用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試後超失望
樓主: karen2323
go

面試後超失望

bnene 發表於 12-3-19 13:43
謝謝您,sakura65。
或者可以順道分享一下經驗,希望大家能明白放下得失的重要性。兩年前我大兒子升中,他 ...

“派得到未必是好事,考不上也未必是壞事。只要有我們的關懷及協助陪伴他們成長,他們才會獲得快樂。”....

真正過來人的心聲,多謝妳的分享 bnene。

或者可以順道分享一下經驗,希望大家能明白放下得失的重要性。兩年前我大兒子升中,他 ...

bnene, 您大兒子的發奮故事, 好.....感動呀!

幸您大兒子好識諗.......不過, 為何全級考四十幾既反而可以考入呢 ? 佢係叩門定抽獎入先...
是否有好多(學業以外)既獎項support ?

like_travel 發表於 12-3-19 14:02
bnene, 您大兒子的發奮故事, 好.....感動呀!

幸您大兒子好識諗.......不過, 為何全級考四十幾 ...
是統一派位入的,無特異功能,也沒有甚麼獎項。當年這學校自行階段有700幾人考5x個位呢。

當年他們幾個同學,他級1x,入不了,
兩個分別是級4x及5x的女孩子,順利派入。
另外一個級4x的女孩子,派了第二志願的英中女校,
之後往荃官叩門,即收。

眼見身邊的同學這樣幸運,他更是無地自容,很自卑呢。

bnene 發表於 12-3-19 14:08
是統一派位入的,無特異功能,也沒有甚麼獎項。當年這學校自行階段有700幾人考5x個位呢。

當年他們幾個同 ...

既是幸運大抽獎, 又何必自責, 運既野好難講, 但"成事在天, 謀事在人", 唯有靠自己努力, 祝您兒子, 學業有成, 出人頭地 !

加油 !!!

引用:Quote:bnene+發表於+12-3-19+14:08+是統一

原帖由 like_travel 於 12-03-19 發表
既是幸運大抽獎, 又何必自責, 運既野好難講, 但"成事在天, 謀事在人", 唯有靠自己努力, 祝您兒子, 學業有 ...
起初他是氣憤為何自己會如此無運,那一刻是夢想破滅。最慘還是得悉級4x可以候補入荃官!!那一刻他是灰得很呢。

Yanamami  現實係有好多不公平. 他日出社會做事也一樣, 可能出力做可但升果個唔係你...etc.  最緊要練好EQ & AQ.    發表於 12-3-19 18:28

回復 bnene 的帖子

bnene,

其實你仔仔已獲派往第二志願,本來都已經係值得恭喜,真係唔明點解仔仔會咁極端?

黃巴士  始終他們都只是11-12歲的小朋友, 思想好單純, 小小年紀邊有個個咁好EQ??  發表於 12-3-19 18:45
Yanamami  Maybe 第二志願為"止蝕"而放一間band1尾英中, 並不是心頭好, 所以唔鍾意.  加上排名差過自己又派得好過自己, 所以接受唔到.....  發表於 12-3-19 18:36
:verycold: :verycold: :verycold:

THANK FOR YR SHARING!有了依果轉變, 你小朋友成長更是跨越了一大步.
個人覺得- 不要太著眼/集中在單一兩間中學.  撰中學前, 都同小朋友講吓/分析吓其他自己認為排序後的中學. 依些學校都各有優秀.   

引用:回復+bnene+的帖子 bnene,其實你仔仔已獲

原帖由 ohnono 於 12-03-19 發表
回復 bnene 的帖子

bnene,
因為那是大家看起來不像英中的英中,他一心就是只想入第一志願的中學。所以太看不開、又放不開,令自己白白鑽了一年牛角尖。想通了,才知道自己仍算是幸運的,今年雖仍不算是名列前茅,但看見他臉上有笑容,又有很多同學打電話給他,他也肯努力讀書,我也放心給他自由的。

Adam媽媽  Agree  發表於 12-3-20 14:01
Yanamami  從孩子出生那刻起, 為人父母最想見到的不外是孩子開開心心, 健健康康.  發表於 12-3-19 19:53

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+12-3-19+18:58+編輯

原帖由 黃巴士 於 12-03-19 發表
同意,有時退一步,真的有海濶天空的。不要打擊他們的鬥志,讓他懂得爬起來開心快樂往前走,已是很不錯的事。
對家長而言,能放得下都是一種福氣。

以我自己為例,小學儍吓儍吓,亞媽唔理(成績差)派入咗李求恩(BAND3)。
同我一年出生的唐弟,入咗喇沙。
結果我入到大學讀新聞系,唐弟只能中五畢業。

當然我們都希望子女入到好學校,但最重要係讀書態度。我想:自己讀得上,很大程度是無壓力,堂弟話自己壓力爆煲,加上有一天突然地自己拿起本書追讀下去(開竅),唔需要次次考試墊底,係中學找到自信,跟着越讀越順。
大家加油啊!

yovin 發表於 12-3-19 20:22
以我自己為例,小學儍吓儍吓,亞媽唔理(成績差)派入咗李求恩(BAND3)。
同我一年出生的唐弟,入咗喇沙。
結 ...

唉!有幾個人可以响band3校讀到去大學,比率同名校比一定無得比。不過我真係好佩服你呢類人

sakura65  其實真係大有人在的。就算係 Band 3學校,衹要有心去讀,一樣可以入大學的,我認知很多類似例子呀。一切是在人為‧  發表於 12-3-20 10:17

回復 oscarmama 的帖子

名校生天資聰穎,入U,看來很容易 (但他們也有付出努力)
BAND 3生入U,那種堅毅+勤奮 ,確實令人佩服!

當你地知道名校都有唔少學生係入唔到U的時候,你就會發覺原來係事在人為!

yovin這位家長印証了,只要肯付出努力,一樣可成功的!

你地唔好以為名校學生坐係度印印腳就可入U,學生除了自己辛苦,還會慢延去佢地父母果度。d父母周不時比學校d老師請去傾計,社工又話你地父母對子女期望太高。我記得有學校社工講過話同學填問卷,不論叻唔叻都有填壓力好大,父母、老師期望好高,好驚達唔到佢地要求。

所以唔好淨係睇「一舉成名天下知」呢個果,要睇埋「十年窗下無人問」這個因。
:verycold: :verycold: :verycold:

vincher 發表於 12-3-20 00:12
回復 oscarmama 的帖子

名校生天資聰穎,入U,看來很容易 (但他們也有付出努力)

當然!去邊間讀書都要付出努力先有成果。我個人認為,响現今香港政府嘅資源分配,名校資源都會比band3校分得多,而且大部份入得名校嘅學生除咗資質外,學校嘅讀書氣氛都較為濃厚。中學生好受身邊同輩影響,如果間學校大部分都係有心向學嘅同學,小朋友向學嘅機會率都會大些少;當然都要睇小朋友群到咩人,真係間間學校都有吾同類嘅學生。

karen2323,
有咁多家長鼓勵, 大家都應該放開一點, 同時學懂面對吧! 能夠在芸芸眾生中獲取面試已經不容易, 這次經驗對將來可以是另一次的熱身, 我們要為孩子而驕傲.孩子亦時常以我們為榜樣呢!
Best Wishes!

面試真係令人擔憂
我是護書簿

回覆樓主:

咩事12年既post浮返上黎,當時人應該考完DSE

持之以恆    發表於 18-12-30 15:48

kirstyau 發表於 18-12-30 15:47

唔通又有……有老…  

回覆樓主:

儲分

kirstyau 發表於 18-12-30 15:47

係喎, 6年前既POST黎架喎, 唔知佢地DSE考成點呢?

又幾得意喎, 好似時間廊咁.