用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學呃門位
go

中學呃門位 [複製鏈接]

請問各位家長,

如果7月10日小六放榜後,

中學D位係派曬,

定會預留小部份呃門位架。

同埋,我點知佢地有無呃門位,同埋多少個呃門位,

有無地方,會可以知道架。

csy_ma  今年可能有新安排,聽講要密切留意目標中學既校網公布  發表於 12-3-17 23:49
like_travel  i will call to the school to get the accurate info  發表於 12-3-17 10:16
   1    0    0    0

回覆:eric5354 的帖子

You mean叩門位???

eric5354  係呀。^^  發表於 12-3-17 16:35
like_travel        發表於 12-3-17 10:15
like_travel    發表於 12-3-17 10:15
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan,

To be presice, "叩" instead of "扣
".

叩門位=留班位.  得幾個咋.....

ANChan59  Yes, you are right, sorry.  發表於 12-3-17 16:45

On that day, only a couple of hours to handle this. You need to identify the target school(s), I only consider max 2. I did the same as like_travel recommended to touch base with the target schools to evaluate the chance. One admission officer briefly understood my son's profile, he told me to come before 11:00, as those spaces are first come first serve bases.

I also put the two school in the 1-2 of the lucky darw list. I downloaded the form and fill it in with the portfolio and picture...... Don't drive, take a taxi or ask a friend to drive and stand by outside the school.

Good luck, just take it as back up, share with us the good news on that day. Cheers

vincher  沒錯!朋友只去1間,hold 住很久,又面試又要筆試,花了大半天,結果沒心機再叩第2間!我上年都係去2間叩門,第2間花了差不多3小時  發表於 12-3-17 19:44
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

1) 幾時知&點樣知有幾多叩門位?? 係咪放榜前一星期, 抑或是7月份已知呢??? 上校WEB SITE會公佈嗎??
2) 咁係咪收到大描獎填表時, 至知有幾多他區中學會撥入原區呢???  依家係咪唔知的呢??

叩門位又好, 他區中學俾幾多個位出o黎又好, 得果十隻八隻位, 禁多人apply, 同Mark6差唔多, 做乜要諗禁多俾d煩惱自己呢?  等同d人去研究Mark6果4X個numbers出現率一樣.  話你知有3個叩門位, 同6個叩門位又有乜分別呢?

vincher  直資会多-D ,一到放榜,有些学生会  發表於 12-3-17 15:04

回復 黃巴士 的帖子

請問如一間中學自行位有54個,學校會否只呈54個學生名單給教育處? 假如當中有些學生非第一志願選這校,剩餘學額會否潑入扣門位呢?

會用後補位頂上。中學除了呈54個正選,還會呈後備位。

CyrusMom  Thanks!  發表於 12-3-17 14:03

黃巴士 發表於 12-3-17 13:35
1) 幾時知&點樣知有幾多叩門位?? 係咪放榜前一星期, 抑或是7月份已知呢??? 上校WEB SITE會公佈嗎?? ...

叩門位:
1. 每間學校中一級每班最多預留兩個留班位,如果冇人留班的話,這每班兩個的留班位將用作叩門之用。若有人留班的話,將會在留班位中扣除。但數目要待中學考完大考,有些學校甚至有補考之後才可計算出,一般都要在7月才知。

2. 有些學校會出現收生不足的情況,這些學位將全數撥入叩門位。

3. 或有同學退學(這個要等註冊後才知)

學校唔會公佈有機多叩門位。部份會在網上公佈申請辦法,部份唔會公佈,會在自行面試的後備名單中選擇。若心儀的學校沒有在網上公佈的話,最好打電話查詢。

eric5354  好詳細,謝謝。  發表於 12-3-18 04:46
黃巴士  NOTED AND THANKS OHNONO.  發表於 12-3-17 14:54
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 Yanamami 的帖子

叩門~ 知道叩門機會渺茫. 但只係唔想到時去到校門口至知"沒有"叩門位. 如兩間都是心儀中學, 一間多些叩門位, 一間少些, 都要知道去邊間先啦???
它區 ~ 唔係去研究, 但諗點去填. MARK 6 填錯左, 最多都只是沒獎.  大抽獎可以咁自在填咩?? 30幾間都要排次序填上去架..... 唔想多樣嘢煩, 唔等於唔知就唔要煩.

Yanamami  放榜前1week到call心儀學校/ 上網睇有無得叩門, print定叩門form, 附portfolio, 放榜日搵定親友去排定隊叩門.  但學校真係未必講到exactly有幾多個叩門位你知.   發表於 12-3-17 15:11
Yanamami  其實頭5志願要好小心, 先係最重要, 派出志願3你已要去叩門.  5th志願之後已不那從重要.  花多心思諗清楚頭5個志願仲好.  3rd志願要止蝕.   發表於 12-3-17 14:58

我都以為楼主话呃学位,便入嚟睇下点可以?

like_travel  樓主明顯係苦中作樂....  發表於 12-3-17 20:02

回復 Yanamami 的帖子

知道最難填當然是2-3志願.

回覆:中學呃門位

以HTC為例,校長話佢d學生叻,好少留班,所以每年都有十個八個位留比人叩門,申請人數大概二百多,都係正常地apply,所以我諗應該吾會先到先得,校長會睇哂d申請然後揀來見•••••

我的策略:0米理多少叩門位(當然要打電話問有沒有),
          0吾試點知0吾得!而且
          0吾試,自己會後悔! 加油!

我策略係叩得越多越著數,因為命中率係好低所以要漁翁撒網。

其實係叩門階段,我地係度搏殺同時,你又會見到另一班家長,佢地小朋友係派到第二志願,有相當唔錯的成績,但都走去叩下門,學人搏下,唔得又冇損失,志在玩下。所以我寧願有殺錯,冇放過,太浪費時間的,我怕怕!

Yanamami  唔好禁講, 只不過d人派得好就想叩間更好, 人望高處(雖然我唔贊成).  發表於 12-3-18 08:05
:verycold: :verycold: :verycold:

vincher 發表於 12-3-17 19:49
我的策略:0米理多少叩門位(當然要打電話問有沒有),
          0吾試點知0吾得!而且
          0吾試,自 ...

YES,十分同意。

ANChan59 發表於 12-3-17 10:49
On that day, only a couple of hours to handle this. You need to identify the target school(s), I onl ...

ANChan59,

你真係安排得好好呀,多謝你的分享。^^

还需提醒大家:因叩門那問,我未在自行申请过,所以填交申請表時,我附上prof ...带萬字夾,好有用!會增加面試机会,否則光靠成績,危危乎!(除非成績很好)                     

ohnono 發表於 12-3-18 00:18
我策略係叩得越多越著數,因為命中率係好低所以要漁翁撒網。

其實係叩門階段,我地係度搏殺同時,你又 ...

咁叩門係咪中學一定要小朋友做TEST PAPER & INTERVIEW.  抑或只是看以往成績表已取決??

回覆:黃巴士 的帖子

請問叩門當天,是否要帶同小朋友去?

‹ 上一主題|下一主題