用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 拔萃女書院(DGS) 家長交流區
樓主: cellon
go

拔萃女書院(DGS) 家長交流區   [複製鏈接]

梁太2010 發表於 17-9-5 11:09
回覆 dgspapa 的帖子

PTA scholarship 是每班成績第一, 第二名;通常有 PTA scholarship 也有 DGS scholars ...
第一名唔係DOGA scholarship咩?第二、三名就係PTA scholarship。已經6年有100% scholarship 嘅再攞就得個名唔會有錢。

etoile 發表於 17-9-11 19:57
第一名唔係DOGA scholarship咩?第二、三名就係PTA scholarship。已經6年有100% scholarship 嘅再攞就得個 ...
6年100%scholarship, 好厲害……好似Neptune禁遙遠.

etoile 發表於 17-9-11 19:57
第一名唔係DOGA scholarship咩?第二、三名就係PTA scholarship。已經6年有100% scholarship 嘅再攞就得個 ...
據我所知, 攞100% scholarship, 即$38,000的, 若另外有其他scholarship, 是會額外有錢的。

yukico 發表於 17-9-11 22:04
據我所知, 攞100% scholarship, 即$38,000的, 若另外有其他scholarship, 是會額外有錢的。
...
阿囡有同學攞100%,因為佢自己都要去prize giving ceremony ,所以知道攞咗100%嘅同學,再攞都只係得個名,冇多過100%錢。攞75%嘅如果再攞50%,學校亦只會俾100%,唔會俾125%。

回覆 etoile 的帖子

能透露的, 就是真的有我所提及的

etoile    發表於 17-9-14 12:37

回覆 梁太2010 的帖子

無論幾多,有張鼓勵已經好大推動力了

唔好意思!
想請問一下S.1分班, 是否不會用原校升上及外校生來分班呢?
另外想請問除了30/6 中一迎新日及29/8, 30/8, 31/8 中一迎新活動, 暑假就不用再預留其他時間呢?

laamchingma 發表於 18-1-25 10:08
唔好意思!
想請問一下S.1分班, 是否不會用原校升上及外校生來分班呢?
另外想請問除了30/6 中一迎新日及29/ ...
考編班試分班分set啊~~如果英或数未如理想,或会被“邀請”上bridging course啊~所以要預時间。

回覆樓主

阿女讀中四,而學校有得比佢哋揀讀DSE 或GCSE A level 。我聽人講話A level 簡單直接好多,要讀嘅理科範圍比DSE 多啲,但係問法直接好多,有填充題。中文嘅係超級簡單,但係GCSE 國際認可性比DSE 高,請問應唔應該轉讀A level

回覆 Yanamami 的帖子

明白!謝謝!

回覆樓主:

請問咁多位前輩,課外活動收費貴嗎??
一般一年費用多少?

另外想問平日係米ipad上堂,不用帶重書包?

最後想知有無夏令時間

唔好意思,想了解多一點有個心理準備,Thx!

hinhei 發表於 18-1-26 15:56
請問咁多位前輩,課外活動收費貴嗎??
一般一年費用多少?

好似禁耐以黎只係交过学費,ECA都唔洗錢(阿女係swimming team, life-saving, indoor-rowing, 龍舟同drama ensemble), 有時如果有sponsor, 仲有背囊送……team tees/hoodies要錢買~

Ipad上堂都有書同notes. 如果勤力日日温書,帶出帶入都好重~不过我女好懶,塞晒入locker就唔重~

有夏令时间,放1:20pm

Yanamami 發表於 18-1-26 21:23
好似禁耐以黎只係交过学費,ECA都唔洗錢(阿女係swimming team, life-saving, indoor-rowing, 龍舟同drama  ...

thx a lot

3號要參加入學分班考試,獎學金考試,請教前輩,試題難度如何?戲院怎麼準備呢?謝謝!

Yanamami 發表於 18-1-25 15:25
考編班試分班分set啊~~如果英或数未如理想,或会被“邀請”上bridging course啊~所以要預時间。 ...

請問個course若果分班試考得好,可以都上嗎?

hinhei 發表於 18-1-29 08:39
請問個course若果分班試考得好,可以都上嗎?
無㗎~要“被邀請”㗎~

黎小宝 發表於 18-1-29 08:03
3號要參加入學分班考試,獎學金考試,請教前輩,試題難度如何?戲院怎麼準備呢?謝謝! ...
無野準備啊~就禁去考得咯~無问个女难唔难,反正米已成炊
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊