用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到面試通知信, 不過內容.....
go

收到面試通知信, 不過內容.....

間學校所有申請學生都會有面試, 但封信有句咁寫: 由於申請者眾, 而本校自行分配學位有限,若 台端確實希望 貴子弟能入讀本校, 請於填寫統一派位申請表時, 將本校放於第一志願, 此舉可增加貴子弟入讀本校之機會.

咁係咪已經話比我聽, 第一輪未面試都已經知道冇機會, 叫我等第二輪呀!

以上情況我見過出現於面試後老師同學生講..........結果係第一輪無收到!! 因佢哋最後入唔到個間學校!!

是否何文田迦密呢? 坊間話, 副校長在簡介會都有咁講過.

加菲貓 發表於 12-3-6 10:20
間學校所有申請學生都會有面試, 但封信有句咁寫: 由於申請者眾, 而本校自行分配學位有限,若 台端確實希望  ...

咁事實真係位少人多,機會好微。學校寫定叫你地第日填表時記得填佢地5第一志願,而且第一志願通常命中率跟據教局公佈都會有5至6成即係一半一半機會,

明知你唔得重叫你去面試做乜呢?而家唔好理咁多,做好個面試先啦。

JJ320  agree!!!!  發表於 12-3-6 11:24
:verycold: :verycold: :verycold:

JJ320 發表於 12-3-6 11:15

如果係九龍城重好,抽中頭三志願的機率一般都有8成以上。如果唔亂黎,請教下老師多數都係果8成以內!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-3-6 11:26
如果係九龍城重好,抽中頭三志願的機率一般都有8成以上。如果唔亂黎,請教下老師多數都係果8成以內! ...

請問,是否B1生抽中B1學校,中的機會有8成,有咁高?

ohnono  小心選擇,認清banding,唔好攪錯,中的機會自然大。  發表於 12-3-6 12:50
ohnono  呢個數字唔係單係band 1,包括band 2和band 3的首三志願。  發表於 12-3-6 12:48
JJ320  以khmama的資料, 九龍城區band1生一定夠派去band1學生. 但都要睇下揀那些學校, 如揀熱門的就好難講.  發表於 12-3-6 12:46
like_travel  yes...... correct  發表於 12-3-6 12:36

SUNWONG9861 發表於 12-3-6 12:34
請問,是否B1生抽中B1學校,中的機會有8成,有咁高?

九龍城區係。

九龍城區的band 1中學又真係幾多選擇,連好多邊緣人仕都渴望被取錄(應該多數派得唔好都係呢班同學,因為佢地自己連乜野banding都未清楚)。因為好多人話九龍城band 1學位多,機會大。

唔係講笑呢兩年,係bk都有人話band 2可抽入丘佐榮。唔搏就冇左呢個機會,到你去搏,就偏偏選唔中你!

pooh仔  喺呀,我朋友個女三年前而家中三都喺band 2生,都可以搞入,小學喺官校!
所以我都覺九龍城網喺最好讀!  發表於 12-3-6 16:44

JJ320 發表於 12-3-6 11:15

我係港島區, 我個間係英中, 但唔係我校網, 所以第二輪點揀佢. 咁你知唔知個副校長話咁寫係咩意思呀?

JJ320  要等4月份教統局出咗份表才知道. 因為有些他區學校都可以放在乙部第一志願的. 我唸副校長是講俾個d可以在乙一選他的學生家長聽掛.  發表於 12-3-6 16:27

醒目開學勳章

間學校所有申請學生都會有面試, 但封信有句咁寫: 由於申請者眾, 而本校自行分配學位有限,若 台端確實希望  ...
好多學校都會咁寫!! 寫既野都係事實, 自行真係位少, 好多小朋友都靠統一入到心儀學校, 唔好太介懷, ADD OIL!!!

cy101 發表於 12-3-6 16:36
好多學校都會咁寫!! 寫既野都係事實, 自行真係位少, 好多小朋友都靠統一入到心儀學校, 唔好太介懷, ADD OIL ...
我都明白自行係位少, 都冇諗過一定會收, 不過有咁既機會, 當然都會試. 如果呢封係result letter, 咁寫我唔覺出奇, 但係呢封係通知我地去面試既信.  

醒目開學勳章

加菲貓 發表於 12-3-7 11:15
我都明白自行係位少, 都冇諗過一定會收, 不過有咁既機會, 當然都會試. 如果呢封係result letter, 咁寫我唔 ...
我明係面試信呀, 自行唔會有result letter 喎, 所以係面試信內寫呢d內容好正面(唯一一封會聯絡家長既信), 你小朋友可能都係佢心儀既學生, 但位少, 收唔晒佢想收既學生, 佢都想你統一時揀佢, 俾多次机會大家! 都係個句, 唔好太介懷呢個message, 唔係負面既野來呀! 再者出信既野, 好多時都係standard letter, 換個個人名, 咪又一封信之麻!

都未面試點知道已經冇機會呢?學校當然想全部學生放該校於第一志願喇,等佢地慢慢揀,學校又無損失既。

所以呢標準內容可以不理。