用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位媽媽覺得考小學辛苦d,定係幾年前考幼稚園﹖ ...
樓主: xiazaimami
go

各位媽媽覺得考小學辛苦d,定係幾年前考幼稚園﹖  

回覆:baba987 的帖子

好多謝你的分享和安慰。我心底裡其實很擔心,又不想太表現出來。

其實壓力部份來自身邊的家長,如一起乗校車的同學,又一齊考同一學校,當他有offer,阿仔冇offer,真的會有sour feeling,唯有我行我素,

只要阿仔盡了力,已經心安理得,考小一真的一命二命三風水,最重要保持high EQ,有心理準備作戰到7、8月要扣門,這又如何,有經歷也不是壞事,我雖沒有宗教信仰,但上天一定會安排一間合適的學校給小朋友,騫翁失馬,焉知非福,全港最top那間,亦不一定最適合小朋友。

最重要去了解凊楚每間學校的理念,像今期親子••介紹真光,她雖不是全港最top,但她的德育理念,又真的令人信服,反之有些標榜甚麼strive for excellence...坐在課室這裡就是精英,那種壓力真的不是人人受得。

所以,首先要調教的,是父母的心理質數,及對孩子的"合理期望"。

引用:其實壓力部份來自身邊的家長,如一起乗校車

原帖由 Gagagogo 於 12-03-20 發表
其實壓力部份來自身邊的家長,如一起乗校車的同學,又一齊考同一學校,當他有offer,阿仔冇offer,真的會有so ...
我好同意要自我調節。因自己知自己事又唔係特別EQ 高,所以我已經唔多同其他家長交流,我好怕比佢地問我有咩部署、小朋友考咩cert、考成點、學咩、成日問住哂!我真係想自己抽離些,我這樣想係咪好奇?

Get well prepared and no regret afterwards both to parents and children

我就一向都唔理其他家長點安排的, 我女坐校車, 我冇機會見到家長, 有時問亞女, 佢又話同同學仔冇傾呢啲嘢, 所以我完全唔知佢的同學仔有幾多人有 offer.  冇比較, 自然壓力都會細啲.

考小學辛苦過考幼稚園好多

為子女, 辛苦點, 都值得.

Supermammy 發表於 12-3-19 03:16
我記得我小朋友幼稚園interview時成嚿飯咁,所以好多幼稚園都考唔到,失望是有,但覺得沒什麼大不了,都係 ...

說得好。我女兒每次面試,總是以為學校開放日。我沒有谷她,她未必答對全部問題,但每次完場,都會開開心心告訴我"觀校"情況。她就算考不上我心儀的小學,但只要喜歡學習,做個好孩子,就足矣。

可以講糸考小一工程,不過吾同人有吾同做法,有啲可以好緊張,但有啲可以好遊,其實都系各有所需,不過可以肯定未來幾年考的人多,好的學校的位就吾會多。

考幼稚園今本無壓力, 佢當時都係14個月, 剛識行就去考, 一舊飯, 事但一間收就得, 下午班都無所謂.
考小一, 真係有d緊張, 當收到第一封reject信時, 真係擔心, 又好失落. 到有兩間收的時侯, 又十五十六, 到宜家都做吾到決定. 讀傳統果間, 又擔心勁谷,呀仔日日好多功課做, 要另一間活動教學既, 又擔心其它問題..

回覆:各位媽媽覺得考小學辛苦d,定係幾年前考幼稚園﹖

我阿仔當年冇經歷過幼稚園面試,實戰經驗係零!黎緊9月開始,面對小一面試挑戰,先係真考驗!

考過小一, 幼稚園的面試根本不值一哂啦
不過, 有心考入名小的, 幼稚園都怕且緊張到手心出汗啦.

回覆:各位媽媽覺得考小學辛苦d,定係幾年前考幼稚園﹖

我大女今年九月升小一,細女上K1回想起七個月前兩個啲Apply 日期/交form/interview/大女啲2nd in 撞細女interview/等待/收信/註冊!諗起都想
兩個一齊夾攻!死未!不過細女總算告一段落,因有龍校offer!家姐有私校offer,但都要等嚟緊2/6派彩結果如果才有了段!再推前回想,由家姐果邊計起!遊戲已經玩咗一年啦!