用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 HELP!小學生每天追着時間跑!
樓主: OHIMESAMA
go

HELP!小學生每天追着時間跑!  

簽名被屏蔽

回復 arieljasmine 的帖子

我之前都有擔心,好似被人困住咁。我個仔係果D黐住電腦不停的小孩。玩到有點過份,令致情緒好差,同電腦分開下,佢情緒好咗好多。所以初初都係諗住試下,一星期三天,因為有兩天有課外活動。
我留意過,佢去果間幾好,無之前媽媽講話,只會俾答案佢。但我得承認做父母應該教佢,唔應該假手於人。又或者教識佢要對自己的功課負責任。但要放工真係已經好攰,有時返工受了氣,放工再同個仔搏鬥真係好傷感情。

而家去了功課班,放工去接他回家都是親子時間。一家人和睦好多,無咁多爭執。他仲會話我知他五點多就做完。夜晚我哋又可以同他睇圖書、講故事,咁樣的生活方式大家都舒服好多。

我都怕日後有impact,譬如話,唔識對自己要做的嘢負責,或一定要有人吼住先會認真去做。

我自私,因為小一D嘢他好ok,又無測考,我選擇呢個階段讓他自己handle。希望日後D嘢他覺得深D,會令他自己知要去努力。但要時刻mon住他的進度,唔好變成依賴啦。(想就係咁想啦。)

回復 ming2 的帖子

一個學期八次中文默書,五次至六次英文默書,個個星期都要默!!真係好浪費時間!!不過都惯晒!!分配好D時間!!

kkhon  同我果間一樣,個個week都默書冇停過  發表於 12-3-23 01:05

簽名被屏蔽

我同囡囡報咗游水啦!下星期開始不過個時間接唔到放學時間,返屋企又唔係.....
唯有同佢去完TEA先游,阿囡未學過游水有少少怕,
請問初學有咩要注意呢?
THANKS!

簽名被屏蔽

多謝你既回覆!原來可以係泳會做功課,咁就唔使揹住書包周圍游盪.
保暖方面,即係着保暖泳衣同埋一上水就揾毛巾包住佢?
因為我都好驚佢病,佢辛苦時我仲辛苦
希望佢會好似你囡囡咁ENJOY!

簽名被屏蔽

回復 evacalbee 的帖子

我也在考慮好否給小女参加功課班, 但又怕她有怨言, 你孩子有無這問題?

回復 arieljasmine 的帖子

你女女又係唔肯自己做功課嘛? 我叫老公同個仔講之前都諗定好多原因先,驚個仔發難... 譬如話,試下先啦;比咗錢,好貴喎;上次家長日陳老師提議㗎,好多同學都係咁啦;你唔係怕一個人去呀!?好多小朋友㗎,帶埋B子(訓覺公仔)去囉....

通常功課班都一個月比錢,有得揀三日或五日。剛好四月有兩個星期假,咪試尾兩個星期先囉。

半日制就唔使追得甘緊