用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 劍橋英文 cambridge english
go

劍橋英文 cambridge english

有無小朋布友讀緊,  大家覺得有無幫助 ?

回復 夢妮 的帖子

你想幫助d嘜先 ?
我囝k2無出去讀, 我自已買本試題回來,不斷叫佢做,萬一考唔到好成績(7月才夠5歲去考試), 至少識多左英文生字及理解能力改善.

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

點解唔參加D考試班,操2,3個月都OK嫁

回覆:劍橋英文 cambridge english

邊駛參加補習班,其實五歲考真係太細。

其實如果唔係為考試,咁呢d班有冇用呢?我指聽說讀講呢幾方面
thanks

我都覺得 D course 如果唔係為考試係唔係好有用, 因為串字得幾X個, 有個list 識晒都不難, 自己train 都可以.   "聰"說"的能力又不是短期2-3個月的course 可以學到, 人地考15盾, 應該小朋友本身已有此能力,

其實我呀囡已讀了一年,  比佢讀, 不是為考試,  想佢由外籍老師教,  多的機會傾吓計,  讀同寫,   不怕英文.  
一路讀,  考試成績 (讀 cambridge 的課程, 不是公開試, 因從未考過)  都ok,   但好似覺得水平比較淺,  所以想問下大家有無同感.   

fw9166  點解唔搵d phonic比佢學咪仲好.個人意見,不喜勿插.  發表於 12-4-2 23:04

如果目的不是考試, 會唔會去一些其它的英文course(多些對答)  比專門的cambridge course 更有用?

唔可以話冇幫助,但係小朋友喺操完之後,只係代表佢喺應付劍橋試嘅能力高咗。但係實際英語運用嘅得著唔係太大。始終係為考試而讀書。

我都係想揾英文課程比個女讀,因為本身屋企無用英語溝通,想比佢講多d,聽多d,cambridge我都有考慮,不過見大家咁講又真係為考試讀書喎!

醒目開學勳章

我見過坊間有些課程讀足一年至幫小朋友報佢讀那級的試, 覺得浪費金錢和時間, 自已只係買了些past papers給囝囝做, 現在已經完成了Sarters, Movers & Flyers, 遲些等佢大些才報KET.

fw9166  how old is yr son ?  發表於 12-4-10 15:27

回覆:劍橋英文 cambridge english

我囡囡在小五升小六時才第一次報cambridge - flyer,到小六開學後報考kat,兩次都只是做了兩本練習便去考,結果成績理想,咁當然平時都有做其他練習、看書和補習,只不過不是為了考這個試。另外,小女考中學時,學校是會留意這張證書的,都對考學校有幫助。

fw9166    發表於 12-4-10 15:29

回復 Mymaggie 的帖子

想問下你小朋友幾多年前考中學呀,因為好多人話依d沙紙考中學系冇用

TINGMUM  攞高分的pet或fce證書去考中學, 我的經驗是: 有d中學會睇.....  發表於 12-4-17 13:32

是今年,在三月

I think it is useful for secondary school application, for enhance academic English level, I cannot see any fruitful result at the meantime.

My boy (p 2) has taken a Starter course at school (extra-cirriculum activities) for around 10 classes and he has achieved quite satisfactory result in the exam.

My daughter just 7 (P.1) and taken Flyer this month, even I don't know the result but she is not attend any classes before.  She just keep reading and relying on school only.  Coming is PET, I just hire private tutor, so I will rely on her teaching + do execise.

fw9166    ...........  發表於 12-4-25 13:55

醒目開學勳章 王國長老

依家唔係間間中學都會睇呢張 cert, 到升 S.1 要用英文面試時, 一開口講同小組討論時個老師都知道學生有幾多斤量.

我囡囡今個月都考左 Movers, 但完全無做過 paper 呢 d 野, 只係想知道佢上左咁耐英文識幾多.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 DiamondHill 的帖子

Do you mean that she is going to take PET in P2?