用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 百無家長,全部waiting
go

百無家長,全部waiting  

除了等還可以做咩?最怕係大後備中的後備,自問個女唔差,咩都識講,又唔怕陌生,不過衰在我地係百無,無背景,無宗教,唔係專業人士...有時都幾唔開心,朋友個女interview唔講野,但有背景收咗,有d係細B只識講媽媽,但有良好職業,收咗....我覺得唔係好睇小朋友實力,而係睇家長背景

lovekidss  agree..but we can do nth  發表於 12-3-29 16:57
瑤柱粒  我同你遭遇一樣. 又係全部waiting....  發表於 12-3-29 10:23

sometimes it's just luck, depends on if the teacher loves your kid at the first sight etc.
Don't be upset, write more letters to the principals of your faviourite schools. Many parents are just holding the places for consideration, you will receive the long-waited acceptance call by Jun / July.

Be happy.

flopsybunnies  Agree  發表於 12-3-29 12:15

回覆:百無家長,全部waiting

唔敢評論你個case
但我都有朋友話自己全軍覆沒,原來佢只報全港最top 的3間

LL222  山頂嗰3間  發表於 12-3-29 12:51
spmok1999  請問邊三間係最 top 呀?
我剩係知有呢兩間... 寶山 & 基督堂(k2)...

我個朋友個老公係醫生,個小朋友唔係特別SMART,但報親差不多間間都收,仲要係TOP個幾間!!!

gloria_cwy3  我老公係醫生,我係教師,小兒 7月尾出世,都唔係蠢,今年考 pn,大部分問題都識答,5 間得 1 間收咋  發表於 12-4-20 16:21
Tami  this reality  發表於 12-4-12 10:24

我都唔敢報spk ,skh 呢D機會近乎0的學校,我都知好大競爭,最唔開心係母校都唔收,我由幼稚園讀到小學都有9年時間

lymchau  same as me, I study there from K1 to P.7..... do not accept my girl?! angry!  發表於 12-3-29 16:56
flopsybunnies  我都聽好多間用舊生呢招唔work。  發表於 12-3-29 12:22
spmok1999  請問係邊間母校呢?  發表於 12-3-28 17:02

唔好氣餒,加油呀!我in左4間,都係waiting居多,都係百無人士.
我朋友個仔仔唔講野,但爸爸媽媽係專業人仕,top既學校全收!!現實社會係甘,接受啦~

加油呀.....唔好灰心...........

所以聽聞有人作大個職業,佢地話沒有對證WOW

flopsybunnies  可以諗吓喎!個個都報自己係大律師,醫生咁,哈哈哈哈!  發表於 12-3-29 12:25

我有個朋友同你情況相同呢!
你小朋友有冇讀pre-n?

唔洗驚, 遲d實有位....

作大個職業?!!! 又真係無得CHECK WOR, 咁都得?

呢個世界係唔公平ga啦, 正所謂識人好過識字 ....
我朋友識個神父, 叫佢幫手寫referral letter, 間幼稚園就收左佢個小朋友讀下晝班 ...
我同事識個校長, 個仔interview 時唔講野, 唔做所有野, 入到am class!!
佢地都係入到一間出哂名嘅名kindy!!!
個遊戲就係咁, 換轉我有lee d connection, 我都會叫人幫手, 可惜自己咩都無,唯有安慰自己幼稚園啫, 成世人流流長, 我唔會因為入唔到呢d學校而影響到我小朋友以後行嘅路!   

我曾經就係講過X價都係睇人背景來收生, 結果比人鬧到狗升淋頭.
事實終歸事實, 依家d幼稚園個個都想收有好背景既學生, 有人可以唔認同, 但至少我認為係.
回歸正題, 全部waiting都唔緊要. 等5-6月啦..到時又會有好多機會出來呀...樓主加油.

回覆:百無家長,全部waiting

自古以來"朝廷有人好辨事"世界沒有公平換轉是我都收個醫生個仔啦,所以我吾會見名校,個小朋友是讀書材料去到那裡都讀到,最重要身體健康。

Ackl1002 發表於 12-3-28 15:47
sometimes it's just luck, depends on if the teacher loves your kid at the first sight etc.
Don't be  ...

同意..好多學校都唔係只睇背景既, 有時講運氣加眼緣...唔好甘灰, 可能黎緊會有電話...因為4,5月會有位放返出黎...

引用:我曾經就係講過X價都係睇人背景來收生,+結

原帖由 klm402 於 12-03-28 發表
我曾經就係講過X價都係睇人背景來收生, 結果比人鬧到狗升淋頭.
事實終歸事實, 依家d幼稚園個個都想收有好 ...
我都係百無人事,所以十多間祇得一間offer. 樓主不要氣餒。遲啲實有offer比你個女。不過提意你,寫定幾封信比學校先。

唔洗唔開心, 我覺得如果間學校係咁著重家長背景, 讀唔讀都吧啦!!!....但我可以證明PC & 宣道唔係呢啲學校, 係睇眼緣運氣+實力

回復 hellocheese 的帖子

To:spmok1999....蘇浙,但我想個女入教會學校

lymchau  KCS is hard to go inside, I have 2 girls studying there but they refuse my little boy to go inside lor!  Write letter to them la!  發表於 12-3-29 16:58