用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 相當煩惱,請幫忙
樓主: tvstar
go

相當煩惱,請幫忙   [複製鏈接]

唔使太多考慮了 ! 因邊間都一樣 .
一件好的材料就此白白浪費!

名校中學好多都有自己的嫡系小學,外校生要同全港學生爭入,不容易。

恭喜, 但請樓主儘早決定, 因有好多家長都心急, 有d連一間offer都未有.  不過你仔考倒6間, 真係好叻仔.  上年我都係考一間, 再考倒另一間就即放位, 因為有d根本唔係我杯茶, 呢d做媽媽無理由唔知.  

tvstar 發表於 12-3-4 20:19
回復 spmok1999 的帖子

多謝各位的寶貴意見,我只是想問多些別人的意見
如果你之前已做足功課,相信你早已按兒子的性格,適合他的學習模式和校風等因素為這六家小學排列優次。你願意廣納百川固然是好事,不過把所有學位均留到這個時候才一併考慮,是否有這個需要?雖然是你的權利,但是否可以早點把入讀可能性甚低的學位先放出來,讓一些至今仍未有學位的家長得到希望?再者,我們再多的意見,也不及你對自己孩子的了解,這才應是決定報讀哪家學校的關鍵啊!

好了,意見大家給了,你也回應了,不如說說你的決定和放位計劃吧,我想這裡的家長都很有興趣知道。

bb@wonderland  非常同意.  發表於 12-3-5 17:44
Christi  中肯!  發表於 12-3-5 15:03

醒目開學勳章 王國長老

其實上面有份出聲的, 未必係今年申請+等待既父母, 不過大家上得bk, 都係有心既爸爸媽媽, 一路見証住大家小朋友申請, 考, 等, 失望既心情
希望樓主真係早日作出決定, 我知你小朋友好叻, 我鄧你高興, 不過也請顧慮下其他等待學位既小朋友吧, 對你, 未必間間係首選, 只係錦上添花, 對人地, 一個電話可能開心到喊全家去食飯慶祝, 你想想吧!

有位學校admin小姐都講過, 有人hold位, 明知佢唔係黎(交留位費後所有活動都無出現), 但佢家長一日唔放, 學校都係唔可以收另一個學生, 就算有人寫一千封信, 就係無位又有何用?

各位唔好勞氣, 我想樓主絕不是想曬自己個仔特別叨, 因他所hold果D學校都唔係1線學校(eg. st paul co-ed or dbs), 他說他的兒子只是"生性", 所以絕不可稱為曬命!  不過奇怪點解同時hold住D 2、3線學校呢?!

YW 啦 SFA 會好大機會無童年,所有科都讀高一級何必呢!升中派位比考小學更難玩。有一條龍是福氣。

St. Francis, 因每年九優十優生中, 必有一兩個是讀過這所學校的

考之前唔係心目中已有排位架咩??就算唔知點揀,都應該係A同B唔知揀邊間,而唔係ABCDEFG 6間唔知點揀囉…
小朋友係你嘅,你應該會知道自朋友嘅能力可以讀邊間…考得到咁多間好學校,我相信你都係有planning的媽媽,很清楚自己的選擇吧…
唔使幫你啦…

回復 Charlotte_mom 的帖子

所言甚是!

我不是今年申請學位的家長,但我曾經歷過申請、面試、等待公佈結果的過程,所以我深深明白等待的心情是如何。

樓主當然是絕對有權暫時 hold 住學位唔放,就好像任何乘客絕對有權唔讓座給有需要人仕一樣。

願意讓出位的,是有同理心的一群。

Charlotte_mom 發表於 12-3-5 15:55
其實上面有份出聲的, 未必係今年申請+等待既父母, 不過大家上得bk, 都係有心既爸爸媽媽, 一路見証住大家小 ...

但從另一方面睇, 呢個帖可以比一群心急的家長有希望 ---- > 仲會有人陸續放位的, 加油.

myfanwy    發表於 12-3-6 14:23

醒目開學勳章

回覆:相當煩惱,請幫忙

仲未決定到?論學術一定sfa,但你又唔想冇咗一條龍,不如你選yw,跟住自己谷個仔啦!咁又可以keep住一條龍,又可以同sfa嘅standard比較!

fw9166  上左YW都唔代表一定上到YW書院.....如果小朋友係店既,去邊間YW/SFA都考到好中學.  發表於 12-3-7 10:16

... if just thinking about SFA & YW .... release other school seat sin la ....

請放位,放得一個就一個啦! 無需要 HOLD 晒六個。

mcheung1 發表於 12-3-5 17:57
回復 newjoin 的帖子

其实我又覺得好奇怪,樓主問kts 同 sfa 及 yw简边间有幾出奇,講成績三間差不多,而 ...
我都想知,不如你講下啦.KTS,SFA,YW,DBS既頭十名會插邊度呀?
http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題