用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血小學 寶小會唔會好谷? 功課量如何?
go

寶小會唔會好谷? 功課量如何?

寶小會唔會好谷? 功課量如何?

I want to know too

I want to know three!

唔會好多, 正常中英數各1-2樣(包括改正), 做得快嘅一個鐘可以完成, 到小四分咗精英班就會中英數各多1本補充間中做下
埋默書唔會好密, 通常一個星期中默, 一個星期英默, 唔會一個星期默晒兩科, 平時好少會QUIZ, 係測驗OR考試前一個星期會QUIZ嚟當溫習  

回復 karmen2007 的帖子

Thanks !
不知甚麼原因見bk寶幼/小的家長不多…所以真的好希望多多了解寶幼/小的情況~感激 !

HAPPYan_BB 發表於 12-4-5 16:33

Thanks !

我都想阿仔入寶記, 我係OLD GIRLS, 以前既寶記同依加應該好大分別...
所以都好想了解多D

有冇媽媽可以俾多啲意見呢?升中出路又點呢?

請問第2之抽籤放第2位有機會嗎? 你知道有小朋友放那位才入嗎?

寶記今年個升中派位,精英班 33人有 27人派首志願,
8-9人入咗跑馬地st. paul,
8-9人去咗嘉諾撒聖方濟各書院

what's about those students not in 精英班? 升中又點呢?

http://www.preciousbloodhv.edu.h ... %20statistics1.html

入精英班唔難, 除非家長冇時間, 叫小朋友係學校做晒功課, 放工後只睇功課同溫習, 成績就好好

catmilkw 發表於 13-2-25 14:03
入精英班唔難, 除非家長冇時間, 叫小朋友係學校做晒功課, 放工後只睇功課同溫習, 成績就好好 ...

我都係寶記一條龍old girls,我記得我個年代,每周都有中默同英默。而家反而鬆左

請問男仔入寶血好嗎?