用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 拔萃女書院(DGS) 家長交流區
樓主: cellon
go

拔萃女書院(DGS) 家長交流區  

我在網頁見到2020年8月有全日的 orientation day.  可能今年只有半天了

emma521 發表於 21-4-9 08:32
我在網頁見到2020年8月有全日的 orientation day.  可能今年只有半天了
8月可能疫情改善,會重新安排就好了

b3410 發表於 21-4-11 10:49
8月可能疫情改善,會重新安排就好了

以前係Orientation ,會分配師姊俾各新生,助佢哋S1溶入學校,認識學校~~~

大家好,小女今年有幸waiting 入到dgs,請大家多多指教。

回覆 1309050 的帖子

上年我女也是撞了小學畢業禮,同樣上午舉行,爸爸去DG orientation ,女和媽媽留係小學畢業禮。咁疫情關係,都唔會有咩集體活動,坐定定聽校長講嘢和取一叠通告之類,小學畢業典禮一生人只係一次當然出席。

lukeskywalker 發表於 21-4-12 21:14
大家好,小女今年有幸waiting 入到dgs,請大家多多指教。
你換咗一隻貓

b3410 發表於 21-4-15 23:06
你換咗一隻貓

呢隻有氣勢啲

b3410    發表於 21-4-16 14:41

beaglelam 發表於 21-4-15 22:13

上年我女也是撞了小學畢業禮,同樣上午舉行,爸爸去DG orientation ,女和媽媽留係小 ...

請問上年是否家長和女兒都在禮堂聽講座?有否其他活動如分組見班主任或遊校園?謝謝(emoji)(emoji)

上年我女也是撞了小學畢業禮,同樣上午舉行,爸爸去DG orientation ,女和媽媽留係小 ...

Thanks for sharing.請問是否需要事先告知學校女兒不能出席orientation day?

Thanks! 無辦法惟有都係咁做

回覆 angelanala 的帖子

要,我係email attached 小學畢業禮日期時間加電話通知。

回覆 emma521 的帖子

喺禮堂聽校長講嘢,冇游校園冇其他活動,分班去取通告(即校服、書單、學費、飯單等等安排),當時唔知嗰啲老師係咪班主任😂侬家知有三個班主任。

beaglelam 發表於 21-4-17 17:24
回覆 emma521 的帖子

喺禮堂聽校長講嘢,冇游校園冇其他活動,分班去取通告(即校服、書單、學費、飯單等 ...

謝謝分享

beaglelam 發表於 21-4-17 17:15
回覆 angelanala 的帖子

要,我係email attached 小學畢業禮日期時間加電話通知。 ...
謝謝回覆,好詳細

回覆樓主:

請問中一生可以外出食午餐嗎?
學校canteen 有甚麼選擇?

lukeskywalker 發表於 21-4-18 09:53
請問中一生可以外出食午餐嗎?
學校canteen 有甚麼選擇?

學校無canteen,所以都係出街食

A-Mum 發表於 21-4-18 12:27
學校無canteen,所以都係出街食

噢,原來學校是沒有canteen 的,那有沒有 tuck shop ?

lukeskywalker 發表於 21-4-18 12:54
噢,原來學校是沒有canteen 的,那有沒有 tuck shop ?

Tuck shop break time 有燒賣、餃子、飯團etc,不過lunch time好似只賣飯盒,其實都可以定飯盒,不過好難食架,出街啦

A-Mum 發表於 21-4-18 14:00
Tuck shop break time 有燒賣、餃子、飯團etc,不過lunch time好似只賣飯盒,其實都可以定飯盒,不過好難 ...

出街應該好多選擇

A-Mum 發表於 21-4-18 14:00
Tuck shop break time 有燒賣、餃子、飯團etc,不過lunch time好似只賣飯盒,其實都可以定飯盒,不過好難 ...

另外,想問下學校有冇全級都要去嘅海外交流活動?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊