用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 拔萃女書院(DGS) 家長交流區
樓主: cellon
go

拔萃女書院(DGS) 家長交流區  

lukeskywalker 發表於 22-7-26 22:34
咁你有冇問學校關於boarding 嘅資料?E通告資料好似唔多。
有派幾張紙,關於boarding.
你想知道什麼?

cafeva 發表於 22-7-26 22:40
9月過去?

囡的好朋友,好佩服!

Rpp 發表於 22-7-26 22:40
我想佢試吓,始終中學生留點回憶,一個學期可以了。
我都係想俾佢哋試下,3,4個月,住的開心就再申請。唔適應也好快過。

b3410 發表於 22-7-26 22:44
我都係想俾佢哋試下,3,4個月,住的開心就再申請。唔適應也好快過。

星期五可以返屋企瞓覺,星期日再番去,我接受到,睇吓點說服到佢。

b3410 發表於 22-7-26 22:42
有派幾張紙,關於boarding.
你想知道什麼?

Boarding 放學後有冇program? 學校仲有咩資料提供?

小女是今年中一生,請問英文兩本課本可以在那兒購買呢?我去了許多間書局也找不着,謝謝

lukeskywalker 發表於 22-7-27 14:10
Boarding 放學後有冇program? 學校仲有咩資料提供?
應該冇extra program arranged for boarders. 主要都係參加原本ECA
資料主要係大致時間表

b3410 發表於 22-7-27 17:57
應該冇extra program arranged for boarders. 主要都係參加原本ECA
資料主要係大致時間表
...

時間表大致係點架?

lukeskywalker 發表於 22-7-27 18:08
時間表大致係點架?
幾時起身,早餐,幾時可以返去,晚餐時間等等。

回覆樓主:

請問中文分set , 哪組是普教中,哪組是廣教中?

tautaub 發表於 22-8-17 16:24
請問中文分set , 哪組是普教中,哪組是廣教中?
份set list 第一頁頭有提到,S1 to S3 中文set A 及 set E 便是普教中,其餘的是粵教中。

jumbo_mandy 發表於 22-8-17 16:56
份set list 第一頁頭有提到,S1 to S3 中文set A 及 set E 便是普教中,其餘的是粵教中。 ...

Thanks

知唔知幾時問過,揀普還是粵?報名填表?

b3410 發表於 22-8-17 17:56
知唔知幾時問過,揀普還是粵?報名填表?

你女考筆試時有無揀考埋pth?如有,應該收到offer 時,有張回條要填番是否希希普教中

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

yamiyami 發表於 22-8-17 18:13
你女考筆試時有無揀考埋pth?如有,應該收到offer 時,有張回條要填番是否希希普教中
...
謝謝,有考PTH,不過唔記得有回條  

b3410 發表於 22-8-17 19:28
謝謝,有考PTH,不過唔記得有回條

我又想問吓知唔知開學之後係返全日定係半日?教育局宣佈都係半日授課,但係係咪打齊針唔知超過幾多個percent就可以返全日?

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

yamiyami 發表於 22-8-17 21:25
我又想問吓知唔知開學之後係返全日定係半日?教育局宣佈都係半日授課,但係係咪打齊針唔知超過幾多個perce ...
好似係,90%同學打齊2針

yamiyami 發表於 22-8-17 21:25
我又想問吓知唔知開學之後係返全日定係半日?教育局宣佈都係半日授課,但係係咪打齊針唔知超過幾多個perce ...

7月底有出過通告話9月開始返全日。

jumbo_mandy 發表於 22-8-17 22:29
7月底有出過通告話9月開始返全日。

Thanks,另外我eClass parent app入面並沒有enotice,eattendance, epayment, school calendar,etc, 只有即時訊息,但學校website 的intranet 才看到,你們都係咁嗎?

yamiyami 發表於 22-8-17 22:53
Thanks,另外我eClass parent app入面並沒有enotice,eattendance, epayment, school calendar,etc, 只有即 ...
我App 入面有齊喎。你女兒是新生?可能新生未有?唔好意思,我都不太清楚呢!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊