用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 拔萃女書院(DGS) 家長交流區
樓主: cellon
go

拔萃女書院(DGS) 家長交流區  

MainFat 發表於 19-8-20 16:26
回覆 梁太2010 的帖子

知唔知今年女拔有幾人讀醫科?
30 (Jupas)

好犀利。

有d 好奇,school website 係寫19人 入cu medicine and 11 人入hku medicine . 你説加分後多了一個入cu medicine , 通常報得入medicine , 大多A1 or 2 都會報medicine , 未加分前入唔到cu or hku medicine , 加分後入到cu ?? 因為今年cu medicine 搶高曬,話就話7 科min 40分,結果要43 分才入到,我見42.5分都入唔到,結果入了A2的hku , 所以好奇怪你說的那個未加分入唔到,一加就可加到43分?at least 她要加4分才可由hku and cu medicine 入唔到至43分入到cu 。

回覆 oasismcmug 的帖子

如果係appeal 後加分reach 到best 6 36分入到hku medicine 會logical d

etoile 發表於 19-8-1 10:31
呢D英文書得Swindon有,其他大路教科書我去油麻地學友書店。

網上訂
https://www.bookdepository.com

感恩

回覆樓主:

醒目開學勳章

回覆樓主:

cancelled

請問各位今年去邊度買書?有傳Swindon可能結業,所以唔敢網上預訂。

大家有人知道初中入學面試大概是什麼內容嗎,我聽說要考古文,很擔心難不難呀,希望有人能解答一下,先謝謝了。

LUOCY 發表於 20-11-19 16:41
大家有人知道初中入學面試大概是什麼內容嗎,我聽說要考古文,很擔心難不難呀,希望有人能解答一下,先謝謝 ...
有文言文,印象中考過類似:以銅為鏡,可以正衣冠,    十年樹木,百年樹人等等

回覆樓主:

去年面試無文言文喎

回覆 b3410 的帖子

今年遞交插班生申請表之後什么時候會通知筆試?是每個人都會有筆試機會嗎?

lilyyyyyyyyyy 發表於 20-11-21 12:23
回覆 b3410 的帖子

今年遞交插班生申請表之後什么時候會通知筆試?是每個人都會有筆試機會嗎?
唔好意思我唔清楚,冇考插班

b3410 發表於 20-11-21 12:52
唔好意思我唔清楚,冇考插班

好的!謝謝

請問有家長可以回答到我上面的問題嗎?萬分感謝

回覆 lilyyyyyyyyyy 的帖子

有朋友上周收到電話, 這周三考試+面試, 同一天進行, 希望可以幫到你啦

回覆 jess_stanley1 的帖子

請問你朋友是考插中幾的?謝謝

請問如果到今天都沒收到電話,還有沒有機會 reserve/second in?
謝謝
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊