用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教培正幼稚園媽咪?
go

請教培正幼稚園媽咪? [複製鏈接]

培正係私校,咁可唔可以等埋大抽獎先決定放唔放棄小一學位,因本人想睇k1考唔考,thx

0    0    0    0

cannot,  you join 大抽獎 = give up P1 學位.

回覆:bobbili 的帖子

Thx!

引用:cannot,++you+join+大抽獎+=+give+up+P1+學

原帖由 bobbili 於 12-03-19 發表
cannot,  you join 大抽獎 = give up P1 學位.
Thank you so much!

我唔係好明, 我見我d朋友又報私校又參加大抽獎嘅, 幾時要決定架?

different schools have their own policy  

mumchow 發表於 12-3-27 18:33
我唔係好明, 我見我d朋友又報私校又參加大抽獎嘅, 幾時要決定架?

1. 私校收你時要決定 lor,

2. 大抽獎 deadline前要決定.

你朋友係可以咁做 gar, 人地當你放棄小一学位之心. 但要小心, 你入表 參加大奬之時已當你放棄小 一,  唔係比你放榜後再揀.

九龍呢邊好似係得培正大抽獎 = give up P1 學位.

仲有民生都係, 參加大抽獎 = give up P1 學位

其實family收入要有幾多錢,小朋友讀倍正先唔吃力,想做個預算,如差太遠就唔考慮。

我都唔係好明, 私家係一條隊. 直資同津校(大抽獎)係另一條隊, 理應可以2邊都接受OFFER.

我唔肯定國際學校係咪第3條隊(我當佢係私家隊), 因為讀國際學校P.1可以出去考學校同派位, 而唔需要佢GIVE UP本身響國際個學位.

阿早! 發表於 12-3-30 11:37
我唔肯定國際學校係咪第3條隊(我當佢係私家隊), 因為讀國際學校P.1可以出去考學校同派位, 而唔需要佢GIVE U ...

但係好多IS KG都係去到K2, 無K3.  咁想考直資/私立或派位, 點搞!

melonfans 發表於 12-3-30 11:46
但係好多IS KG都係去到K2, 無K3.  咁想考直資/私立或派位, 點搞!
我見係照上P.1 (早人地一年), 出去考到好學校就repeat P.1.

melonfans  ic...thks!  發表於 12-3-30 12:22

阿早! 發表於 12-3-30 11:59
我見係照上P.1 (早人地一年), 出去考到好學校就repeat P.1.

其實最担心就係上IS Primary 考吾到, 所以先返轉頭, 我諗IS 仲難過直資/私立!  到時揾KG插K3仲難!

melonfans 發表於 12-3-30 12:49
其實最担心就係上IS Primary 考吾到, 所以先返轉頭, 我諗IS 仲難過直資/私立!  到時揾KG插K3仲難! ...

所以老公覺得行IS要搵一條龍(幼稚園, 小學, 中學), 起碼有位走.

好似上次果單, 媽媽因為個囡升唔返ESF小學一事去跳商場, 真係心驚.

阿早! 發表於 12-3-30 15:45
所以老公覺得行IS要搵一條龍(幼稚園, 小學, 中學), 起碼有位走.

好似上次果單, 媽媽因為個囡升唔返ESF小 ...

就係esf講到明唔係直升,  吾知你地有無留意?  IS Primary依家都好難入, 我相信讀 IS kg 都吾担保直升!  所以先有呢個担憂!  

melonfans 發表於 12-3-30 16:16
就係esf講到明唔係直升,  吾知你地有無留意?  IS Primary依家都好難入, 我相信讀 IS kg 都吾担保直升!   ...
我知呀, 睇其他FORUM都見到有D家長好徬徨, 唔知去邊好.  所以我心儀Kingston就係因為佢係guarantee直上小學同中學, 可惜老公都係想亞仔讀傳統, 去參加呢個搵幼稚園+考小學+部署中學既刺激遊戲.

阿早! 發表於 12-3-30 16:22
我知呀, 睇其他FORUM都見到有D家長好徬徨, 唔知去邊好.  所以我心儀Kingston就係因為佢係guarantee直上小學 ...

咁kingston係咁要debenture or school levy?  你介吾介意去明慧個post再chat 過?  樓主問緊培正, 係到講好似吾係幾好咁!  你好似都諗住讀mw?  

‹ 上一主題|下一主題