用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多左咁多明慧POST,係因為星期六.........
樓主: wballp
go

多左咁多明慧POST,係因為星期六.........   [複製鏈接]

Last year Ming Wai also called me when I didn't show up for paying 2nd payment.  I replied them I gave up the seat right away.

In fact this is our responsibility to inform the school if we gave up the seat.  So can release the seat to whom need them.

我覺得早比書簿費同雜費都好合理,可以早啲知道有幾多人讀,唔好hold 住個位,但係點解咁早要訂校服?夏季校服分分鐘要著到第二年冬季再轉夏季,我阿女係過去一年高左3-4吋,如果我之前揀佢,今年一定要再買過。

回覆:多左咁多明慧POST,係因為星期六.........

個人意見,我仔讀緊明慧PN:
訂校服時佢會預大d
我仔都鍾意返學
自理都有學到,我仔話食完茶點要執野。不過仲未戒到片。
學英文、普通話、少少日文。都有phonics學。
佢學費唔算貴,收咁0既錢有咁0既質素都唔錯。
我曾經諗左好耐俾唔俾我仔繼續讀K1, 因佢語言唔錯,出面唔使點學英文。但KCS收我仔K1,所以回條度reject佢,不過有點唔捨得

leung_michelle  Agree, 我都起回條 reject 佢, cause MS accept for K1, 有點唔捨得, my daughter learnt a lot in this school, teachers are good.  發表於 12-3-17 10:47

咁又真,見到攞返嚟嘅書,明顯地係k1先教(英文書),咁明慧用得,應該都教到嘅,重申,因為我唔係用家,唔係投訴學校,係自己個心唔舒服最後冇讀。

回復 oscar1101 的帖子

I have got some uniforms which are brand new (girl winter uniform).....I can offer a discount if you are interested.

我決定星期六唔交錢了, 因為york今天比左一個head start offer阿仔, 出年2月開學.
其實我唔係唔想比阿仔讀明慧, 只係我唔想付出比錢既代價...
依家如果來黎再無更好既OFFER, 我只好比阿仔返住PLAYGROUP CENTRE既2歲班(類似N班), 直至出年2月YORK 開學~~

回復 karenbabe 的帖子

恭喜你~~

karenbabe  thanks , I sent u pm message  發表於 12-3-16 12:10

karenbabe 發表於 12-3-16 02:35
我決定星期六唔交錢了, 因為york今天比左一個head start offer阿仔, 出年2月開學.
其實我唔係唔想比阿仔讀 ...
When was your interview with York?  Why you receive their head start offer so late?
Agree that at least York won't require deposit now and so it's a good backup offer!

Wballp : Thanks ^^

其實仔仔上年10月時已IN過, 不過果次係第一次INTERVIEW, 佢係課室入面見到好多玩具, 太興奮太想玩, 不肯坐下來跟老師INTERVIEW, 扭計喊, 最後老師話不如下次再約另時間INTERVIEW, 因為仔仔扭緊計會影響表現, 跟住直至上個月尾才叫我地去IN多次, 才收到此OFFER, 我仔仔係太仔, 以YORK收生的安排, 如10月時仔仔乖乖地INTERVIEW, 早在那時應該會有PN OFFER的, 不過無計, 同小朋友去INTERVIEW就係咁架啦, 雖然如此, 但果次的失敗亦令我更了解仔仔, 想辨法令佢可以SAY GOODBYE TO TOYS, 之後的INTERVIEW都無再扭計lu~
YORK話佢地會於一兩星期寄信比我交左書費先, 如果係10月之前決唔讀, 都可以退返~~其實相比起明, 佢地對自己既學校有信心, 才會有更FLEXIBLE的收費安排~

其實明慧真係唔算係一間好學校,唔知點解佢可以比人講到似「九龍塘」o個D咁既?

回復 vnghk0001 的帖子

我見我阿女回家可以認到一D字, 了解課文, 她們係有跟住教!

Dear parents,

如果明慧本身就不是你杯茶, 那就不用考慮 !!!

但還在心大心細的家長們, 其實大家反過來想點解PN咁多人走 / 可以走到去其他學校的K1, 有部份原因係小朋友在明慧真係學到野, 而在K1面試中應用出來,,,,我覺得學校有功勞

小朋友去其他學校讀K1, 好多都係因為考到名校/龍校, 同明慧的質素無直接關係

好老實講, 如果太子明慧有往績睇到學生會去那些小學, 又或者有小學銜接, 我會比阿女繼續在明慧讀上去, 我唔捨得明慧

今日最終無俾錢,我估明慧都係好學校,但真係太搶錢,我bb會讀另一間n,相信其他明慧學生都會讀得開心,不過我唔覺得值咁貴姐~~

醒目開學勳章

回覆:多左咁多明慧POST,係因為星期六.........

我個仔係0908, 喺北角明慧讀緊PN, 已經簽咗回條confirm K1 seat 同埋交晒留位費,K1上學期書費同茶點費了。
作為用家,我係滿意明慧的。北角分校的老師很好,太子果邊我唔清楚啦。
我個仔只係讀 local stream, 不過已經識好多英文 vocabulary 同短句。而中文認得十零廿個生字啦:人,囗,手,花,木...  最攪笑係識講1-10的普通話,有時又無啦啦爆幾句日文。相信 international stream 果班小朋友佢地的英普日會更好。我有同佢地的外藉老師傾過計,發音好好。
其實我都想佢考有小學back-up的K1, 我地考咗SPK(no jetso for boys just want to try try) 高主教同埋寶血only, 因為我其實都好鍾意明慧。我希望佢學術強d有助我地將來再考私小/直資。
至於commercial or not, 我唔太care. 最重要係我feel 到老師們係nice and caring, 而我個小朋友喜歡返學又學到嘢。講貴佢又唔算貴,比起 Think, 學之園好似仲平少少。

其實大家報得呢類型私校, 唔係都預左學費+雜費都會貴D咩? 佢預早咁多收書簿費+茶費, 問心, 用家一定唔好受, 點解要咁早就比晒? 但試諗下, 咁樣會杜絕D願意比好多個$660留位費比各學校hold住個位, 然後慢慢再揀嘅家長, 最終咪一樣只可以揀一間, 最後先放番d位出黎, 對d offer比較小嘅家長, 梗係想快d收到學校通知, 早d辦晒手續, 安心等9月返學! 我認為明慧咁樣安排都係想, 早d肯定邊d學生係一定會讀, 我相信, 收左都唔打算讀呢間嘅家長, 相信都唔願意比幾千蚊留住個位, 比左幾千蚊嘅亦相信一定會讀!!
我自己係太子明慧PN用家, 仔仔插班返左一個幾月, 亦剛剛簽左回條繼續比阿仔喺度升讀K1, 亦都已交左果幾千蚊, 如果有心喺度讀, 交果幾千蚊係始早嘅事, 亦可以安心等9月返學!!
明慧成日比人話商業, 其實讀得呢類型學校都預左!!

請教各家長們.
明慧每每被人套上"商業化"? 但每每都看不到他們的詳述LOGIC或ANALYSIS.
到底是學費比其他私校貴或什麼原因?
又或者因為比其他學校早些少收書簿費等行政手段就等同是商業化? 幾時收才合理及不商業呢?
謝謝!

回復 irene_the_pooh 的帖子

詳細PLS! TKS

商業化無話教得唔好,不過的確係早左d,同埋好搶$,如果你唔覺22蚊一對加左學校logo的校襪係貴的話就無話可說,又唔可以穿其他襪仔,這對學生有何助益?純打劫而已..這就是我說商業化之處~~仲有好多post說明慧唔關心學生,只顧收學費,呢個唔知真唔真,只係我自己就唔太想博,你們可以說york都好貴,但york的環境又真係唔同的~~
‹ 上一主題|下一主題