直頭搵d 冇phrase marks 的,叫佢試下應該邊度做野

"from bebebe12345: 唉!到了那時,還可以找更好的老師.....那要有非常好的運氣!"

咁要先假設個老師教得唔好先得。

問人意見不是不好,但其實就算係作為老師的,有時也不是全然正確(或者唔應該講正確,而是未必sensible),何況有時是問其他家長的意見,如果本身不懂音樂,會比呢d 意見搞到頭都大埋,而且未見過個真人彈,其實好難隔空指出問題的原因,3言兩語好難比到有用的意見

啊仔學琴多年,陪練多年,小小體會:老師質數參差,每年音樂節見到不少人彈得很差,姿勢錯誤,音色渾濁,真替小朋友及家長心痛,有點覺得誤人子弟,可惜的是,找位好老師談何容易!

Charlotte_mom  AGREE! 其實我都覺得果D小朋友好慘.....唔係佢地想學得唔好, 係搵錯老師呢  發表於 12-4-3 14:36
bebebe12345  一位"好"老師能收多少學生.....有數得教!  發表於 12-4-3 12:37

回復 chrismon 的帖子

在可負擔的收費上, 能找到一位好老師适合自己小朋友是很難的很幸運的.

bebebe12345  總的來說.....還是要嘗試去找!
也許世事無絕對.....緣!  發表於 12-4-3 12:39

四隻貓 發表於 12-4-3 11:42
"點評bebebe12345  唉!到了那時,還可以找更好的老師.....那要有非常好的運氣!"

學錯了手勢, 真是有排改... ...

我都係初哥,我唔識答你啊,琴椅我一向較到最高了,手踭係可以平white key,我最近再加一塊板係琴椅,
亞仔彈的時候手掌就少左塔下來,好左少少。其實我同亞仔坐同一高度的琴椅我都啱,亞仔矮咁多,如果要佢手掌好似拿著雞旦來彈,隻手臂就會吊住好累了。

marcuscyrus 發表於 12-4-3 12:04
坐得唔夠高,冇relaxed arm,都會令個"架"塌左,所以問題多不在手指/手背,在於個架
手爭太低,可用的arm w ...

亞仔唔識點樣relax arm, 我而家試緊同佢用隻手飛下飛下咁

無氣同你講 發表於 12-4-3 12:03

我見有d老師好keen教姿勢嘢,有d老師又唔多教,係咪只係睇法唔同呢?
我都係一個偏向相信老師的家長,我會盡量配合,不過到而家開始彈4-5級的歌,我就開始發現他的technical唔夠好,彈出來的音唔夠好聽。

chrismon 發表於 12-4-3 12:29
啊仔學琴多年,陪練多年,小小體會:老師質數參差,每年音樂節見到不少人彈得很差,姿勢錯誤,音色渾濁,真 ...
有一樣野叫做天份。

再加一樣野叫做後天既努力。

有時小朋友做得唔好,並唔可以全怪責老師。我自己都教過咁多攞"叮"既學生,我自己做阿媽都無把握去教到自己既仔彈得完美,更何況係老師。簡單黎講,如果我個仔只係我學生,當年我會為左自己既招牌,拒絕再教佢。

有位爸爸係youtube分享左女女係校際鋼琴比賽攞左冠軍........先唔好講音色,級數。淨係睇佢彈既手指同動作都睇到我眼突突。。。。如果係我教,我會完全接受唔到。呢d情況,真係唔知講咩好。

我都是家長,明白家長既心情。

我雖然已不是老師,也想分享一下當老師的心情。

只係任何專業知識,並唔係三言兩語就可以攪清楚。既然有位現成的老師,我只是提議應先去相信老師。

其實有時姿勢上少少的轉變,就已經在音色上有好大改善
這應該不止是教學法的不同
而是老師的經驗和觀察力

hyatt 發表於 12-4-3 12:49
我見有d老師好keen教姿勢嘢,有d老師又唔多教,係咪只係睇法唔同呢?
我都係一個偏向相信老師的家長,我會 ...
如果你想我講真心話。
係教得唔係幾好,但不排除有其他原因。

因為起手這個動作係一個收句動作。並不只為樣靚,係有實際用途,非常基本及必須的,就如唱歌學呼吸一樣。

hyatt  多謝你的意見!  發表於 12-4-3 13:10

我用咗兩個月時間,學老師的做法,幫阿囝托手踭。阿囝的問題主要係上臂無力,叫佢吊起雙臂,佢會縮起膊頭,所以我和老師一樣,托完手臂,又要按他膊頭,好忙碌。老師落堂都同我講,佢幫阿囝托手臂托了一整堂,佢好攰! 要教好我大囝,少D堅持毅力執着都唔得!

其實唔係個個家長都緊張小朋友基本功的。我有些朋友,能叫到小朋友去練琴已好開心,根本就去唔到要執姿勢的層次。因為.....小朋友係被逼學的.....
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 12-4-3 13:47
我用咗兩個月時間,學老師的做法,幫阿囝托手踭。阿囝的問題主要係上臂無力,叫佢吊起雙臂,佢會縮起膊頭, ...

我咪係囉,而家個仔一叫就行理部琴度,我已經要感動到喊了。
不過,我個仔學咩都係被迫的。。。。

陪練多年,絕對認同天份及後天努力的重要性,要成功缺一不可!

有感而發:若然老師、學生及家長三方面配合,能及早把小朋友姿勢及指力用錯改善過來,真的行少很多冤枉路!

我正考慮用一條膠水管來讓小朋友感受手的位置,唔知可行否xdddd