用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局莊啟程第二小學 點解莊啟程沒有普通話教中文科???
go

點解莊啟程沒有普通話教中文科??? [複製鏈接]

我打聽好多個小學已經推行普通話教中文科, 為何莊小一意孤行要用廣東話教(可能係師資問題, 人手問題)
但對小朋友一點好處也沒有...將來我地都係以普通話為主, 小朋友應該有細開始學係最好..
我打俾個此校教務張主任, 佢好堅拒地同我講: 你不是讀這間學校, 我地一定不會普教中, 你搵其他學校吧
其在太過份她..一點也顧及小朋友家長應要..真太過份

0    0    0    0

其實學校一個星期已經有兩日上普通話班,而且由基礎學起,小朋友的普通話程度也不算太弱。而我比較贊成以廣東話教番中文先,因為莊二的課程較深和教得很快,如果再以普通話教學,小朋友好難追得到。

普通話教中文科其實係好有問題!!!!!
如果你認識一d小學嘅校長,你就會知其實佢哋發覺行咗普教中返唔到轉頭!

你有冇真正了解過(普教中)?

為什麼不用普通話教中文就是有問題?
我的普通話是中學時才接觸, 出來工作後才有機會操練,現在我的普通話,完全沒有香港口音。
為什麼說我們將來是一定以普通話為主?
怪不得有人曾說,我們的本土文化和價值不是別人強行套去的,而是自已雙手奉送出去的。
天惠媽

每間學校都有它的教學模式, 優點, 制度.  如果樓上家長想中文用普教, 應該搵此類學校, 而不是強加要學校跟蹤家長需要.  很老實說, 每個家長要求都不一樣, 有時學校很難按每人要求而去變.  
聽說普教中文的小朋友, 反而不懂用廣東話讀番出來,

回覆:HYJune 的帖子

回覆:hingning 的帖子

這位家長為甚麼認定普教中較好,唔好睇少廣東話,廣東話表達簡而精,有D詞一語中的,小朋友更易理解,而且學好廣東話九聲,再學普通話四聲,比較容易

認同!要學好廣東話都好有難道
嘻嘻

普通話教中文係為左方便「我手寫我口」,有學校唔做,係因為唔夠老師推「普教中」因為普教中的老師都要考左普通話先,如果一星期兩堂普通話,要識普通話的老師人手可以少D,我都好認同樓上的家長,廣東話都唔野少,要寫廣東話都好有「難度」,但現今書寫中文是用書面語啊!不是寫廣東話,而且而家好多幼稚園已經有普通話學,我的女兒普通話比我更好,她也是在普教中的小學讀書的,適應沒有問題!

原來莊2 08年有推過普教中的,點解而家又無左?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1675583&extra=page%3D1

這間學校很難入
嘻嘻
‹ 上一主題|下一主題