用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多左咁多明慧POST,係因為星期六.........
樓主: wballp
go

多左咁多明慧POST,係因為星期六.........   [複製鏈接]

用家話學校老師愛心一般, 如果抱住比小朋友去玩, 讀一年無妨

回復 bbmic 的帖子

這正是令人覺得不值之處~

BBQQmomi 發表於 12-3-20 23:49
唉... 你哋成日都係講緊$$$及佢有幾商業化。其實我返而最想知道佢本身嘅程度可否"咸"接到小一同埋通常升到 ...

其實之前我都有係其他post講過明慧升小一函接問題!  佢課程考英文小學係ok, 函接小學課程, 睇番小朋友1st semester成績就知!  最近有個朋友嘅家長, 佢小朋友升咗循道, 第一個學期就考第一!

我同我小朋友都讀明慧!  我以前都考到兩間英文小學!  (都只係考咗2間)  升小學讀得吾辛苦, 小學課程除咗中文, 所有都係英文授課, 包括BIBLE!  成績都中上!  我同小朋友絶對係用家!  所以我都好有信心!

好多人話  MW COMMERCIAL, 課本佢包埋CAMBRIDGE ENGLISH ON-LINE MATERIAL, PHONICS, 日文教材(無書).  都無咩其他錢收過!  同期KV, THINK都收緊錢LA!  但係無人話!  其實吾鍾意MW, 咪吾好APPLY, 到人地收錢就鬧!  間間都收架LA!  咁其實有咩咁COMMERCIAL?!

不過佢校服貴過人, 無畀書單就真係事實!

我識到個家長, 佢女女上年KLN TONG 某出名KG 畢業, 嗰間無NET TEACHER, 佢個女真係講英文都吾掂, 最後連區內一間BAND 1小學都無OFFER!  你地吾好問我係邊間, 因為呢間KG係EK好HOT!  佢未必代表所有學生都係咁!  但係英文吾掂, 考直資/私立小學一定吾會咁理想!

leebb2010    發表於 12-3-22 09:57
BBQQmomi  thx for your info! It's really helpful for me to make my decision!  發表於 12-3-22 00:29

yswjazz2 發表於 12-3-19 15:25
I think most of the PN will collect the books, misc fee in advance, not only Ming Wai, even north po ...

係呀!  今年有個FD 收咗YORK讀LOCAL STREAM K1, around 7K!  所以佢留係 MW INT'L CLASS!

melonfans︰請問你bb係咪都有讀n班?

我星期六去交錢我覺得老師都幾好呀‥感覺ok

melonfans  yes...sure!  發表於 12-3-21 16:28

Christi 發表於 12-3-20 22:50
回復 Marco2010 的帖子

Appreciated your words.

Yes, really too many "noise" to affecting parents' decsion.
    Parents love their children and want to get more accurate information from this forum in before make decsion.
    You know critical thinking may not be always applied when making a important choice for their lovely sons or daughter (Blinded some times).
    I am really afriad those noises will affecting some parents to make the wrong choice.
    It is quite unresponsibility to just leave a statement, such as 唐先生是一個壞人 without further explain and prove it. We must explain how bad is he! What's he has do on you? if you really want to help other people to know the truth.

希望多D有心人分享來得更實際!   

leebb2010     發表於 12-3-22 09:56
littleape0129  One more LIKE to you  發表於 12-3-21 20:13

回覆:melonfans 的帖子

I like your comment, more concrete

melonfans  thks!  發表於 12-3-21 16:30

melonfans 發表於 12-3-21 14:10
其實之前我都有係其他post講過明慧升小一函接問題!  佢課程考英文小學係ok, 函接小學課程, 睇番小朋友1st  ...
           MELONFANS, TKS!
           真係要鼓勵一下家長提供比較詳細意見及資料參考.
           其實無論好同唔好都可以分享, 只要有立場,有論據, 大家都會接受及自行分析.

BBQQmomi  十卜十卜!!!!!  發表於 12-3-22 00:27
melonfans  you're welcome!  發表於 12-3-21 17:08

其實我阿b係細b‥我好開心明慧offer到個pn位俾佢!其他好出名嗰d,pn好多都唔會有net teacher 喎!

回復 melonfans 的帖子

"其實吾鍾意MW, 咪吾好APPLY, 到人地收錢就鬧!"

醒目開學勳章

回復 melonfans 的帖子

真係好, 你講左好多我想說的事實.  我呢排公事勁多勁忙所以真係冇時間打咁大段嘢. Thank you!

BTW, I want to say my son enjoys going to school very much.  He even says "Go to schoo" on Saturday and Sunday mornings.  If the schools and teachers are not good and nice, how come the child like going there?

melonfans  you're welcome!  add oil together!  發表於 12-3-21 20:37

希望多D有心人分享來得更實際!..

我不是有心係度唱衰間學校,我係明慧教過, 只是想講,我小朋友無書讀都不會比佢讀呢間學校....
不是商業化的問題,但....學校課程,老師資數真的.....
and North point 明慧N 班玩具、教具....你地有看過嗎?睇下玫瑰崗kindergarten and N 班個d , 你就知有多'心痛'.
我教過好多學校, 九龍塘私校都教過, 有些學校真的是以小朋友利益行頭,老師做多d都覺得值,但這間學校....

lalamike  睇下玫瑰崗kindergarten and N 班個d , 你就知有多'心痛'.
係咩意思呢﹖  發表於 12-3-21 23:28
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回復 SaBB 的帖子

可否說得具體D?

醒目開學勳章

回覆:SaBB 的帖子

可以講多一d嗎?課程方面,作為用家家長我又覺得幾好丫......另外我地最想知的係佢地小學派位同埋考私立/直資方面表現如何?

回覆:SaBB 的帖子

我仍在選擇中,可否再比多些意見,如果York vs 明慧,那間好些?

wballp  你唔係無交$咩?  發表於 12-3-22 07:55

醒目開學勳章

回覆:karenbabe 的帖子

North point MW or Prince MW?

醒目開學勳章

回覆:karenbabe 的帖子

If you live in Kowloon side, I would vote for York.  My younger brother was studying in York 25 years ago, and that time the school is already very good.  Now I also have friend's sending their kids to York.  佢地教得好深,不過校舍好正,而且考私立直資成績好得!They are expensive but it's worth.

SaBB 發表於 12-3-21 21:56
係lor!我都好想知‥
係因為老師成日換,定係校長唔好?
課程方面係太簡單或唔啱小朋友?

MW 老師教學質數我吾會覺得差, 至於人品或同事相處問題, 我相信每間公司都會有!  NP MW 咁耐歷史, 實有D老臣子係到, 又中西文化結合, 老師人事問題一定有!  我N年前個班主任, 10年前我仲見佢係度教!  

咁我又吾會因為學校嘅玩具或者無野玩而吾畀小朋友係到讀, 當然有就更加好!  我小朋友都有其他OFFER, 間KG近屋企多D, 我同老公商量過, 佢淨係問咗句, 邊間考學校成績好D?  以NP MW計, 咁佢好D!  課程我吾會懷疑佢差過其他KG.  咁我就留番小朋友係到讀!

同埋我好著重佢英語口音, 佢英文發音好正確!  暫時都好滿意!

我只係最吾鍾意佢架校車, 兜到暈!

melonfans 發表於 12-3-22 10:04
多謝你分享!你小朋友係咪都係响mw讀pn?

melonfans  yes!  發表於 12-3-22 10:14
‹ 上一主題|下一主題