用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多左咁多明慧POST,係因為星期六.........
樓主: wballp
go

多左咁多明慧POST,係因為星期六.........   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:多左咁多明慧POST,係因為星期六.........

今日class teacher 17:15 打比我同我講吓我個仔的上堂情況&進度

醒目開學勳章

我個仔果班有15個小朋友,今日問咗老師佢話K1 每班大約16人。
有關老師流失多,我又唔覺丫,因為我每朝先親自送佢返學再返工,老師的臉孔都係同一批。係佢地個外藉Miss最近懷孕唔太穩定請咗假休息,換咗個鬼佬。
其實每個家長對學校的要求都有唔同。每人對好同唔好的定義都有差別,真係好難一概而論。

醒目開學勳章

我都好想我個仔考入KCS,但係佢地傾向收大仔,我個8月B算細仔,好難同年頭出世的大B爭,但又唔可以好似11/12月出世果d咁遲一年考做超大仔。相對上,選擇係小的。當年我個仔考五間,有四間收了就係KCS 唔收。原本仲要in 明我,但明慧收了AM, 我地都冇去in 明我了。如果講地方細同舊,明我比明慧仲細仲舊,但明我亦是一間好出色的幼稚園。我妹個女讀聖士提反附幼,佢話K1 時有幾個小朋友係come from 明慧&明我PN, 佢地係識好多生字同英文強!

jelly-pudding 發表於 12-3-22 22:55
我都好想我個仔考入KCS,但係佢地傾向收大仔,我個8月B算細仔,好難同年頭出世的大B爭,但又唔可以好似11/12 ...
我個囡係9月細B,報明慧係因為有朋友話細B冇咩選擇,佢哋就會收細B!我好彩佢10月已經話收咗,我其實報嗰4間IN咗都係WAITING LIST!所以我都唔想煩,交埋錢等10月開學!K班再睇吓点!所以多謝你哋呢D用家講D學校情況,因為之前D POST都成日話COMMERICAL同D老師麻麻地‥我都有過掙扎

我個仔都鍾意返學,佢個同學仔近排因病無返兩日,就話要返學,掛住老師喎。我鍾意佢有得學埋普通話同日文,我仔用普通話話巴士係"公共汽車"(個"車"字發音都幾準)。

其實好難講話所有老師都有愛心,我仔考其他幼稚園K1時都見過唔係咁有耐性的考官。同一間幼稚園,考我個仔個位幾好,但考我朋友個仔個位就求其、冇咩耐性。
當有一間幼稚園收我仔K1 AM時,我爸替我交留位費時都話門口個位態度好差,問多句都唔耐煩。因為我仔讀明慧PN PM,加上係細仔,所以當時想讀AM K1.心諗如果明慧有K1 AM俾我仔時(我有寫PM轉AM信),我一定唔會讀個間。點知明慧幾好,佢會俾現有讀開PN的小朋友收K1 AM先,但要到3月中先通知同問我地讀唔讀。只不過蘇浙收我仔所以唔讀明慧。

jelly-pudding 發表於 12-3-22 22:55
我都好想我個仔考入KCS,但係佢地傾向收大仔,我個8月B算細仔,好難同年頭出世的大B爭,但又唔可以好似11/12 ...

其實點解咁多人鍾意kcs?  有學卷, 可直升?  反而我覺得香港區(小學)男仔仲會多d選擇!  香港/九龍就真係勁多出名嘅女仔龍校!  我target英文小學, 九龍區男仔真係無咩龍校選擇!

我個仔真係超級無時停, 叫佢讀kv, 禮賢呢d要小朋友坐定定嘅學校, 真係佢又慘, 讀得吾開心, 自然學吾到野,  咁我仲慘!  佢係mw都算中庸, 學到discipline, 又讀得開心!  老師都話佢識聽英文, 平時我都有同佢講英文, 但係認字就真係未得!  我返去都有同佢温書! flash card 有圖片佢就ok!

小朋友嘅學習進度真係有佢自己schedule!  迫都無用!  不過mw都幾好, 大細b分開班!

I will call NP MW to turn down the pm PN offer today.
coz I really want a whole day class instead.

我覺得大家都有自己選擇!主要都係睇自己小朋友性格点樣‥雖然我好同意一間好學校係好重要!不過大家對好嘅定義都會唔同‥我只希望响我能力範圍內俾最好嘅佢!

leebb2010 發表於 12-3-23 10:58
I will call NP MW to turn down the pm PN offer today.
coz I really want a whole day class instead.

Their whole day class is quite expensive!  This yr over 6k but still increase the school fee in the forthcoming year.

回復 kayeeian 的帖子

好同意~!

回覆:melonfans 的帖子

KCS係普英,英文每日40分鐘以上,Net教又有學卷。佢唔係直升, P1 學位只有K3的三成多,但總好過冇。
我住東區,就算跨區男校都爭崩頭。我希望我仔讀蘇小,我小學(現時丹循)又麻麻地,升我母校。又或者蘇小收我仔時,再大抽奬搏其他名校

carson_ma 發表於 12-3-23 14:56
KCS係普英,英文每日40分鐘以上,Net教又有學卷。佢唔係直升, P1 學位只有K3的三成多,但總好過冇。
我住東 ...

ic...thks!  咁蘇小係咪英文小學!  香港區傳統名校真係多好多!  特別係灣仔校網!  北角校網就有利女仔多d!

咁係人都想學費平d同有小學backup!  吾怪之咁多都apply kcs!

回覆:melonfans 的帖子

應該係普通話學校(幼稚園同小學),但英文都ok,不過冇明慧咁多英文堂時間,我會出面再上英文班。

大家係咪都有同佢哋返下課外活動?
我依家同阿囡上緊星期六英文playgroup同一日montessori‥其實都係最近先開始!唔知返咗學係咪冇咩呢d須要呢?

carson_ma 發表於 12-3-23 03:15
其實好難講話所有老師都有愛心,我仔考其他幼稚園K1時都見過唔係咁有耐性的考官。同一間幼稚園,考我個仔個 ...

你地NP咁快CONFIRM到可以轉AM CLASS, 太子就下個月先會通知, 仲要話排隊!  讀緊都無PRIORITY!  你嗰邊都係寫信, 我地呢邊都係!  但係最搞笑係葉主任(太子分校IN CHARGE)嗰位, 佢話你簽番張回條就得LA!  真係...

最無厘頭係, 平時簽回條, 放落書包就OK!  嗰日無端端話APPLY AM CLASS, 要返學校排隊交申請表!  呢D咪叫行政混亂!  你嗰邊又吾同, 太子嗰邊安排又吾同!

kayeeian 發表於 12-3-23 18:06
大家係咪都有同佢哋返下課外活動?
我依家同阿囡上緊星期六英文playgroup同一日montessori‥其實都係最近先 ...

HEHE....我叫做伯母!  咩都無上!  自己搞掂!  明慧都包埋MONTESSORI!  你知吾知呀?

melonfans 發表於 12-3-23 21:38
HEHE....我叫做伯母!  咩都無上!  自己搞掂!  明慧都包埋MONTESSORI!  你知吾知呀? ...

呵!真KA?包埋MONTESSORI係包D咩?係MATERIALS定係老師有MONTESSORI?
我係SUPER BUY MONTESSORI個套!因為我B係超級好奇自主‥

kayeeian 發表於 12-3-23 22:58
呵!真KA?包埋MONTESSORI係包D咩?係MATERIALS定係老師有MONTESSORI?
我係SUPER BUY MONTESSORI個 ...

上堂有得玩埋!  好似1time/wk!  所以佢k1 in 其他學校, 穿珠呀!  d手作仔野, 好多都做到!  仲吾洗另外畀錢!

另外, 最掂係group in識舉手, 所以話mw啲學生考到龍校, 學校都有功勞!  我發覺出去group in, 真係吾多學生識舉手!

你地同小朋友睇開咩書?
‹ 上一主題|下一主題