用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有沒有人用數碼琴練琴, 直到考到八級琴? ...
樓主: wanho
go

有沒有人用數碼琴練琴, 直到考到八級琴? [複製鏈接]

我一直都無回應呢個topic, 因為我知道每次講俾個仔用數碼鋼琴練琴, 就會一面倒俾琴老師反對.
我個囝, 正正係樓主所講, 用數碼琴練琴, 己經考咗四級, 打算來年考六級的人. 聽過不少反對聲音, 但人始終要面對家庭環境的現實.
在我買家中的數碼鋼琴時, 小朋友只是讀tom lee 的jmc 音樂班, 每次都只靠在上課時在琴行練幾分鐘. 經過幾番思量, 決定買一個 $8xxx的 yamaha 琴. 錢不是唯一的因素, 而是家中唯一可放琴的位置, 是一個窗台位. 如買直身琴, 會完全擋住窗台的地方, 亦頂著梳化與電視之間的位置, 數碼鋼琴卻只高窗台一點, 收琴後亦不阻礙.
當日不知道囝囝會否學琴下去, 只覺得這在自己能力承受範圍以內. 誰不知道每項東西貴有一定有其價值, 如果有能力, 不說說直身琴, 三角琴, 過百萬琴我都在所不辭.
說回兒子進度, 在學完音樂班後, 學琴進度很理想, 第一次考琴四級. 但由於我們家庭結構改變了, 為了各種原因, 將買的樓變成租的樓, 雖然家大了, 但幾乎每兩年都要搬一次屋. 要搬琴, 真的很煩.
再加上, 我們最近一次搬屋搬到一些舊樓, 琴要搬行幾層樓上樓, 自己不介意俾錢人搬, 都唔好咁樣辛苦人地. 搬一部琴又上又落咁多層樓. 所以, 縱然囝囝要考六級, 我們仍然用同一部電子鋼琴, 考試或比賽時再額外到琴室加練. 個人覺得, 在家有琴隨時彈方便, 而且在琴室練時, 又令他倍加專注, 不是一件壞事.
我未有資格回答樓主我囝可否用這琴考到八級, 但我們短期內真的不會買琴 (其實這數碼鋼琴也只用了三年多).
你問我,既然無能力, 何苦要他學琴 ? 但是, 看到他keep 住仍有興趣和天份, 為何那麼快就要放棄 ?

Pui_Pui    發表於 12-3-30 11:34

回覆:有沒有人用數碼琴練琴, 直到考到八級琴?

我細個係住二百幾呎公屋,無廳無房一眼看得見,但居然仍可放下鋼琴同電腦一台。因無梳化無飯台。

miss321 發表於 12-3-28 13:39
我細個係住二百幾呎公屋,無廳無房一眼看得見,但居然仍可放下鋼琴同電腦一台。因無梳化無飯台。

...

我屋企都係細到無譜,琴放床旁,已經唔可以放到琴櫈,我是坐幾個枕頭來練的

‹ 上一主題|下一主題