用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學中英文拼音,係咪過早?
go

小一學中英文拼音,係咪過早? [複製鏈接]

因為我覺得拼音點都係學語文既基本(中英文)
所以我就話不如叫小朋友去學
但係身邊朋友個個都話我過早
到底點解過早?
幾時學先叫岩?
   0    0    0    0

回復 Gloria_AY 的帖子

每個人的看法也不同, 對於我自己的小朋友 K2開始學
現在 小學英文串字及對英文生字 有著很大的幫助

如果真的認為對小朋友有益, 何妨一試
別人的意見可以用來作參考, 但最了解自己小朋友的須要都是自己

唔早喇,phonics 好多小朋友上小學前已經學完,小一默書可以好輕鬆。普通話拼音都可以係小一前學埋,不過就少見 D。

引用:唔早喇,phonics+好多小朋友上小學前已經學

醒目開學勳章

幼稚園都有教英文拼音啦!中文拼音小一都可以學啦!

回覆:小一學中英文拼音,係咪過早?

我仔係k2中開始學,趕得切升小一前完成,默書完全冇問題!

算遲喇!K2學可能仲容易吸收添。幼稚園階段學完,小一就可以更輕鬆認付dictation.

只要小朋友識晒26個英文字母就可學併音, 多數P1 or以前完成.  普通話併音都可同時 or K2/K3學.

hkmom  Agreed!  發表於 12-3-11 22:07

不早了.........小兒K2開始普通話由普通老師教......英語自己教......現在K3可以自己讀簡單英語故事書 . 不過有時普通話和英語拼音會mix up.......慢慢來啦

學好 phonics 對小朋友既英文默書好有用架

不過最好唔好同一時間學普通話拼音, 因為較容易混亂

學左phonics之後再學普通話拼音會好D

两个都係好重要,我仔两个都识,感觉比较有自信心。就算吾识,佢都好锺依去查字典,然后话卑我听怎样读

而家既standard來講有d遲…好多小朋友未讀小學已經識哂

我想個女學中文拼音。但驚佢得4歲多,會跟英文發音混淆。所以我沒有中英同步一齊俾佢學。打好英文拼音底子才學中文。有冇家長有些經驗呢?

我地幼稚園係兩樣一齊教,我兩個小朋友都ok

醒目開學勳章

醒目開學勳章 王國長老

唔早啦, 學樓上話齋好多幼稚園已經學晒, 我仔都係p1學英文phonics, 我覺得遲架其實(鬼叫佢細個speech delay個個專家都叫唔好咁早學外語咩)
普通話拼音, 睇下學校教得有幾快, 我小朋友果間, 小一開學個幾月已經教晒, 要求全部識認

一D都唔早喇...快D俾佢去學啦, 過多1,2年佢未必有心機學嫁

我小朋友係幼稚園已經學完全套Letterland

現在流行在幼稚園學phonics, 絕對是好事.

我自己在小二年級, 因為爸爸學phonetics, 他日播夜播卡式帶, 我日聽夜聽, 順便入埋腦, 所以, 在小二已經識IPA, 到大專時更有少許研究. 再學外語, 很方便.

如果你問我, 小朋友即係幼稚園生, 學phonics, 已經足夠. 要是再大一點, 看孩子興趣及能力, 小一, 小二, 小三學埋phonetics (IPA) 就更加好. 不過, 我的大前題, 是他有能力及興趣.
‹ 上一主題|下一主題