用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多唔多人住新界, 但小朋友返巿區學校?
樓主: Happy小米
go

多唔多人住新界, 但小朋友返巿區學校? [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 12-3-13 13:48
其實我地都有校車行經屋苑, 但車費1600, 學費都只係1480, 咁我地情願揸車接送。因為兩個小朋友校車都3200呀 ...

你就好, 兩個同一間學校.
咁安排好好, 一家人一齊返工返學!

可能我地遲啲出返巿區做嘢.都可以學你咁喎!

silvia_ng  你要留意直資收左大既, 未必會收埋細果個, 所以你個case複雜少少。我地兩個係考哂小學先搬入元朗呢。  發表於 12-3-14 09:45
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

醒目開學勳章

其實我地都有校車行經屋苑, 但車費1600, 學費都只係1480, 咁我地情願揸車接送。因為兩個小朋友校車都3200呀 ...

我都好肉赤,學費2100,車費1600....

silvia_ng  唔怕啦, 你一粒女...嘻嘻! 我有兩個大耳隆呀!  發表於 12-3-14 09:46

大埔住, 返旺角東, 唔覺遠, 因為有東鐵.

Happy小米 發表於 12-3-13 15:48
Thanks for your advice !

係喎, LH都係好選擇喎, 又近元朗啲.

我都有朋友讀 LH (hh) 佢說課程同sc 其實都似, 如果近, 我就不覺得真正太需耍太山長水遠一定耍去sc n1  我們附近都新開左一間 LH, 我都會同細b去報下n1.   scn1 如果有校車都話貴都ok.  但又貴又似乎冇校車, 真係第日 會收我, 估都好煩點日日送細b去.. 所以我識好多住我們附近的 sc 家長, 今年佢地的細佬妹n1都仍是讀別間, k1先再考慮是否轉去 sc..  )  ,  

幼稚園尚可, 小學功課繁重, 浪費時間在車程真不值

回覆:Happy小米 的帖子

我地住馬鞍山返旺角,大仔可以坐村巴轉東鐵,細仔我多數自己接送,不塞車30分鐘可以Door To Door,算方便。

如果住市區肯定同樣樓價住細好多同空氣質素會差好好多!

可能我寫得唔清楚,黎緊九月細囡會讀天水圍果間N班,(唔係出去讀,人地收生都收哂啦),

我只係諗緊會不會考巿區K1,如SC  OR LH ,跟住再考慮讀巿區直資小學(當然要有人收)。
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

唉妹仔大過主人婆

Happy小米 發表於 12-3-13 23:31
可能我寫得唔清楚,黎緊九月細囡會讀天水圍果間N班,(唔係出去讀,人地收生都收哂啦),

我只係諗緊會不會 ...

如果哥哥小學基本會會留在本區, 我覺得妹妹去不去考SC K1 或其它KLT "名校" K1 視乎你附近有冇校車, 不如你找下附近的SC 的家長問下需時幾久, 好似我地住將軍澳區 去九龍塘好似好遠, 但因為返SC人多, 一車人大校巴直去不停站都係20-30分鐘, 比以前在藍田讀另一N1中巴校車成50分鐘站站停更快到. 不過亦要留意SC 是K1有上下午, K2全下午, K3全上午, 會個個學年影響上下午坐校車的人數的. 如果你個頭唔多人番, 分分鐘要自己送, 但九龍塘早上好塞車, 都幾不方便.   
‹ 上一主題|下一主題