用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 本人急需相關意見
go

本人急需相關意見 [複製鏈接]

我個小朋友正在讀N3'I' 位,兒家4歲五個月,講嘢同理解力都未係好得,課堂上的表現亦未達標準。到今年十月,佢就要選校到小一,但我現在正在惆悵應該讀多年N4還是直上,但如果讀多年,我又怕冇咗個I位同學卷,有冇家長有相関經驗,請分享.
   0    0    0    0

個小朋友會自卑,問點解其他人會上小學,佢冇呢?我當初15,16有你同樣的唸法,終於上小一,但就請左私人導師幫佢狂谷,結果不錯

I 位可讀到滿6歲, 細仔讀完第一年K3都未滿6歲,即係話細仔可 REPEAT K3 仍有I位, 不少人都係咁。如果佢REPEAT, 唔上小學住的話, 咪老實同佢解釋, 佢比同學細, 讀多年會着數D, 叻個其他人, 唔駛咁辛苦。解釋後好多小朋友都會接受的。重唔重讀睇佢程度。否則硬着上小學, 追唔上,到時成績差仲自卑。

Yookoo 多謝你嘅意見。我在最初的時候,都係諗住俾佢直上,因為自傾的小朋友有時會突然叻咗,如果我迫佢留班就好似阻住佢.但係I位啲老師又話佢唔太得,又似乎冇咩辦法,真的很惆悵,上星期學校仲同我講其實如果要留班佢地都好被動,叫我自己去社署及教署check下個兼收位可否extend多一年,真係唔知點做好

I 位可讀到滿6歲, 細仔讀完第一年K3都未滿6歲,即係話細仔可 REPEAT K3 仍有I位, 不少人都係咁。如果佢REPEAT, 唔上小學住的話, 咪老實同佢解釋, 佢比同學細, 讀多年會着數D, 叻個其他人, 唔駛咁辛苦。解釋後好多小朋友都會接受的。重唔重讀睇佢程度。否則硬着上小學, 追唔上,到時成績差仲自卑。

唔該哂overcomer,我又想問下,如果要重讀N4,是要我提出還是由學校去有關方面申請,如果要我提出,要找誰提出申請?

pipi331  您自己同學校講話比個小朋友留班, 佢地會教您點做.  發表於 12-3-6 16:49

唔該哂overcomer,我又想問下,如果要重讀N4,是要我提出還是由學校去有關方面申請,如果要我提出,要找誰提出申請?

Thanks pipi331

要多年學卷, 要醫生證明有咁O既需要, 可要求評估中心O既醫生寫紙。然後自己向學生資肋辦事處申請。

你個小朋友係9月後出世? 咁就可自動讀多年I位, 唔駛申請, 同學校傾好就得。係自己申請多一年學卷吧。

回覆:本人急需相關意見

之前本人提出小女升或留N3的問題,兒家我需要五月內作出決定,我真係心大心細

我覺得自傾的小朋友進度好飄忽,有時突然會有好大進步,因此,我心裡面係好想佢升上佢,話唔定到時就ok,而過幾個月先決定小一揀唔揀派位定等下一年。(因為我個女係細女)

兒家個女最令我擔心嘅係寫字的問題,佢似乎冇咩信心同intention 去寫,所以我驚佢到N4時因功課要多寫字而應付唔黎.

各家長有冇同類經驗,請俾啲意見,升定留?

回復 FeiG 的帖子

到依家你都吾係好有信心佢可以上,點解吾留呢? 既然咁吾穩定,你果個又係細女,自動有多一年I位服務,上小學又吾會冇咗適齡果5分嘅。

回覆:Capricorn2521 的帖子

我仔都讀了兩年k3,我都係同佢講太細,未夠年齡上小學。

回覆:Capricorn2521 的帖子

Capricorn2521

多謝你嘅意見,但你認為我可唔可以試升n4,最多重讀,你點睇?

Capricorn2521  我會相信老師的意見。  發表於 12-5-15 17:55

醒目開學勳章

我會揀重讀 N3, 因為一上 N4 就真係要開始寫字, 有時 D 字都幾深

同埋好多時係返上個學期, 下個期開始, 有些學校就開始搞 "畢業禮" 彩排, 跟本無足夠時間比小朋友去追 (如果小朋友眼見個個都畢業, 自己留班留校讀, 自信心仲會再下沉, 自傾小朋友最重要係有足夠既自信心, 咁佢地就會有大進步)

講真一句, 就算小朋友無自閉問題, 我都令願比佢做大女 / 大仔, 因為上到小一, 真係見到大女/大仔成績係好 D

回覆:szeszes 的帖子

我兒家真係人生交叉點,我心想佢試,希望有奇蹟出現, 但如果留完n3 都唔掂,咁唔通到n4又留,到時真唔知點算.

回覆:FeiG 的帖子

如果N3可以,我都認為重讀N3好些,可把基礎打得更穩。將來的事冇人知,但幼稚園階段是小朋友學習的黃金期真是要好好把握。努力吧!

醒目開學勳章

FeiG 發表於 12-5-16 18:44
我兒家真係人生交叉點,我心想佢試,希望有奇蹟出現, 但如果留完n3 都唔掂,咁唔通到n4又留,到時真唔知點算.

...
touchwood ~~ 如果留完 N3 都唔掂, 咁你咪去揀一些淺些課程既小學, 因為真係無任何辦法

下星期我約左學校傾吓, 希望可以押後我的決定到七月, 到時希望有奇蹟出現!!
‹ 上一主題|下一主題