用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 你認為呢間學校的老師好嗎?
樓主: lovingyou
go

你認為呢間學校的老師好嗎? [複製鏈接]

mw7183 的帖子

我小朋友讀緊三年級呀
上網睇功課只有一年級先有
咁都岩既,要學生即時抄低d功課,我以前讀書都係咁(都廿年前嚕!)
但係轉堂,小息,放學唔比人抄就有d過份。比d空間人好喎!

lovingyou 的帖子

倒哂出黎咁過份?學校一定逐本書話“呢樣可以帶,呢樣可以唔帶,係你冇留心老師話要帶邊本姐!“
就算家長日,老師被我質問到無言以對既時候,就會將個責任推比個小朋友,嚇到小兒唔敢講野又眼淚盈眶,到見完之後小兒先解釋返佢根本冇做過!好心痛小兒。原來我幫佢揀既學校,老師同學生都一樣喜歡欺凌!

lovingyou 的帖子

我好少同其他家長交流,唔係好知道同學之間發生咩事
好似有一次,小兒被其他家長投訴話佢用電話騷擾同學,但係以我所知小兒唔會打比同學的,甚至連同學電話都唔會記住,反而成日有同學打電話黎搵佢,仲要唔比佢收線。。。無端端安守本份都比人投訴,就知道平時係學校食左幾多死貓。。。悲

回復 lyanc 的帖子

你地咁講攪到我地啲準小一生唔知點好喎..點解唔系去年9月自行交表時提下人呀.就來6月大抽獎放磅先講學校點唔好..

哲哲寫真 哲哲私相集

我覺有部份老師欠缺禮貌,不能向學生以身作則,例如打去學校,接電話的工友都講早晨,但到老師接聽時,早晨都無句。好似今年家長日,我都會面見之前教導我小朋友要向老師講:「多謝老師用心教導。」誰不知我小朋友講完後,她只是淡淡的說:「哦!你哋可以走。」

mw7183 的帖子

唯有祝閣下既小朋友學業進步。。。唔會比人恰。。。比心機呀。。。祝你同小朋友好彩,搵到個好品既老師教啦!

lowbfish 的帖子

由最低層既老師去到高級如主任都係冇愛心架,幾咁心寒。 我每次去家長日,小兒見到d老師既物體都會打招呼,但係佢地就擺哂架子咁,一係個頭“嶽“到勁高,一係冇回應,雖然唔係服務行業姐,唔駛連基本禮貌都冇呀?小兒係屋企對老一輩同弟弟妹妹都越黎越冇禮貌喇,好彩仲會怕我同爸爸!去到反叛期一定仲難攪!

回覆:lyanc 的帖子

你扡系哩個時候講好敏感喎,早排唔見你地講

哲哲寫真 哲哲私相集

醒目開學勳章

呢樣係事實, 如果學校覺得我亂講的話, 可以告我囉.

醒目開學勳章

回復 mw7183 的帖子

你唔係以為我地咁講係驚為左多人爭位而出卑鄙招嘛? 其實有邊間學校會冇差既老師嫁? 好唔好睇你好唔好彩遇唔遇到.
如果你個細路醒到不得了, 冇犯錯的話, 我包的一定唔會有呢d感受. 有一位將退休的主任, 在班上為左交功課問題, 竟向學生身體緊貼接觸, 校方竟然冇懲罰呢位老師, 冇去慰問呢位學生, 話就話會跟進, 之後咪不了了之.  

回復 miffy 的帖子

非常同意.
哲哲寫真 哲哲私相集

我只是將我親身經歷和感受講出,無意抹黑老師。今年我都要多謝教導我小朋友的數學老師,他時常鼓勵我的小孩子,令其建立信心,得益不少。

miffy 的帖子

sorry呀,我係講個別老師囉,如果冒犯到你小朋友既歷任老師既話就唔好意思啦。你唔同意我唔緊要,我都係喺度抒發一下感受姐。家長係責無旁貸,小朋友做錯我都會責罰佢地,品行方面我係非常緊張的。閣下無須急於維護學校丫,我都係有果句,講果句姐,我絕對唔係惡意抹黑架!如果係講親你同你小朋友心愛既學校既話,咁就要怪學校裡面既害群之馬喇,人都有分好壞啦!個個老師好似我講咁衰既話一早執左啦。

miffy 的帖子

另外,我所講老師既白鴿眼係我每一次去家長日既親身經歷。
亦都請閣下收起你既道理,你講野既感覺就好似lovingyou所講既“學校將責任推比家長“一樣。
亦都唔係話緊貴子弟既老師。
我唔會比小兒做世界既中心,但係佢就係我世界既中心

miffy 的帖子

check過,小兒冇讀寫困難或專注力不足,如果你有心繼續維護學校既話就繼續,小兒讀左三年,都知道哂學校有幾黑暗,如果你仍然話學校入面一d問題都冇既話,咁冇你辦法,有好有唔好,唔該你攻擊我同我小朋友之前,諗下我講過既野有冇攻擊到你,得罪d講句,你講野都唔好得過我好多。失覺哂星級家長,我去其他討論區呻。

我都覺得佢小朋友應該轉校.我之前既POST叫佢轉但佢又話個小朋友唔想轉,一間系佢口中咁唔好既學校仲有咩好留戀.??
哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題