用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 點解揀漢華?
樓主: ^曾小姐^
go

點解揀漢華?

GCG 發表於 14-9-2 13:09
聽聞漢華好似無弦線樂器興趣班,是真的嗎?
不是, 有中樂團和西樂團.

回覆:jj825fung 的帖子

請問學費幾錢?謝!

早兩日, 我朋友個仔係度升小一,返左幾日學收到學校通告, 比學校揀左入精英班.要另外補中,英,數.又話老師揀左佢入雙管, 學奧數,抬牶班...再比埋校車同飯$..結加加埋埋交2萬幾!

聽到好得人驚!

回覆 tommyxsarah 的帖子

她是否加埋買樂器費用,上言果時可免費向學校借用樂器,

回覆 cat_brother 的帖子

老師揀左佢入雙管, 學奧數,抬牶班,這些班不是強迫性,你可以選擇不參加的,奧數,抬牶班都是幾百元一個學期,十分便宜。

Cat_brother, jj825fung....
今年去了open day,都感覺不錯想報名呀,可以講多d漢華有什麼好或不好的地方嗎?
如老師及學生的質素、學生品德、課程程度、活動教學嗎?
Thanks

我都係估個果樂器最貴,佢問左老師可以上堂借住先..但長期如果有興趣買就好D WOW..

但佢個仔被選入精英班,因另仲要上補中,英,數堂....
自己個人覺得如果平日返學之後仲要上甘多堂咪好辛苦/

不過自己其實早幾日去聽佢小一入學講座,我自己覺得感覺都OK...聽到朋友講2萬幾真係下左一跳.
因為佢話佢雜費都係7百蚊一個學期到.

Cat_brother

可唔可以分享多D,你地小朋友係學校既生活AR...謝!想了解多D

回覆:tommyxsarah 的帖子

兩萬幾係交學費?一個學期+學樂器嗎?thx!!

super cheap fee and excellent school

嗄,有精英班咩?要補中、英、數是街外的補習社還是學校?
By the way,我仔二年級,今年被選合唱團(免費) + 童軍($50團費)
星期六有好多興趣班,一個學期都係幾百蚊,仲係自由報名的。
而飯錢每月二百幾蚊啦。
樂器我仔學色士風,去年一年級已買,六千幾蚊,不過用六年的。另學樂器是上課時間內學的,不用另收費。

引用:嗄,有精英班咩?要補中、英、數是街外的補

原帖由 豬Bmama 於 14-09-28 發表
嗄,有精英班咩?要補中、英、數是街外的補習社還是學校?
By the way,我仔二年級,今年被選合唱團(免費) +  ...
請問介唔介意講下,學校點樣教小朋友英文?
英文,普通話會唔會幫手補底,謝謝。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

回覆 豬Bmama 的帖子

我朋友佢話佢個仔入左1A 係精英班wor...係邊補中,英,數就唔清楚.由於同佢又唔係太熟,又問唔到每個item 幾$$ lol...所以上黎問下大家..

如果其他費用是合理,我認為可以接受

大家知唔知多唔多功課呀, so far 要幾耐完成...由於我係working mum, 真係好難下下篤佢做功課...thx 大家

漢華沒有精英班(A,B,C班沒有能力分別的)。
但有校隊的精英訓練(跟其他興趣班不一樣,學校選才可以參加)。
中英數有保底或拔尖課程,但今年的1年級只有中文拼音班。
最貴是樂器,是音樂老師幫學生選適合的樂器,大部份要自行購買,但也有權利轉其他樂器。

回覆 mistyu_lo 的帖子

謝謝您的分享!~

引用:漢華沒有精英班(A,B,C班沒有能力分別的

原帖由 mistyu_lo 於 14-10-02 發表
漢華沒有精英班(A,B,C班沒有能力分別的)。
但有校隊的精英訓練(跟其他興趣班不一樣,學校選才可以參加 ...
謝絕

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

回覆:點解揀漢華

對不起,打錯字,我想講謝謝

引用:有無人知道親中學校有咩特別的「習性」...

原帖由 petunia 於 13-09-26 發表
有無人知道親中學校有咩特別的「習性」...?
教會學校就日日天主經同祈禱,咁親中學校...尤其漢華....有無d ...
聖誕復活少假期
國慶就成星期

回覆 Josephsit 的帖子

國慶成星期? 除左30/9番半日, 好似都係放1/10 & 2/10 咋...

升旗?返半日只係去睇升旗?
要唔要唱好國家,或者唱埋國歌?
半日全部都係國慶活動.....做d乜?
你有無睇佢地果日的功課內容?