用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 囡囡的表現, 是正常嗎? 是我太多心嗎?
go

囡囡的表現, 是正常嗎? 是我太多心嗎? [複製鏈接]

導師叫玩遊戲, 明明之前做熱身都跟住指示做, 但一講到玩遊戲要除鞋襪, 就即係話唔玩, 就算見到其他小朋友玩得好開心, 我再講好耐, 先肯除鞋玩, 跟住玩咗唔夠一次, 就話唔玩, 寧願坐係bench度睇人哋玩, 我見佢個樣都好開心, 個導師見佢咁樣, 都走來叫佢一齊玩, 又問我佢係學校係唔係咁樣, 叫我同學校老師了解一吓 ... 其實我自己都覺得一個28個月大的小朋友, 大多數會聽指示做嘢, 而且又見到其他人玩到咁開心, 佢可以好冷靜咁睇人玩, 是正常嗎?
   1    0    0    0

問題是否在於佢唔想除鞋呢? 未必唔想玩, 可能唔洗除鞋佢就會玩, 會否是執著, 係唔除鞋?? 可以問下學校老師.

我個囡兩歲開始.勁不聽指示. 鍾意玩,就會跟RULE. 唔鍾意,就自己一個人走去玩第二樣. 現在三歲幾, 仍然很惡教.

回復 moonychan 的帖子

其實佢都有著sock玩咗一次, 跟住就唔玩, 不過唔肯講我知點解; 我相信佢好執著, 硬頸, 就連返咗幾個月個pn老師都睇得出, 話佢唔迫得, 要俾時間佢, 等佢自己諗, 諗通/完會死死地氣去做, 或者繼續唔做

執著唔係話唔好, 不過如果走到牛角尖, 就會好難搞, 呢個都係我比較擔心的

回復 kmmum 的帖子

有時真係好難教, 想佢跟吓指示, 守規則, 就好似同佢打仗咁, 我覺得又唔可以同佢硬對硬

想請敎, 你覺得邊類型的學校會啱佢讀多啲呢?

hobby:你囡囡應該考左k1. 小朋友兩歲半,仲有很多改善空間.希望你唔好介意,市面一些社文情緒班要age3先可以上. 但你自己可以些家長workshop上左先. e.g 協康/明愛/東華三院. 我自己都是上了不同課/talk ,從而了解孩子. 我推介東華三院親子課程.一個社工對一pair (家長及小朋友).  小朋友的性格(包括性急/硬頸/好動)都是天生.  我現在每天都不斷學習. 囡囡一日一日長大, 問題可以越來越多. 以前發脾氣,現在博嘴.
有機會你pm 我.

littleape0129  可否pm埋我.thank you  發表於 12-4-16 22:16

我囡囡都好難教. 就黎2歲, 完全唔聽教. 出街完全唔拖人, 佢唔鐘意時我哋抱佢拖佢時又發瀾渣, 我都唔知点教.

回復 littleape0129 的帖子

LITTLE : 你睇番我之前既POST
我仲係學習階段. 排左荃灣YMCA K2社文情緒班.  如果控制不到小朋友的脾氣, 值得推介東華三院課程.
不過,囡囡越來越大,博嘴越勁. 自己EQ 習慣左不斷提高. 及不斷TUNE 教導/處罰方法.
兩個月前, naughty chair 仲有效. 但現在她太高大. 不肯坐, 改做坐走廊. 然後我ignore 她.
亦學會了事前,乜都講清楚條rule.   如果她犯,便要口頭scold ,
囡囡快4歲,  由age2-age4,兩年,真係好嘔血. 不過,我會堅持努力

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2367709&extra=page%3D1&page=2

佢去其他地方會唔會有類似表現(唔肯除襪玩)? 因這可能關係到感統(感覺統合)方面的需要. 她未必是不乖的 ^^

每個小朋友的感統發展不同. 若有問題 (其實是需要, 因是可以針對性地解決的^^), 2-3歲是時候會表現出來, 父母要留意喔~ :loveliness:

麥兜兜兜。。。

回復 maylalmwc 的帖子

謝謝你的回覆. 我同老公都覺得唔係感統問題, 或者只有好少關係, 因為佢過咗幾日, 係屋企模仿咗一次, 話要除鞋(佢已經冇著), 跟住話除sock, 叫老公同佢一齊玩; 而佢都喜歡同我哋玩有身體接觸的game, 好似 bu gi gi

thanks in advance. 等我多閒再睇多啲資料先

我囡囡考咗K1 lu, 我哋諗咗好耐, 結果選間好有愛心的幼稚園, 但程度相對較淺, 我有時又好怕選錯, 怕同學校不合, 怕老師唔明白佢, 佢會更唔聽話, 有時又諗, 怕程度淺, 佢會冇心機上課 ... 唉, 我都幾多憂慮, 或者第一個小朋友係會緊張啲

我覺得你好有心機照顧囡囡呢, 揾咗咁多資料, 又上埋堂, 希望囡囡快啲明白你的用心, 會聽多啲媽咪講嘢

唔好話你個囡就快4歲, 我個未夠2歲半已經識駁咀, 或者會講到好多理由, 有時都唔明點解佢轉數咁快;

之前唔記得係邊度你話懷疑囡囡專注力不足, 我想講, 佢有時會專注咁啲嘢已經好好lu, 我個囡, 好多時見佢好有心機咁畫畫, 睇書等... 點知我哋講嘢, 就算好細聲, 佢都完全聽得到, 連睇電視都係咁, 連玩都唔專心的小朋友, 相信一啲專注力都冇, 我都唔知佢點返學讀書

HOBBY : 我帶過阿囡見過不同社工, 其中一位話佢地係用'聽' 去學習,所以就算自己玩緊野, 做緊其他野, 佢地用'耳聽'去吸收. 當然,佢聽到我地講乜. OR 叫佢. 唔等於會'理會我地;' . 咁先激死.

回復 hobby 的帖子

我囡囡讀緊又一村幼稚園 老師好有愛心. 入學時,同老師交待囡囡問題. 一兩個星期段, 老師打電話俾家長. 講解小朋友上堂情況.  上學期完結. 見家長時.老師講囡囡開學初, 有很多不同固執自我'堅持', 不同類型的問題
E.g 連去洗手間.囡囡指定某一格. (寧願等小朋友出來, 都不去其他空格).  幸好.老師有耐性去解釋/陪伴.
上學期完結. 阿囡在校情況改善了很多. (性格仍然固執)
由於上了很多堂(特別是親子活動). 現在做什麼事情.先同佢講清楚+解釋. (當然,佢會博嘴. 我仍然心平氣和去解釋)
就算打囡囡PATPAT . 我仍然是心平氣和.  打完+咪同佢講道理.

前日, 囡囡睇YOUTUBE. 我話[你可以睇一陣, 如果媽媽要工作,你便要停下來. 不可看]
囡:=[媽媽,你可以用新電腦] (指MACBOOK)
我:[新電腦在DADDY 處.  DADDY 未返來]
囡[DADDY 好快返來, 佢返來,你用佢部電腦]
我..已經無咁好氣[DADDY 未返來. 而媽咪要工作, 你便要停下來]
囡....唔出聲.. (我FEEL 到佢想發脾氣)
我補多句[你現在可以睇, 有需要,媽咪便會通知你].

自從囡囡見完心理學家. 我對阿囡會解釋多一點. 當她是懂事的小朋友. 而非兩三歲的小孩.
習慣左出"有效"指令. 生活少上了磨擦.

icic, 咁我都諗返起聽到某幼稚園的校長分享, 佢話"唔好以為小朋友唔專心, 周圍望就學唔到嘢, 佢哋唔係發白日夢...", 我想呢類型的小朋友可能比較好奇, 對身邊事物較敏感, 或者可以係好嘢嘅

wa, 你個囡同我個囡, 真係幾似 ... 我個囡又係, 唔知由幾時開始, 指明要去某一格toliet ... 因為好多相類似的事, 我(個心)己經暈咗唔知幾多次

又一村唔收我個囡呢

回復 hobby 的帖子

如你真的想入又一村, 你寫多幾封求位信. .
亦suggest 你去排東華三院親子課程, 有可能要排半年. 或其他情緒社文課程.

舊年的今日我都好似你咁.. 乜都唔知點算. .一步一步找course 上去.
不停tune 自己和囡囡 . 而且, 一定要先改變自己,然後改善囡囡.
tune 的意思.==每次遇到囡囡唔合作, 便要想法子去改善  有時,試足一個星期. 或者好似催眠咁.預早講定.
e.g 囡囡睇youtube 唔肯停. 一stop 佢,便發癲. 心平氣和同佢講定,睇多一套. 便停. 又或者. 買定個clock, 幾多點要停. 但係咁細個. '邊識睇鐘', 於是買左個kitchen 既計時器. 一響, 便陪佢一齊睇. 然後熄電腦.
再長大一點.. 上面方法未必work. 佢會搵不同execuse 想睇多套,每次都要鬥智鬥力.
而且,mon-wed work. 到fri 又可能唔work.
勞心勞力 .

好似戒片咁. vv 我囡囡兩歲多d已經戒左. 但去'大大', 就一定要用片
結果, 我同佢講,用曬這袋片,便要去toilet. 阿囡點點頭. 點知有個星期,阿囡發燒.個人軟曬,無力自己在toilet 去大大.  唯有搵d '已收埋既片片' 同佢講,'原來仲有片片係個袋' ,阿囡好開心,仲話'好野,有片片', 於是果個星期,用片片去大大.  到真係無片. 阿囡係屋企周圍搵. 話[好似見到有片片. 等我搵下先, 媽媽你去搵片片'.  點知. 俾佢搵到塊'學習褲' . 唉. 又失敗. 最後最後. 一塊片都無. 就乖乖去toilet '大大' .  (又係嘔血)

暫時唔會考慮又一村了, 因為將會讀的kg, 聽聞都係超有愛心, 耐性, 個校長仲可以陪某個小朋友全日, 成日同佢哋道理 ... 除非讀落都係唔啱囡囡先再揾學校

講開介片, 我個囡, 未到一歲, 基本上已經唔會係片poo poo, 但vv都係冇佢辦法, 我覺得佢係懶, 唔出聲, 呢排成日同佢講數 ... 話唔用片俾佢自己選內褲, 點知佢話, 返學要用學習褲, well, 個刻真係覺得俾佢吹到bear bear 聲, 又好佩服佢轉數快

請問, 是指這個服務嗎?

親子互動輔導服務(Parent-Child Interaction Therapy,簡稱PCIT)
‹ 上一主題|下一主題