用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我遇到的大陸媽媽
go

我遇到的大陸媽媽 [複製鏈接]

學校收左幾件大陸小朋友, 放學的時候, 大家都要排隊接囝囝放學, 幾個大陸家長, 總有一個, 兩個先來排隊, 遲來那幾位大陸家長, 就一定係走去搵排頭幾位那些大陸家長搭訕, 跟住就乘機打尖, 非常討厭.
   0    0    0    0

回覆:super1984 的帖子

打尖是她們的強項!

都無計, 佢地當然覺得冇問題先咁做, 唔好同d冇文化嘅人計較啦, 唯有睇開d啦

冇咩特别......琴日有個香港 mami 都係咁.

maggiemai77  agree! it is more a personal education level issue....  發表於 12-3-28 11:51

不過比例上, 的確係大陸人打尖情況較普遍.

身教係最重要的, 如果早接到囝囝可以現場教下呢啲做法有咩問題, 唔好學!

好彩是接放學時打尖, 囝囝在學校裡面等, 無機會睇到班大陸家長打尖. 所以我暫時都沒有出聲.

記得有一次去九龍塘某幼稚園interview, in之前有一段時間是在遊戲室內玩下砌積木. 有一個area, 寫明是要除鞋入去的, 那些大陸人, 睬你都傻. 還記得我個囝囝除左鞋, 砌緊積木, 有一個大陸仔, 又係來等interview, 佢見到我個仔砌積木砌到幾高, 無除鞋, 二話不說就來推倒我個仔砌的積木, 之後我個仔再砌, 佢又再推倒. 個大陸仔個爸爸, 無出過一句聲呀. 呢D咪就係無家教. 無辦法, 大陸人, 發左財唔立品.

回覆:我遇到的大陸媽媽

佢地比仔女來香港讀書,都係想佢地受良好教育,但可惜佢地唔明家教一樣好重要,仲將惡習帶埋來香港,我地而家除左為子女將來升學煩惱之外,仲要時刻提醒子女,有D行為千祈唔好學呀!

最抵死就係, 那些大陸仔, 改了一個比香港人更香港人的名字. 但如interview當日老師叫名, 叫左個什麼 " Peter Wong ", " Tracy Lam ", 咁我都會望一望係邊個. 妖! 原來係國語人, 大陸仔, 還要係剛才推積木那位.

我當時就想起Michael Jackson, 要漂到比白人還要白, 個名係香港人又點, 你係無品就係無品. 改個英文名, 沐猴而冠 ( 名 ) 吧了.

linseymom  haha!!!  發表於 12-3-28 22:56

回覆:linseymom 的帖子

所以,大陸家長仲有待改善!

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 12-3-28 21:27
人有高低,大陸人也有好壞
有些新移民,不單不排隊,還要大聲講大聲笑仲要夾雜粗口,一看就是冇咩敎養,可 ...

唔係, 係父母都係普通話人, 而且唔係台灣那種國語. 父母都應該係有多少錢, 唔係點考York呀?

回覆:super1984 的帖子

現在社會變晒啦!有D香港人也學埋D大陸嘢!個日我帶著女去買早歺,有個女人不但打尖還大聲說一我趕時間!哎!心念香港地係人都趕時間啦!影衰晒D香港人!

唔使五十年香港同大陸冇分別啦,帶壞晒啲香港細路,多大陸媽咪嘅學校我唔比個細路讀。
‹ 上一主題|下一主題