用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 平田聖公會兆強
go

平田聖公會兆強

細仔依家k2 ,明年競爭好勁,c6係舊生,有宗教分搏唔搏好呢?依間小學近年如何?

^曾小姐^  sorry,睇錯,係有25分  發表於 12-4-2 21:06
^曾小姐^  只可揀其中一樣,即選擇首名,就唔可以選擇舊生,即係點都係20分  發表於 12-4-2 20:57
fw9166  基本上收硬, 宗教+父母舊生+首名 = 25分....  發表於 12-4-2 17:01

有分梗博啦...中學派 得 ok 架...不過要谷..

25分就一定入到
我果女讀小三,果年有六班,15分有部份都入到
谷我又唔係好覺,好似我個女今年小三,日日都有tsa做,不過做慣咗都好快手,平時測驗考試都唔駛點溫,日日做功課都七點前攪掂,默書一星期一次中同英,每次都係溫半個鐘就ok,每次中文都未試過低過90分,英文就差唔多次次都100
但都要好睇小朋友係唔係自動波,平均每日都有7-10樣功課,抄寫佔大多數
新移民佔大多數,d小朋友好冇禮貌,成日講粗口,家長都係咁

masterunion  禁係末即係好雜???  發表於 12-4-3 09:29

My friend's boy last year 20 marks luck draw entered, 25 marks sure win ....

一般藍田居民喜歡德田小強多遇平田小強喎。因校舍新DD, 中學派位好DD ...

但係C6佢之前係下午校, 係未即係平田呢???
仲有係... 今年丫哥派中一已經好恐怖, 我真係好怕細果個6年後又再嚟...

Capricorn2521  下午校係德田  發表於 12-4-3 10:04

回復 ^曾小姐^ 的帖子

你個女好乖好自律...^^

回復 masterunion 的帖子

下午係德田果間

SORRY 原來係上午校......

其實你預咗兩間都係超多新移民,尤其係德田,因為德田村剛入伙時大量新移民入伙,佢地又冇學位,所以搵咗d區議員幫手搵學位,所以藍田d學校係勁多新移民
我試過有次去接放學,嘈到不勘,d細路走黎走去,走埋入去禁區位拉繩,d阿媽都唔理,d車仔車到我隻腳都若無其事,粗口橫飛
阿女成日都向我投訴,班度有小朋友言談中係用粗口交談,試過學埋d同學唱埋d不文歌

kochiman2004 發表於 12-4-3 09:07
一般藍田居民喜歡德田小強多遇平田小強喎。因校舍新DD, 中學派位好DD ...  ...
其實兩間派位係差唔多,德田果間連d band 3直資學校派到英文班都寫埋,博人唔識以為係派到英文中學
因為德田一直都要追住平田,所以好谷
我果女每日係學校訓練完,四點半返到屋企,第一件事就係即刻拎功課出黎做,做功課連埋溫默書,都未試過遲過七點半攪掂,又未試過欠功課,所以我又唔覺得谷喎

新名#1: 德田李X強新移民子弟小學
新名#2: 平田李X強舊移民子弟小學

禁佢地一定谷得好勁LA, 如果有禁多新移民都仲可以KEEP 到依個LEVEL

kochiman2004 發表於 12-4-3 09:07
一般藍田居民喜歡德田小強多遇平田小強喎。因校舍新DD, 中學派位好DD ...  ...

當年C6 3兄弟 2個聖言, 一個男拔... 所以佢成日話好LOR
不過禁多年後唔知會唔會係填鴨式谷谷谷呢??

FWD : 聖公會李兆強小學是觀塘區數一數二的著名小學。參觀後亦覺得名有其實, 媽咪十分喜歡它那種不太高調, 默默耕耘的作風。

此學校大約40年歷史, 但校長只是新上任一年的, 名何啟安。參觀當日先由校長簡介學校理念, 再由主任講解教學細節, 全程是有點悶的, 對比上一次參觀基顯小學, 他們請了小朋友用國語介紹校園, presentation明顯有所不及。不過媽咪很用心聽他們的內容, 覺得他們的確是用心教學的。

特色:

1. 重視品德教育, 校訓為"非以役人,乃役於人",即不是要被人服務的, 是要主動服務人群的。

2. 重視學術成績, 中英數程度皆深, 成績亦高於水平; 中學派位有99%入讀英中。

3. 低年級以活動教學, 以學生為本, 不以老師主導, 老師只負責引導學生之自發性。活動教學分組形式為基地形式, 即是集中在課室中央, 令學生更接近老師。

4.老師會帶學生參觀不同地方, 培養解難能力。參觀完亦會有工作紙要完成。

5.教學語言以廣東話為主, 4年級有2班普教中, 家長可視乎學生普通話能力作出選擇。 英語方面有2位外籍導師。

6.校方致力推行全面閱讀培育,有中央圖書館, 課室圖書館, 中英文廣泛閱讀, 跨級閱讀 等, 校方還會教家長如何親子講故事。

7.  不設精英班, 但對低年班及學習未如理想的同學有多方面的輔導, 例如有大哥哥姐姐計劃, 學習支援計劃, 課業指導計劃等。對叻的學生, 英文科有拔尖計劃, 數學有奧數, 科學青苗等。

總結:

校方對教法陳述頗詳細, 可見他們是很重視教學方法的。而媽咪現場觀察, 小朋友很文靜, 可能是考試周的原故吧!但上落樓梯貼有叫學生"放輕腳步"的標語, 則應該是平時已有的, 看得出校方是喜愛斯文的孩子, 這點和基顯很不同, 基顯要的是活潑的小孩, 上課也不會被嚴禁說話的。

而課室都整齊清潔, 設備齊全, 冷氣開放, 看來現在的小朋友學習環境比我們以前好太多太多了。

參觀音樂室時, 媽咪問過校方關於音樂的培育, 校方說音樂為必修科目, 所有學生都會被教授吹笛子, 但通常大部分同學都有自己在出面所學的樂器, 校方無嚴格規定要學那種。

基本上這間學校各方面都頗附合屬於學術型的, 比較斯文那種。

而同區的"聖公會德田李兆強小學", 原本是此間學校的下午班, 由於政府給予多一間校舍分析而成, 但由不同校長管理, 所以亦為close competitor.

.

近年, 太多新移民入讀, 其整體質數有少少下降 ....

醒目開學勳章

回覆:平田聖公會兆強

成績好唔好我唔知,但俾我印象係極差差差
有一次我經過一個球場,旁邊係幾層高樓梯,
突然之間一個水袋擲下,差少少中頭,
我成隻腳濕晒,我向上望見到有4~5個李少強學生在偷笑
我嬲到爆,立即追上樓,最後當然追唔到啦

Ping Tin or Tak Tin LSK

回覆:smsiu 的帖子

係咪同油塘嗰間基顯比?