用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第3次呈分成績大倒退,點算好?
go

第3次呈分成績大倒退,點算好? [複製鏈接]

亞囡在自行收生面試中,2間心儀學校都 in 得唔好,咁我唯有叫她比d心機在第3次呈分中要keep住在Band 1,希望可以博抽獎,點知她的成績全部大倒退,佢唔係唔識,而是睇錯題目或粗心大意,比人扣咗好多分,現是由Band 1跌到去Band 2,咁點算好?是否表示我們要在中央派位選校時只可選擺band 2學校來抽?
   0    0    0    0

回覆:第3次呈分成績大倒退,點算好?

可否講是那一區?因每區都有不同處理方法

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

跌落band 2係老師講定係你自己估o家, 如果係估就樂觀d, 兩次band 1一次band 2成績, 出嚟可能都係band 1, 唔好太擔心住, 問清楚老師先. 仲有, 成績大倒退可能因為出卷太深, 可能好多人都會一齊低分呢!

阿仔都退步了10分.

我以為淨係自己個仔倒 退左 , 原來仲有人是倒退的, 不過我亦聽到有好多人後上.

回復 karen2323 的帖子

最好睇埋級名次有冇大上落至決定?
假如係band1尾,因為叩門冇咁著數,所以第二志願要比較保守。
如係band2,因到時可能好多band2頭既學額已剩下不多,所以第一志願已要較保守。仲想博band1既話,可能第二志願就要係band2中或尾,總之要守閘,咁至唔會唔知碌到去邊……

引用:回復+karen2323+的帖子 最好睇埋級名次有

原帖由 csy_ma 於 12-03-30 發表

最好睇埋級名次有冇大上落至決定?
我終於明白今年點解有禁多人爭直資!

k_0530_a 發表於 12-3-30 12:00
我終於明白今年點解有禁多人爭直資!

爭直資不只今年, 我覺得年年都會有人搵它做 backup, 尤其band 2.
(It is my opinion only)

我囝已註冊直資,原本我地打算博下24/3自行,睇下阿囝in成點再決定,點知最後一次呈分退步左, 而家驚萬一派位派得唔好要叩門會比學校側

回復 Terry280905 的帖子

我個女屬band1, 都決定讀直資, 就是因為頂唔順教育局的制度,
甚麼1/3靠小學師姐師兄考Pre-S One的成績,
1/3靠個随機number, 1/3先靠自己的成績, 簡直荒謀,
最重要係要折磨到7月先知道結果, 我們真的受不了!

woodst  其實可否大抽獎前知道自行結果,唔好就立即註冊直資,就算選擇去大抽獎都唔會有埋怨。  發表於 12-3-31 15:23
woodst  教育制度真係差,註冊咗直資就無得自行及派位,如果放棄直資,就要等到7月才知結果,結果唔好,到時直資又會無位。  發表於 12-3-31 15:19
Terry280905  Yes, of course. I will do the same thing if I have $. hehe!  發表於 12-3-30 15:21

引用:Quote:k_0530_a+發表於+12-3-30+12:00+我終

原帖由 Terry280905 於 12-03-30 發表
爭直資不只今年, 我覺得年年都會有人搵它做 backup, 尤其band 2.
(It is my opinion only)
...
但今年連B1中/尾學生都爭(除較勁小學)。所以佢地收生要求相對提高。

Terry280905  Dragon year ma!  發表於 12-3-30 15:23

最緊要問清楚有無趺BAND,可能拉平均無趺呢。我小朋友都是邊緣人,你的憂慮我絕對明白;

回覆:BoBoLun 的帖子

都係搵老師問清楚。

alice44 發表於 12-3-30 10:45
跌落band 2係老師講定係你自己估o家, 如果係估就樂觀d, 兩次band 1一次band 2成績, 出嚟可能都係band 1, 唔 ...
班名次未供報,但分數方面,中文只得B,常識大部份同學都攞98或99分,她連80幾,數學又係咁,上次期中試都無咁低分已經係邊緣人,今次人人搏命,她就大倒退,我仲要係元朗區選校,這區本身已唔學位的了,我真的好擔心,唔知點選校,昨晚仲為了她成績大倒退而嚴厲教訓她,攪到母女關係好僵,我都好後悔。點解香港的教育制度會令到我們咁大壓力?

回復 BoBoLun 的帖子

真係好荒謬,情願好似的以前咁,考學能測驗,至少真係以成績派位,成績唔好,技不如人,無話可說,但要靠大抽獎,咁就唔公平。

emilyes    發表於 12-3-30 19:36

I support 學能測驗, it is a fair test for kids.

唔好咁擔心住, 我阿仔舊年頭兩次呈分試係BAND 1中下, 第三次英文考得唔好, 跌落BAND2中, 於是即刻找到兩間BAND2直資收佢, 到最後交錢時刻, 問老師阿仔個overall banding, 老師竟然話佢仍然係BAND 1,不過係BAND 1超尾,最後阿仔靠大抽獎入了BAND 1英中.  因此3次呈分試中,2/3次係BAND 1, 得1/3次係BAND 2, 可能overall 都仲係BAND 1呢.

回覆:第3次呈分成績大倒退,點算好?

我個仔又係響最後一次呈分試全部科由grade A跌落grade B,其他同學十個有八個都進步,佢就係退步果兩個其中一個!一心諗住佢keep到banding衰極都有個譜,依家都唔知點算!自行interview果兩間又係in得麻麻地,唉!真係喊!

引用:Quote:alice44+發表於+12-3-30+10:45+跌落b

原帖由 karen2323 於 12-03-30 發表
班名次未供報,但分數方面,中文只得B,常識大部份同學都攞98或99分,她連80幾,數學又係咁,上次期中試都 ...
我個仔都係元朗區

我阿仔咪又係,頭兩次都keep到band 1尾,可惜最後嗰次病咗,依家好大機會係band 2,不過如果同校有一批band 1自行已收咗,咁會唔會有啲band2頭都有可能係band 1尾呢??
‹ 上一主題|下一主題