用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節, 鋼琴
樓主: xanax1mg
go

校際音樂節, 鋼琴  

billyyanst 發表於 12-3-26 08:58
上星期六下午沙田大會堂五級#117比賽中, 四十人入面有超過一半以上的參賽者(仲要大部分係中學生)未能完整地 ...

我女P5彈118, 長沙灣YMCA, 佢個場大部份都係中學生, 有幾個都甩, 有一個彈極都彈唔到.
無辦法, 可能小朋友大個了, 就會有壓力.

琴老師話, 佢之前有個學生, 出場前的9位同學, 都係同一個位甩,
點知到佢個學生, 又係甩咗果個位, 以往佢從來都唔會係果個位甩.
RESTART了3次, 都彈唔到.

我個女個場, 第2,3名都係中學生, 第一名係小學生.

babybear 發表於 12-3-28 12:08
有同感!
雖然冇獎拎,但見佢付出過努力,愈近比賽愈練得認真!
臨場見佢好淡定,冇甩漏,重比平時彈得好聽 ...

我2個女都係8X, 佢地用心認真去練,  已經OK,
無獎都無所謂,

大女每年都話要彈低一級, 但次次老師都唔比, 一定要佢向難度挑戰.

YanYan0116 發表於 12-3-28 12:36
我女P5彈118, 長沙灣YMCA, 佢個場大部份都係中學生, 有幾個都甩, 有一個彈極都彈唔到.
無辦法, 可能小朋友 ...

真的會有傳染的,所以有時我會同學生玩
我彈先,彈到亂咁黎,叫佢之後再彈xdddddd

剛收到報喜電話,勤力認真小妹妹不負所望90分第2名,所有學生比賽完畢,3亞一季

無氣同你講    發表於 12-4-2 23:11
YinYuMami    發表於 12-3-28 23:30
YinYuMami    發表於 12-3-28 23:29
Singpiano  Congrats  發表於 12-3-28 21:03
MC1128  yeah!  發表於 12-3-28 20:59

YanYan0116 發表於 12-3-28 12:47
我2個女都係8X, 佢地用心認真去練,  已經OK,
無獎都無所謂,
降級玩其實可能仲大壓力! 因為心理上會有「只可成功不容有失」嘅諗法。萬一分失手, 真係會好傷下(心理上)。
所以個人覺得寧願挑戰難度,都唔好選擇玩降級!

回復 marcuscyrus 的帖子

我都有啲意外,阿囡彈完後離開會場時,我問她覺得點?佢居然話俾我聽,有個哥哥身體搖擺很大動作,她喜歡某個參賽者的拉法(那個正是冠軍),又說有小朋友托琴太高等等,我很高興她有留意別人的演出,而不是被阿媽安排比賽,拉完就算.

very good ar

今年所聽的Piano.....結果最精彩的一場,是18歲以下的Concerto,尤其是冠軍的 Bach Concerto!!!四個字形容....."無話可說"。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345