用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 HELP!小學生每天追着時間跑!
go

HELP!小學生每天追着時間跑!  

連份工都quit咗,一心唸住可以幫阿女早d完成功課,再順便温下書預習吓課文咁
.........點知實情係阿女4點左右返到屋企,我就要同佢一齊望住個鐘,追追追d時間,真係
充分咁體會到咩叫"光陰似箭",學校功課唔算多,因為我細個讀書時d功課一定多過佢,
佢冇hea住做因為我陪住佢做得唔好唔識既地方我都會即刻教返佢,但就係咁教一教就冇咗
至少十分鐘,又要俾佢有休息時間,又要沖涼,追追追追到天黑,好彩就完成所有功課,
唔好彩就要晚飯後再開工,究竟邊度出咗問題,間小學已經係比較輕鬆既學校,點解都攪成咁

請問有冇有經驗既家長指點吓我呢?

回復 OHIMESAMA 的帖子

懷念半日制

kenischung  agree, 全日學好唔夠時間用  發表於 12-3-16 14:13

正面d諗: 珍惜光陰, 努力向上.
個女將來會出人頭地, 因為學野比他人多.

OHIMESAMA  我都係咁鼓勵阿女,但背後真係覺得佢好辛苦  發表於 12-3-15 11:24

哈~我有一樣的體會!
每天都是做完功課,只剩一小時練習詞語(一般只能溫六個)準備默書…
噹!噹!噹!九點鐘,要睡啦!(六時起床)
都不要說復習與預習~
如是者日復一日、週而復始、衝呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

囝囝mama    發表於 12-3-22 23:58
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

回復 Zata 的帖子

Me too, day by day, week by week .... free time only during public holiday ...

回復 tamama2007 的帖子

半日真係好,我以前小學詞語功課係成版咁做,我女只係每個詞語寫三至四個,但我做完功課仲有時間玩,就係因為可以好早返到屋企

MariaTsui  x2  發表於 12-3-15 16:49

之前日日返工返來見佢未完成功課會話佢慢, 呢排有時間喺屋企睇住佢做, 真係要好耐, 佢已經係不停手咁做.

LyNeC  Haha... lovely mame...  發表於 12-3-21 17:20
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回復 Zata 的帖子

相信大部分既父母都有同一個煩惱,除咗讀書做功課之外,我都希望佢仲有時間可以發展吓個人興趣,畫吓畫做吓運動咁,
但,做完功課都好眼訓,阿女問佢既人生可唔可以重頭開始
佢想再享受返做BB時既開樂日子.....

回復 kikiboy 的帖子

係呀!我未做FTM前都以為佢HEA住做,而家覺得好對佢唔住,因為真係幫唔到佢太多,一樣係唔夠時間用

所以星期日一定唔會安排學嘢

有d小朋友放咗學仲有課外活動, 佢哋d時間仲緊迫

去到三年級以上仲甘,學PIANO+(其他樂器) OR 參加運動項目入埋校隊,起碼十一點睡。
又要閱讀課外書,又要睇報紙同新聞。
時間要計得好準確。
我都由全職工作變成半職了,一星期返4天,放工跟亞仔D野,累到......

共勉之,加油!  

我做FTM仲一心唸住佢可以係WEEKDAY學吓畫畫RELAX吓....而家我同阿女既願望只係希望早D完成功課早D可以休息

回復 yovin 的帖子

我係FTM都好無奈....希望快D可以適應到小學既節奏,如果唔係好似你所講高小就更加難挨!

各位加油!

小朋友讀幾年班呀?

今年小一

我個仔小二, 明顯比一年級多咗功課.

除咗功課仲有默書測驗,真係透唔到氣咁

我细囝都是小一,做完功課温到默書,練一陣小提琴,又時練一陣小提琴練不到,又時太夜九点左右一定要訓.放假先温書.做晒功課可以早訓已經好好!!!!

你地都係一個讀小一, 我就兩個一齊讀, 仲呢HEA.

囝囝mama    發表於 12-3-20 10:11
ymama  我都一樣呢HEA, 仲要一個高小, 一個小三, 放假都唔敢玩太多, 怕心散. 高小的一個仲要備戰升中,
死得!!  發表於 12-3-18 16:49
Zata    發表於 12-3-16 10:22
OHIMESAMA  咁你真係辛苦好多  發表於 12-3-15 12:57