用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣提升寫作能力?
go

點樣提升寫作能力? [複製鏈接]

雖然人人話寫得多就會愈來愈進步
但我個仔就係唔會
中英文就係咁
有時睇條題目諗好耐都唔寫,有時寫字好慢,有時又話唔識表達
點樣練寫作先係最好呢?
   4    0    0    0

引用:雖然人人話寫得多就會愈來愈進步但我個仔就

可以先講後寫,但大前提最好也要配合閱讀
對一些執筆寫作如拉牛上樹的小朋友,可加範文,審題--->分析文章段落安排、詳寫、略寫部分、如何首尾呼應
試下此方法:我在暑假試過,效果幾好
~連作2-3篇記人的文章,讓小朋友熟悉該文體後,才寫另一類(記事……)
~重點批改:3篇(只看詳寫、略寫是否得宜) ,接著3篇(過渡句的運用)……
            首尾是否呼應……錯別字……標點
        (因改到大花臉,他們怕怕,而且以重點批改,可集中改正其毛病)
           (可一次2個重點)  加油吧!            

醒目開學勳章

仲要有個咁叻的家長

唉!有時知而难行!而且教自己人最难搞!我有時都扯白旗!假期才有精力同佢磨

回復 vincher 的帖子

Me too ...

每天睇一篇短文,把好的句子抄下,日積月累,會成本簿寫滿。呢個係加強表達的方法,當然要持之以恒(大概一兩年拉)。
另外,就係家長要同佢傾計,傾下時事,講下看法,逐步深入討論唔同既問題/事情。呢個係訓練佢的分析、個人思考的方法。當然,亦要持之以恒。

我小學就係用呢個方法,由作文唔合格,變成會考攞A拉。

vincher  gd method  發表於 12-3-14 22:51
亞舜  agree, this is a good method  發表於 12-3-14 10:06

唔使去補習社

個個都知...不過邊到抽到時間陪仔女reading ar! 家長要返工, 重未計開OT tim.  好 down ar!

引用:+仲要有個咁叻的家長

原帖由 licarol 於 12-03-13 發表
仲要有個咁叻的家長
認同,好叻既家長

引用:個個都知...不過邊到抽到時間陪仔女reading

回復 letea 的帖子

多謝。

語文係要時間浸,每日用的時間唔使太多,大概15至30分鐘都夠。係抄寫佳句的鍛練下,可以增加詞匯量、句式變化等知識,潛移默化下,語感會好好多。學生係作文時,不時參考抄低既佳句,加以應用,會好有得着。呢個唔係好有系統的方法,但係小學生有能力自己做,係無家長陪同下,增長自己的語文知識。

同樣,英文既寫作亦可以咁樣鍛鍊。

當然,再加上學校老師有系統地教授語法、修辭、篇章結構,效果會相得益彰。

猴子爸    發表於 12-3-16 12:33
‹ 上一主題|下一主題