用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人報讀北角嗰間遊戲輔導室既社交班? ...
go

有無人報讀北角嗰間遊戲輔導室既社交班? [複製鏈接]

1    0    0    0

社交班的課室非常迫細, 只有幾十尺
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

回覆:嘻嘻 的帖子

Counselling playground?  I heard that their 感覺運動 class is good, but the environment is poor.

醒目開學勳章

我5會recommand人去報呢度

嘻嘻  噢~~我漏咗指明北角嗰間遊戲輔導室  發表於 12-3-14 23:17
bobolam  why?  發表於 12-3-12 17:20
嘻嘻  why?  發表於 12-3-12 17:20

嘻嘻 發表於 12-3-13 00:57
我見嚟緊復活節有密集式社交班,但坊間又唔見有,所以至考慮報唔報好囉~~~

耀能有社交班, 導師都係行為治療師//曾在(or現在)復康機構工作的有心人士教的

絕對唔米個d得讀過下相關課程冇實戰經驗

嘻嘻  噢~~我漏咗指明北角嗰間遊戲輔導室  發表於 12-3-14 23:18
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

耀能D社交班, 同遊輔o個D社交班, 性質上係有D唔同。耀能o個D係傳統那種, 教細路講對白, 提住晒d細路點做。而遊輔o個 d 係盡量唔提先, 要小朋友自己觀察環境。

嘻嘻  噢~~我漏咗指明北角嗰間遊戲輔導室  發表於 12-3-14 23:17

我女上過耀能ge社交班 &遊戲輔導室ge社交班

耀能有2種社交班, 1種係$4x/堂, 興趣班咁, 都學倒野
而另1種係$1xx-2xx/堂, 認真好多

而遊戲輔導室ge社交班上過1期....唔平..我唔會再報
環境太逼太細, 1間房仔, 根本冇環境可觀察可言
出面大廳d學員同時間做緊感統運動
bing bing bang bang好嘈
推波聲, 滑板聲, 小朋友d嘈聲, 導師d喝罵聲.............
而且我覺得個導師唔夠pro

嘻嘻  噢~~我漏咗指明北角嗰間遊戲輔導室  發表於 12-3-14 23:16

同意你話佢地方細,不過唔同意地方細就等同冇環境觀察可言,對一般細路就係,但a仔係近在眼前也像看不見,因愛活在自己世界。

幾個月前我陪fd及佢仔仔1齊上去遊戲輔導視察......先講大閘上樓, 我地禁制, 冇人接call開門, 再繼續禁, 禁, 禁, 都冇人接, 叫入面個看更開, 佢話佢唔會開, 要開就自己禁鐘, 咁我再禁再等, 等左成10分鐘, 有人出我地先有得入果時32度入面又焗又熱, 好辛苦
上到去, 學樓上話齋, 環境惡劣嘈到不得了, fd個a仔唔嘈得, 開始鼓噪, 其實我都覺得好難忍!
同個負責人傾左陣, 感覺.....佢唔米咁在行咁......我fd特登問佢d問題試下佢, 好多問題好明顯係佢唔知點答ge, 但佢又c撐求其講d野來敷衍我地...有d好common 知識好多a仔媽媽都會知但佢卻唔知仲答錯我地, 我同我fd覺得佢地唔專業, 所以走左冇報名

係呀, 就算係假期, 都唔駛按鐘上去O架。

嘻嘻 發表於 12-3-14 19:36
回復 高秀平 的帖子

我指北角嗰間遊戲輔導室喎,你有無誤會咗呀? 嗰座商業大廈好似唔駛咁鐘上去開門嗰喎!! ...

我係指太子果間

嘻嘻 發表於 12-3-14 23:00
回復 高秀平 的帖子

噢~~我漏咗指明北角嗰間遊戲輔導室,多謝你提醒我thx~

你真係有禮貌ga je

嘻嘻  跟你像頭相似的唇印,有點嘔呢~~~  發表於 12-3-15 00:18

overcomer 發表於 12-3-14 13:00
同意你話佢地方細,不過唔同意地方細就等同冇環境觀察可言,對一般細路就係,但a仔係近在眼前也像看不見, ...

haha, 依你咁講, 因為a仔係近在眼前也像看不見, 所以佢地係專登整到間房咁細?!
咁不如比間密室比d學員la反正a仔係近在眼前也像看不見

1間課室, 幾個小朋友+幾張櫈+1個導師+1個白版......就已經密質質冇乜空間!! 如此環境如何制造情境&進行社交活動???

小小蜜蜂仔 發表於 12-3-14 07:01
我女上過耀能ge社交班 &遊戲輔導室ge社交班

耀能有2種社交班, 1種係$4x/堂, 興趣班咁, 都學倒野

唔記得講, 我同我小朋友參加左耀能ge行為治療班 $38x/8堂,8位小朋友, 由1位行為治療師教,  1位社工協助, , 並邀請家長入課室坐, 1齊學, 家長學懂技巧, 1生受用, 可隨時隨地同小朋友進行訓練
仲有, 導師係唔會提住晒小朋友架, 比機會佢地試, 真係唔識先提嘅
‹ 上一主題|下一主題