用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....
樓主: GIPW
go

時光倒流 PN / 幼稚園 時.....   [複製鏈接]

回復 VKwan 的帖子

why?? I want my child to be independent...

回覆:Christi 的帖子

我會繼續選提供良好英語環境的幼稚園,然後讀國際學校。
會繼續堅持自己每天帶他上學,(由K1 - Y3)都如是。
會堅持沒有電子玩具、沒有TV、只有書本。
不過唯一會再選擇是讓十一月生的他做大仔,相信他會更有自信。

xiazaimami  同意,開心來自自信,好羨慕大仔大女  發表於 13-1-28 12:07

tks for your sharing ........

回覆:marcuscyrus 的帖子

我同意,有d野急唔0黎,大小肌肉同力量未發展足夠,太早學游水只會費時失事。所以我老公一直反對我女參加泳班,佢覺得4,5歲根本未夠力量去游。此外,溜冰亦是因相同原因而停學。
學鋼琴都一樣,未夠四歲時呀女彈琴進展緩慢,無咩心機,所以停左排。但一到4.5歲,手部肌肉同力量突然準備好,學習進度快到你唔信。
所以到細仔時我有左經驗,四歲前都只會學語言同自理。

stephanielum  我女四歲開始學游泳, 現在五歲已學緊蝶式, 而且興趣越來越濃. 所以學邊樣活動都好, 最緊要小朋友有無興趣.  發表於 12-3-14 13:10
stephanielum  開始學蝶式了, 而且興趣越來越濃. 所以學邊樣活動, 最緊要小朋友有無興趣.  發表於 12-3-14 13:04
himuimui  About the power of swimming. I don't request how fast he can swim. Only want him swims with me with fun and laught. I believe if he has interest, he can swim fast which require by himself, not by me.  發表於 12-3-12 11:19
himuimui  Actually I just let him expore his interest. He really loves water. He learns since 1.8 y-o. Now he is 2.8y-o. He enjoy swimming v much.  發表於 12-3-12 11:17

回復 helenli 的帖子

I was considering Japanese and Spanish but chose Spanish for her . Though I find Japanese very interesting and more exposure , easier to pick up

回覆:reei 的帖子

我也考慮過西班牙語可能會更有用,但我們家沒人識,日語起碼我識可以和他有傾有講,學語言沒語境,無運用,無動機好難學得成。

回覆:VKwan 的帖子

感動!

回復 Radiomama 的帖子

想問下堅持送小朋友返學有咩好處?  乘校車會有咩壞處?

回復 BabyYukYuk 的帖子

要上班的媽媽, 送孩子上學可以爭取時間和孩子相處, 但好似我地呢啲全職媽媽, 小朋友又是獨生, 我覺得坐校車很不錯, 校長內有其他學校和不是自己班的同學, 又有另一個社交圈子, 我地細個坐校車返學都好開心, 可以同小朋友傾計, 無老師管住晒, 一程車幾十分鐘都嫌短.

CurrySo  很同意。我有司機,但我都比我個仔搭校車,因他是獨子,坐校車可擴闊佢嘅社交圈子,上課時,有老師在,就唔可以同同學天南地北咁講唔停咀!  發表於 12-11-25 03:09

因為要上班,所以好珍惜相處機會,每天上學會談天說地,他有好多生活問題都是在車程上學習的,如讓座、公車上的禮儀等等,錯過了就沒回頭。
至於校巴的同學交往,就留待他在校園建立了。

fany 發表於 12-3-10 16:44

why?? I want my child to be independent...

呢個post裡大部份只談如果時光倒流,就要學咩/唔學咩,我個人黎講,反而學得親情既培養更重要。我相信我都係一個虎媽,亞仔今日真係正如我當初所心想,成績優異,獨立處事,社交能力也不賴,好多同學仔媽咪都羨慕我。不過我回想,係培育過程中,我有時真係比較急進,根本冇充份比佢好好倚賴我,要明白時間過左就唔會返轉頭,已成長的唔會變回小孩,我覺得自己剝奪左佢做小朋友既過程,亦剝奪左作為母親享受照顧兒子既親密感。好難表達,唔知大家明唔明?或者要到你地仔女獨立起來,而你又驚覺自己原來唔捨得放手你至會明。

weddingkk  Thanks for this sharing!!  發表於 12-3-13 22:33
himuimui  But although my back hurt, I still hold him as I can for I believe very soon, he won't let me hold him so close.   發表於 12-3-13 09:23
himuimui  I understand. Just like my son loves me to hold him so he can see more things. But he is already 32 lbs in 2.8 years old. When I hold him, I feel very warm but my back hurt.  發表於 12-3-13 09:21
fany  我個仔好倚頼,跟少一下都唔得,但佢又會好天真咁成日話我愛你,咀對咀咁錫我。多謝你的分享!我會調節一下自己的心態!  發表於 12-3-12 19:25

so touching!

VKwan
其實你正正寫出我的心聲.  K2 因希要見學校 train 他學呢學老 , train 獨立 其實沒有時間做太多親子的東西 但時間過了, 一天一天大了 有些東西不能回頭

Hope I have not missed too much

fany  我個仔好倚頼,跟少一下都唔得,但佢又會好天真咁成日話我愛你,咀對咀咁錫我。多謝你的分享!我會調節一下自己的心態!  發表於 1 小時前
Fany,唔好急慢慢來。唔通你個仔到十歲仲會口口聲聲話愛你,仲會咀對咀錫你咩?!你有呢d時間就要好好享受,無錯,考小學係好緊要  ,不過人人步伐唔同,為左考小學錯失親子時光,代價太大,唔值!

fany  其實我仔已經小一,仲係成個b咁! 不過諗諗下,佢好快就高過我,唔聽我知笛,到時就會覺得今天的他十分可愛..  發表於 12-3-12 22:13

自己接送,可以日日睇住佢地返學校,放學,得閒可以在校門外同老師吹吓水(仲係讀緊kinder),可以第一手了解佢今日係學校的生活,開唔開心,放學出嚟有冇扁咀木臉,或者笑住步出校園.在學校門外又成日見到佢的同學,知道佢同邊個friend邊個唔friend,見到佢和同學之間點相處,見到佢地手拖住手一齊步入校園.放學時同小朋友一齊搭車歸家,又可以同佢傾吓今日的學校生活,例如茶點食乜野?玩乜遊戲?...太多太多嘞~~講唔晒. 我個小朋友依家搭校車,我自己係多咗自由時間,但係其實見少好多嘢,好懷念同佢一齊返放學的日子.

VKwan 發表於 12-3-12 16:26
呢個post裡大部份只談如果時光倒流,就要學咩/唔學咩,我個人黎講,反而學得親情既培養更重要。我相信我都 ...

我同意家庭成員之間的bonding 好重要
但其實又不一定是兩個極端,我家哥哥好獨立,做事認真,甚至能夠幫我照顧細佬,但當佢面對我或爸爸時,也會嗲下我地,又會畫畫偷偷送比我,可能我地屋企仲有一個細佬,所以哥哥盡早獨立,係幫輕我唔少

wrong post...........
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

一切照舊, 超樣讀愉快學習冇咩功課幼稚園, 過3年快樂的生活, 佢學校又安排好多活動, 視野都好廣闊, 每年又有一次上台表現。

課外活動方面好隨意, 主要發掘佢興趣同唔想佢放假只看電視, jazz, 畫畫, lego班, 珠心算, 游水, 圍棋, 音樂班, 跆x道, phonics, reading班, 現在小一, 知佢音樂感好, 學2種樂器, 1種運動和英文。

考小一, 冇選男校, 隨意考幾間活動式的, 中了一間但冇讀,  自選讀了我母校, 都係地區名津小, 出名多功課, 雖然幼稚園咁hea, 但小一佢適應冇問題, 讀得很開心, 因為佢性格合適讀傳統學校。

我兩夫婦同孩子關係好親近, 雖然要上班, 但放工回家所有時間湊佢同陪佢, 週末多帶佢外出玩吓, 唔會盲目上興趣班, 我亦相信讀名校有名校的好, 唔讀亦可以成功, 以孩子快樂成長為本。

佢5歲弟弟出生, 佢更加開心, 又錫弟弟又幫手, 獨立有時嗲有時, 我哋冇錯失佢任何的重要時刻, 同樣的會因才迤教, 睇性格幫弟弟選擇佢的路。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

回望過去, 2個小朋友行嘅路都幾好, 從頭選擇亦唔會作太大改變...

我會選擇繼續少電視(只限合適佢嘅cartoon & news, 平均每日2次每次30mins), 少電子玩具(容許佢上網玩/睇佢鍾意而內容又適合佢嘅遊戲或短片, 有時間限制), 多閱讀(未培養成好好嘅閱讀習慣, 仍然努力中), 多運動(比較少帶佢地去戶外跑跑跳跳, 希望可以多d)...

學術以外, 德育, 音樂及運動同樣重要, 以大仔經驗同意大家所講唔須要太早學野, 快4歲嘅囡囡暫時只係學英文, 剛剛開始學樂器!

小朋友多方面平衡發展好重要, 亦同意大家所講, 時間過得好快, 努力教導及培育之餘, 要好好珍惜親子關係同仔女最可愛嘅童年!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

這個post令我再次諗返起張艾嘉
http://www.baby-kingdom.com/foru ... page%3D1&page=1

最後最感動

Chirley  扮佢寫果個人真係好無聊, 唔知出於咩心態會去扮人, 不過我相信係果件事中, 張艾嘉一定明白佢最緊張既係乜...  發表於 13-3-18 14:02
bblyly  昨 日 張 艾 嘉 在 台 北 出 席 展 覽 , 更 激 動 地 回 應 : 「 我 甚 麼 時 候 跟 羅 大 佑 結 婚 ? 寫 這 篇 文 章 的 人 太 不 尊 重 我 ! 」  發表於 12-3-13 15:49
bblyly  假架, 扮佢寫文, 當時人真無聊. 真係好唔專重張艾嘉.  發表於 12-3-13 15:49
‹ 上一主題|下一主題