用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH 聖公會幼稚園結果
樓主: janice007
go

SKH 聖公會幼稚園結果   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回復 anlee3 的帖子

我朋友果個係仔黎﹐ 佢會放棄SPK, RC, KCS am 而選擇 SKH pm.

gigi812  你朋友簡shk, 明智的選擇  發表於 12-3-29 11:42

Fullstop 發表於 12-3-29 11:34
回復 anlee3 的帖子

我朋友果個係仔黎﹐ 佢會放棄SPK, RC, KCS am 而選擇 SKH pm.

RC即係高主教是嗎?

Fullstop  係呀~~  發表於 12-3-29 11:38

大家努力,上年都有開學後才加入的小朋友

日日見住你 發表於 12-3-28 17:18
但我見之前d討論都好多人可能會放款skh喎,最主要原因係龍校.同埋我見都不少喎,我個心仲諗今年出奇地咁多人 ...

謝謝你... 希望最後都有份啦.. (我得幾間.WAITING 咋.. 大坑真光/SPK/SKH)

其實我都見身邊朋友放棄SKH 既原因.. 仲包括... 佢今年搬去臨時校舍.等等..

THINK.其實都唔錯既.. 佢好在近屋企.. 語文能力都幾好.. 但校舍有.D 舊..(我係 LAMTIN 間.THINK)
我其實都打定輪數..留返係THINK 算..

回復 sweeticandy 的帖子

如果俾你排,你最想排邊間?

Himba 發表於 12-3-30 14:31

如果俾你排,你最想排邊間?

老實講, 最想緊係.SPK... 不過但明知一定唔會有機會...

其實幾間學校都係好學校, 各有長短.. 而且模式唔同.... 較難比較..  要視乎 上午班還是下午班.. 因為我在職... 所以好希望可以係上午班...

如果真係要我排...我會排..

SPK,
SKH/TL
THINK
PB

謝謝你的回答!
你那位一定是千金, FOR囡囡,SPK一定是首選(除非不想一早就讀女校)

我那位是小兒,很早之前有THINK(LAMTIN) OFFER, 本一心讀THINK 因為近,
不過又學人考下SKH, 收了

考慮中.因為SKH較遠了點及THINK的語言環境好似比較好!

回復 Himba 的帖子

唔洗客氣... 大家交流一下意見~~  大家都係想搵間最好既學校俾小朋友~

你本身住邊區? 全職還是在職?  
你會在意邊方面??.. 因為我都曾經都係.THINK 同.SKH 中比較過...  呢D 係我曾經考慮過既範圍..

我囡囡依家讀THINK (LAMTIN) 既.PN AM CLASS...當時揀佢, 都係因為佢夠近同埋語文能力較好..

1) 校巴..
我打過去學校問.. 因為.SKH 係無校車去九龍區..  所以, 如果要讀既話就要自行安排保母車.. 但如果 你係全職的話, 可以自己接送的話..呢個就唔大.CONCERN.

2) 校舍
SKH 今年搬校舍, 兩間幼稚園合拼埋一齊上堂.. 呢個係我擔心既地方..

3) 老師
THINK 較注重語文能力, 每日都有英文堂上.. K3 係全英普.. 但.SKH 無NET 要自己出去補..

4) 課外活動 (自費)
THINK 有.. 音樂, 芭蕾, 體操, CREATIVE ART, SCIENCE..
SKH 我係INTERVIEW 果日見到有.LEOG 班.. 我即刻發晒光... 嘻嘻.. 因為我都好鐘意玩.LEGO. 嘻.. (但就請其他媽咪幫忙, 因為都想知更多..)

5) 課程
大家都係活動教學.  而.THINK 都幾多活動..SKH 就唔知.. 不過.SO FAR THINK 既.湩動我都滿意既..

6) 上小學
SKH 話有.. 43% 既人上到出名既直資/私立小學 (呢方面係幾吸引... 但係.. 唔知會唔會係父母係舊生..兄姐.. 宗教有關)

7) 校服
THINK 著運動衫, 而SKH 係著便服的..

8) 參加比賽
據聞SKH 既家長好積極俾幫小朋友去參加各項公開比賽.. 但THINK 我就唔清楚.. 如果以公開比賽, 我只係知道.囡囡呢個星期所參加既校際音樂節英文合唱比賽

What is Chinese name of think? Don't really know school at namtin.
I think ultimately parents are primary placement oriented. Many children from SKH came from popular international school. Many students got into good primary without connection. SKH has 60 years old history and trained many famous ppl. School can train your kids with good manner and heart which many parents weighed it below academic nowsaday.

謝謝分享,很詳細及客觀

我係全職但有屋企人湊,住藍田
會考慮既係語文能力,升小及德育
其實FOR男仔真的沒有一間十全十美的幼稚園,
也沒有女仔有咁多好既龍校!

Himba 發表於 12-3-30 21:44

謝謝分享,很詳細及客觀

唔好客氣..其實都係交流一下我既諗法..
可能當中有好多唔詳盡既地方..

其實我覺得每間學校都有好同唔好既地方, 在乎家長覺得邊一間更合適我地既小朋友..  

玫瑰崗vs聖公會哪間好些?
‹ 上一主題|下一主題