用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 HELP!小學生每天追着時間跑!
樓主: OHIMESAMA
go

HELP!小學生每天追着時間跑!   [複製鏈接]

回復 囝囝mama 的帖子

你仔仔好叻呀!仲有時間學小提琴.....我個女可以早D做完功課休息已經好感恩

1) try to shorten the transportation time
my girl wakes up at 6:15, gets on school bus at 6:45am, arrives home by nanny bus at 3:15pm, goes to sleep at 9-9:30pm.

if she comes home by school bus, she arrives at 4pm!  the nanny bus is too full to drive her school in the morning, so I pay on both sides, in order to save 45mins a day.

2) let her do her homework, don't interupt.  let her be wrong, as long as she is willing to finish it.

OHIMESAMA , your girl is P1?  Me too.  Really difficult this year.

I never study or prepare during weekdays.  Only study dictation or test during weekend and it usually takes not much time.  I also encourage her to finish homework before dinner, then when I am home, we can enjoy the time in readying or playing.  She can only do it sometimes and I have to keep pushing her.

回復 OHIMESAMA 的帖子

我個仔小三,我系working mon,仲小時間,同d ftm傾開,佢地都唔好得過我地好多,又系唔夠時間,我c6已經準時放工返去幫手睇功課,我主力教英文,c6主力教maths, 中文,常識我地兩個都有教,星期六補習,sunday free day,同黎溫習,做下exercise,依家你小一已經咁辛苦,上左小三或小四仲辛苦呀,因為d野深左好多

唉!我個女小三啦!放學正常放3:20, 但係學校有課外活動都放5:00,所以放學後都要不停做....very busy!

OHIMESAMA  我女都係學校參加課外活動,不過係星期六,因為驚佢平時做唔哂D功課  發表於 12-3-16 10:10
My Sweet Heart- Minnie

不過,有時一子耐左,你就會習慣

囝囝mama  好快就習慣!!  發表於 12-3-16 23:26
OHIMESAMA  我唔想習慣呢種追追追既生活  發表於 12-3-16 10:13

我囡現小一,只係星期六日(各一項)才參加興趣班。平日做功課及溫書都要十點才可瞓。成績都只係班中中咋!高小時真係吾知點算好

OHIMESAMA  係咪學校程度高D同學太叻?  發表於 12-3-16 10:15
motherotk  成績 and no. of hours spending in homework not correlated!!  發表於 12-3-15 20:12

我很懷念半日制

OHIMESAMA  係呀!只有半日制先可以換返D時間.  發表於 12-3-16 10:16
junemum  me too.  發表於 12-3-16 09:57

引用:真係好可憐.....我呢頭某龍頭小學,小一開

Crazy schools, crazy curriculum, never treat our children's welfare as top priority!!
Anxious teachers, anxious mums and anxious child!

MariaTsui 發表於 12-3-15 17:32
我很懷念半日制

但係而加返全日, 課程都好趕, 呢頭教完, 跟住果頭就測驗/考試, 究竟出咗咩問題呢?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回復 prettygirls 的帖子

或者佢上到小三個腦仔會開呢,我以前都好擔心,但依家上左小三,同自己講盡左力就算;反而佢上左小三成績好左小小添

我又係唔夠時間用,我唔駛返工,早上做家務,買餸,洗好切好已經差不多三點又放學,我女差不多每日七樣功課,如果自己想休息,要出街食先有些少時間,放學做完功課,只有半小時看圖書,遇到要溫默書,連呢半小時都冇埋!

回復 momama 的帖子

我女既時間表基本同你囡囡差不多,不過佢心野,訓之前好唔咁心咩都冇得玩就過咗,所以我會陪佢傾多一陣計,要10點先會訓著.至於返學都係30分鐘車程,因為已經住得比較近學校,只係校車同時要接送住附近既學生先要30分鐘.所以交通已經算佔得少時間......

功課做錯既話,下次又要改正,間接增加咗功課量,冇辦法唔CHECK緊D.
佢都好合作,不過做一陣就會手仔攰要休息,我女未明白先苦後甜既道理,
只係知道自己手仔攰就要休息,但都要繼續,唔好一辛苦就放棄,聴落自己都覺得好殘忍
你囡囡好叻喎,自己一個都可以晚飯前完成功課.

回復 anna59 的帖子

好明白呀!所以趁宜家要打好D個低,唔係升上去真係仲辛苦!FTM既時間真係唔多過WORKING MUN,由阿女4點返屋企至到晚飯7:30,
呢段時間要俾佢休息食小小嘢同埋沖涼,真係做到功課既時間好少,
佢又好想講吓學校D嘢俾你聴,真係好想同佢傾多D計
星期六日既時間按排同你一樣,本來唸著做咗FTM可以轉返WEEKDAYS學,
咁星期六可以去吓玩,點知.....
我真係太天真!

我是在職的, 囝囝今年小三, 回想小一時, 無論做功課/讀書都表現得不太好, 但隨著日漸長大, 各方面都進步不少呢! 媽咪都會比好大努力去扶助小朋友(尤其小一學生).

我好認同有媽咪話 "小心選校", 名校有誰不想入讀呢, 但父母的付出相對多, 因為名校的模式係...要家長在背後努力扶助學生呢!

學校應該有自修堂或功課堂,讓學生完成大部份功課。

我叫阿女好好利用自修課時間,功課有不明白或做錯的地方順便講解一下,一般可以在晚飯前(七点九)完成功課。除非功課很多不懂或翌日有默書測驗,飯後很少溫習,飯後可能彈彈琴(也不迫她每天練),但保持每天看一會兒課外書或講故事和些少遊戲時間。

我希望可以維持這樣日程表,但有時都覺得時間緊迫,測驗不理想時會反思是否溫習太少,但又不想減少休息遊戲時間,暫時可以應付便算了。

smallfoothk    發表於 12-3-16 12:19

回復 MariaTsui 的帖子

半日制都一様、到時父母都係安排捕習&活動一大堆、結果都係一様!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:回復+MariaTsui+的帖子 半日制都一様、到

‹ 上一主題|下一主題