用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學中英文拼音,係咪過早?
樓主: Gloria_AY
go

小一學中英文拼音,係咪過早? [複製鏈接]

回復 Gloria_AY 的帖子

... I know many parent let their kids to learn phonic in K3 wor ...  P1 is not early ....

王國會長

Gloria_AY 發表於 12-3-11 16:57
因為我覺得拼音點都係學語文既基本(中英文)
所以我就話不如叫小朋友去學
但係身邊朋友個個都話我過早
唔早, 我囡K3 已學

我原本以為我提早教自己的囝囡phonics,原來是要這麼早,否則很難應付p1一開開始的英文默書,·

回覆:clara1477 的帖子

恕我直言。我們香港人學中文,如果要先學拼音,或透過拼音學中文,可以說是本末倒置!

回覆:小一學中英文拼音,係咪過早?

我自己認為小一前要學識,上小一後就學文法

呢期咁多phonics既post....
無話早定唔早,我個仔以前讀幼稚園時phonics都唔係一定要讀
係我自己去讀姐

如果P2 second period先學....係唔係無用呢??

引用:如果P2+second+period先學....係唔係無用呢

其實唔會

phonic 我個仔都係K1開始幼稚園課程, 依家K3佢睇英文唔識都識下用,

普通話就因為是讀英普班, 冇學拼音只靠平時上課同下課同老師同學談話等學, 不通發音好標準, 所以我估上小學再學都未遲 (主要是用來有不明的字查字典用 ? 不過而家網上字典都好普及, 有冇需要學番國語拼音我亦不肯定..)

IPA 我自已學過, 不過好悶, 加上用開網上字典, 好久都冇用真字典查IPA, 覺得似乎用處不太大, 我覺得小朋友又未必要學.. 大些先算.

引用:phonic+我個仔都係K1開始幼稚園課程,+依家K

引用:因為我覺得拼音點都係學語文既基本(中英文)

原帖由 Gloria_AY 於 12-03-11 發表
因為我覺得拼音點都係學語文既基本(中英文)
所以我就話不如叫小朋友去學
但係身邊朋友個個都話我過早
小一仲早?幼稚園都學完曬啦。

It's better starting from beginning - K1 is the best.

我個仔K2已經開始學, 現在LEVEL 2, 非常好
[img][/img]

你而家真係要追番d野啦,出去上下堂學咁

我個仔係k1學, 幼稚園課程有的... e家係默書方面, 用phonics串都幾有效... 不過唔係得phonics一種方法幫助去記...

I have phonic games with my girls since they were in K1. "Anything around the room starts with the sound "Ka"?"  They would answer car, card, cup, cat, carrot...  They  doing well and can grasp the basic rules.  Learning is fun.

lojo11 發表於 12-3-20 08:26
我個仔係k1學, 幼稚園課程有的... e家係默書方面, 用phonics串都幾有效... 不過唔係得phonics一種方法幫助 ...
做咩人人都link dictation with phonics?
我小朋友上ABC RWI果陣個老師係consultation果陣同我講好多家長學phonics都話想dictation好
但其實phonics真正係訓練你既說話迫準同listening skill

我囡囡幼稚園已開始, 好有用

回復 joeybecherz 的帖子

其實DICTATION時聽老師讀個字, 咪同"listening"有關囉... 不過默書係佢地經常接觸而又會有評分.. 先比我地拉埋黎講... 學phonics當然唔係淨係因為要默好書啦...
‹ 上一主題|下一主題