用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小時鐘/學林英文
go

小時鐘/學林英文

請問有人上緊呢2間的英文班,好唔好?

How about Enopi English ? ...

唔好去學林呀,我小朋友去過學林補左4堂即刻走左

回覆:muima 的帖子

順便問下superkid又如何呢?

anna59 發表於 12-3-28 14:07
唔好去學林呀,我小朋友去過學林補左4堂即刻走左

May I know why?

醒目開學勳章

點解要走呀?有咩問題請分享...

回覆:share123 的帖子

我囡囡在小一至小三時在superkid補英文,她在一班八人左右的成績中排尾二,我沒有跟進她的,因為我認為是補習,不是校內嘢,所以咪唔理,但...小三果年開始比補習老師針對,小囡唔肯上了,結果放棄。我囡在k3時已報名,小一才有位,讀高一年的英文,最鐘意收名校生。

Mymaggie 發表於 12-4-10 11:36
我囡囡在小一至小三時在superkid補英文,她在一班八人左右的成績中排尾二,我沒有跟進她的,因為我認為是補 ...

補習老師都會針對小朋友? 在我的角度, 我地小朋友係佢地的咪飯班主喎!

回覆:小時鐘/學林英文

係,我都無諗過,當時阿女一個月四堂有兩堂話肚痛唔肯返,跟住帶咗她去另外一個補習社見個老師,她才把被針對的事講出來,我和新的老師聽到眼濕濕,然後轉補習社,之後又再無肚痛事件。superkid係好串,你試下打電話查詢,個校長講明唔會回覆,她大把學生,大把人waiting list,唔需要理家長,我唔係想數臭它,只是自問高盼唔起,我身邊有幾個親友的孩子都讀緊,都無事。所以話每個孩子的情況都不同,要家長細心觀察,安排最適合的給自己的孩子,再講,我囡囡無在此補習,一樣找到適合她的老師,她的英文程度也比正常程度高(學校老師和補習老師講的,她也能與外國人溝通,也能考好公開試,總之我好滿意)

囝囝mama  好彩走得快!!  發表於 12-4-20 00:16

引用:係,我都無諗過,當時阿女一個月四堂有兩堂

原帖由 Mymaggie 於 12-04-10 發表
係,我都無諗過,當時阿女一個月四堂有兩堂話肚痛唔肯返,跟住帶咗她去另外一個補習社見個老師,她才把被針 ...
可唔可以話俾我聽你女女讀緊邊間補習社,你地有無報過小時鐘,可否俾D comment?

Mymaggie 發表於 12-4-10 13:14
係,我都無諗過,當時阿女一個月四堂有兩堂話肚痛唔肯返,跟住帶咗她去另外一個補習社見個老師,她才把被針 ...
我都想知家下你囡囡補邊度
superkid出名唔憂做,成績唔好會勸你自動退學

有冇人知道小時鐘係點?
thanks

回覆:^曾小姐^ 的帖子

小時鐘,我囡補過兩三個月,其實我都幾鐘意它有系統,只是老師太年青,對住較頑皮的學生無辦法,阿女遇上一個,這是離開的原因之一(還有其他自己的問題),朋友個女繼續補。

我個囝囝係補SUPERKIDS, 佢係一間英文學校, 不是補習社,  SUPERKIDS既老板娘係MS LAU, 即係校長, 老師多數係外國出生既ABC, MS LAU係有教學熱情既, 甘多年來, 又多學生, 佢都無打算開多間, 學費又加得少.所以受家長歡迎, 一個傳一個.

MS LAU 唔會專收名校, 因名校好多港孩, MS LAU最討厭D無禮貌既學生. 如果專收名校,佢收D男女拔, 協恩, ST MARY 都收滿曬.

如果覺得SUPERKIDS課程係教高一級既, 甘小朋友讀既小學校一定不是什麼名校. 其實SUPERKIDS課程係好全面, 英文閱讀理解好淺. 係SUPERKIDS裡面8個小朋友之中考第一, 都唔一定應付名校課程. 如果小朋友不是自動波, 家長又放曬手, 真係唔好讀SUPERKIDS.

我朋友既CASE, 家姐讀ST MARY(超級乖加成績好), 剛補完SUPERKIDS中三, 亞妹又係ST MARY, K3入紙, MS LAU都無比佢面試.   

同一補習社/英文學校,同一個人,每個家長都會有不同的看法,最重要是家長安排最適合的給自己孩子。

各位媽咪,我在此帖子所寫的只屬於自己和孩子的經歷和感受,是很直接的,不存在數臭人家的意欲,也無諗過人家有粉絲的情景,絕對不是想令別人有不安或反感,只是想幫一點忙給一點意見,在這個競爭激烈的"鬥獸埸"裏,好讓給大家一點支持和鼓勵。

^曾小姐^    發表於 12-4-12 14:25
poron  想問下你小朋友而家係邊讀英文呢?可以pm我嗎?  發表於 12-4-12 10:59
poron  我睇bk都係想睇下真實既意見!buy你!  發表於 12-4-12 10:58
rebecca0113    發表於 12-4-11 23:20

poron已傳了資料給你,看看收到未吧!

maggiechu  可否分享?謝!  發表於 12-5-1 00:52

回復 Mymaggie 的帖子

Mymaggie,

my situation is similar to you, but still not yet find another school for my son. can you PM me your school information.

many thanks.

August07請check pm

回復 Mymaggie 的帖子

Could you please PM me the information too? Thanks!